Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ζητείται ελπίς!!!

Από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Δίχως περιττές εισαγωγές αφού όλοι και όλες που ακόμα και από μακριά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο νησί μας, γνωρίζουν το σκάνδαλο με την διαχείριση των απορριμμάτων από το εξάμβλωμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

    Τρεις ερωτήσεις έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την μία στις 8/2/2021, την δεύτερη στις 4/8/2021 και την τρίτη στις 27/10/2021 και οι απαντήσεις σε όλες ήταν …«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

    Τις τελευταίες ημέρες η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα κυκλοφόρησε ένα πρωτοφανές δελτίο τύπου με πρόδηλες ασυναρτησίες και έκδηλο τον πανικό σχετικά με το υπό δημοπράτηση έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων το οποίο υποτίθεται ότι είναι απάντηση σε κάποιο δημοσίευμα μέσου το όποιο …δεν κατονομάζεται!

    Στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου, έστω και αν η κ. Κράτσα τον εννοεί επιλεκτικά, θα απαντήσουμε στο δελτίο τύπου με πέντε αλήθειες και τρία ερωτήματα.

    Αλήθεια πρώτη: Το έργο της Κεφαλονιάς είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί όταν με απόλυτο αιφνιδιασμό υφαρπάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το δημιούργημά τους τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων!

    Θα θυμίσουμε μόνο ότι ακόμη και ο βουλευτής κ. Καππάτος έχει ομολογήσει δημόσια ότι …δεν είχε ενημερωθεί από την Κυβέρνηση!

    Σήμερα πάντως το έργο θα βρισκόταν στην ολοκλήρωση του και αν κάποιος το έχει καθυστερήσει με απροσδιόριστο τον χρόνο ολοκλήρωσής του είναι η εμμονή της Κυβέρνησης δια της Περιφερειάρχη να το δημοπρατήσει με μη σύννομες διαδικασίες.

    Η εμμονή της Περιφερειάρχη, με την ανοχή της κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και υπό την σκέπη της Κυβέρνησης της ΝΔ, να επιμένει σε μη νόμιμες ενέργειες οδηγούν σε απρόβλεπτες εξελίξεις!

    Αλήθεια δεύτερη: Το έργο από 7,2 εκατ. (7.170.819,32 ευρώ) που ήταν να δημοπρατηθεί από τον Δήμο Αργοστολίου δημοπρατείται από τον ΦοΔΣΑ εκτοξευόμενο στα 24 εκατ. (23.803.486,40 ευρώ), με το επί πλέον ποσόν να προβλέπεται από την διακήρυξη ότι «θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Κύριου του Έργου» δηλαδή του ΦΟΔΣΑ και κατ’ επέκταση από τους πολίτες Κεφαλονίτες, με την εκτόξευση των τελών τουλάχιστον στον τριπλασιασμό τους!

    Αλήθεια τρίτη: «Η Κεφαλονιά στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων» ισχυρίζεται η Περιφερειάρχη, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο έργο που δημοπρατείται από τον ΦΟΔΣΑ προβλέπεται η απαγορευμένη… καύση των σκουπιδιών «με σκοπό την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου» το οποίο είναι εμπορεύσιμο σε στοχευμένες δραστηριότητες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες)!

    Αλήθεια τέταρτη: Μέχρι τις 20 Ιουλίου 2021 που εκπροσωπήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας λειτουργούσε παράνομα, κάτι που αμφισβητούσε η Περιφερειάρχης και τώρα …το προσπερνά γιατί πρέπει να αποδεχτεί ως μη νόμιμες όλες τις ληφθείσες αποφάσεις στο μη νόμιμης σύνθεσης ΔΣ! Ανάμεσα σε αυτές είναι η υφαρπαγή του έργου από τον ΦΟΔΣΑ και η δημοπράτησή του!

    Αλήθεια πέμπτη: Η Περιφερειάρχης επιχαίρει στο δελτίο τύπου της ότι διαψεύσθηκαν οι κινδυνολογίες για την υπερχρέωση των Δήμων που θα έφερνε ο νέος ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, αφού …οι φετινές τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και για του λόγου το αληθές …δεν αναφέρει πόσο αυξήθηκαν πέρυσι.

    Δεν λέει λοιπόν η Περιφερειάρχης ότι για το 2021 οι δημότες Αργοστολίου πλήρωσαν στον ΦοΔΣΑ αυξημένα τέλη κατά 30,44%, οι δημότες Ληξουρίου κατά 52,33% και οι δημότες Σάμης κατά 21,04% με τις υπηρεσίες στους δημότες να είναι ίδιες αν όχι και υποδεέστερες! Δεν λέει βέβαια ότι οι Αργοστολιώτες πλήρωσαν ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ το 2021 και θα πληρώσουν το 2022 …ναι 398.973,52 ευρώ όπως λέει η κ. Κράτσα αλλά από …305.863,92 ευρώ που πλήρωναν (+ 30,44%), οι Ληξουριώτες …94.445 ευρώ από 62.000 ευρώ (+52,33%) και οι Σαμικοί …83.900 από 62.289 ευρώ (+21,04%)! Η χρησιμοποίηση ενός αυταπόδεικτου λανθασμένου επιχειρήματος όπως αυτό, δείχνει αν όχι τίποτε άλλο τον πανικό και την έλλειψη επιχειρημάτων!

    Αλήθεια έκτη: Με την 5/2021 απόφασή της η επιτροπή του άρθρου 152 έκρινε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, εναντίον των οποίων είχε προσφύγει ο Μ. Φόρτε, που σχετίζονταν με την δημοπρασία του έργου μη νόμιμες. Η Περιφερειάρχης αμφισβήτησε και αμφισβητεί την απόφαση αυτή, αλλά κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικράτειας …προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης στις 14/7/2021 και αίτηση αναστολής στις 26/7/2021!

    Η αναστολή δεν εξετάστηκε ποτέ, άρα η απόφαση ισχύει μέχρι την εκδίκασή της και την έκδοση ανατρεπτικής απόφασης από το ΣτΕ!

    Κάτι το οποίο η Περιφερειάρχης, με απόλυτη προφανώς επίγνωση του μη νόμιμου της ενέργειά της, παραβιάζει με την συνδρομή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ.

    Είναι προφανές ότι η κ. περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έχει την πλήρη κάλυψη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο ελεγκτής της νομιμότητας των σχετικών αποφάσεων. Στην από 22/07/2021 αναφορά προς τον Συντονιστή,του τ. περιφερειάρχη και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτου στην οποία επισημαίνεται η υποχρέωση του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, ενώ στην συνακόλουθη προσφυγή του ιδίου για την ακύρωση της συνέχισης διαδικασίας του διαγωνισμού για το εργοστάσιο που κατατέθηκε 20/9/2021, ο Συντονιστής απήντησε μετά από τρείς (!) μήνες ότι δεν γνωρίζει αν έχει αρμοδιότητα η όχι.

    Και όλα αυτά ενώ η εκδίκαση της προσφυγής έχει αναβληθεί δύο φορές, η πρώτη στις 7/12 και η δεύτερη στις 21/12, οπότε και έχει μεταφερθεί για τις 22/3/2022!

    Και με λίγες λέξεις αυτό που συμβαίνει με την κ. Κράτσα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο, αφού παραβιάζει με τόσο προκλητικό τρόπο και με την ανοχή των αρμοδίων την έννομη τάξη, φθάνοντας (με το πρόσφατο δελτίο τύπου) να υπεραμύνεται της …ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ!

Επίλογος

    Τα ερωτήματα μετά την παράθεση των πραγματικών γεγονότων απλά και αμείλικτα:

    Ερώτημα πρώτο: Από πού αντλεί η κ. Κράτσα το δικαίωμα να καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας και όταν αναφέρεται στην αλήθεια να την διαστρεβλώνει απροκάλυπτα;

    Ερώτημα δεύτερο: Ποιοι τελικά διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα και «εκθέτονται ανεπανόρθωτα και προσβάλλουν την νοημοσύνη των συμπολιτών τους» αν όχι αυτοί που ζητάνε τα εύσημα επειδή επέβαλαν …30+% αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και μάλιστα εν μέσω δύσκολων εποχών;

    Ερώτημα τρίτο: Ποιοι ενεργούν «για την ακύρωση της δημοπράτησης του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Κεφαλονιάς» αν όχι αυτοί που υφάρπαξαν ένα δρομολογημένο έργο (το οποίο τώρα θα είχε ολοκληρωθεί) και το προωθούν με ομολογημένες από τους ίδιους μη νόμιμες ενέργειες;

    Και ως υστερόγραφο, η διαπίστωση που πλανάται στα Επτάνησα με όσα συμβαίνουν είναι μία: …δυστυχώς γυρίζουμε σε αλήστου μνήμης εποχές και μάλιστα με μια εκκωφαντική σιωπή όσων θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει!

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ