Με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), είναι χρήσιμο να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας πάνω στα σύγχρονα διακυβεύματα για το περιβάλλον, θεωρούμενο ως πλαίσιο επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρωπίνων κοινωνιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Το θέμα που λανσάρει ο ΟΗΕ για το 2024, αναφέρεται στην γη, ως φυσικό πόρο, και στον ρόλο της για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης των εδαφών, μέσα από την καταπολέμηση της ερημοποίησης, της ξηρασίας και άλλων απειλών και κινδύνων που προκαλεί η ανθρωπογενής επέμβαση στον πλανήτη. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, το 40% του εδάφους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υποβαθμιστεί, με αρνητικές συνέπειες σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας της ερημοποίησης. Ακόμα χειρότερο, η πρόβλεψη που γίνεται σήμερα είναι ότι, μέχρι το 2050, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης θα επηρεαστούν σοβαρά από την ξηρασία.
Ωστόσο, για να προστατευθούν η γη και τα εδάφη και γενικά το περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ όλων των λαών, των εθνών και των κρατών του πλανήτη Γη. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση διεθνώς δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Οι πόλεμοι που μαίνονται στην γειτονιά μας, σε μια εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη που μας τοποθέτησε η γεωγραφία, μπορεί να αποτελέσουν την θρυαλλίδα για μια μεγαλύτερη και γενικότερη ανάφλεξη που θα περιλαμβάνει και τη χρήση πυρηνικών όπλων ! Ο κίνδυνος, είναι σήμερα υπαρκτός περισσότερο από ποτέ!
Όπως ξέρουμε, στο περιεχόμενο της περιβαλλοντικής πολιτικής περιλαμβάνεται και η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από τεχνολογικές καταστροφές, βιομηχανικά και πυρηνικά ατυχήματα. Εδώ όμως δεν θα πρόκειται για ατύχημα αλλά για πυρηνικό πόλεμο! Δηλαδή για ηθελημένη ενέργεια, ως αποτέλεσμα της απληστίας του γνωστού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και της αδυναμίας (;) ορισμένων πολιτικών ηγεσιών του πλανήτη, να διαφυλάξουν την ειρήνη λόγω των ποικίλων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων τους.
Το περιβάλλον και η ειρήνη είναι έννοιες στενά και αναπόσπαστα συνδεδεμένες. Χωρίς ειρήνη, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρξει περιβάλλον, κατάλληλο για τον άνθρωπο, στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον.
Για τον λόγο αυτόν χρέος όλων των λογικών ανθρώπων και ειδικά των πολίτικών ηγεσιών είναι να διαφυλάξουν την ειρήνη ως το πολυτιμότερο πανανθρώπινο αγαθό, στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων, με πιο άμεση από όλες την πολεμική σύγκρουση. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δρασεις του ΙΚΙ στην ιστοσελίδα www.ikifoundation.gr