Πετυχημένες εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με άξονες το Simon Fraser και τον Χουάν Ντε Φούκα

Από τις 4 έως και τις 6 Αυγούστου 2017 και στα πλαίσια της 18ης Ετήσιας Συνάντησης των Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων πραγματοποιήθηκαν στο Αργοστόλι και στο Βαλεριάνο εκδηλώσεις με διπλό θεματικό άξονα. Ήτοι:

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIMON FRASER ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

-ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ (JUAN DE FUCA): ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟΝ Ν.Δ. ΚΑΝΑΔΑ

Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς παρακολουθήθηκαν με συγκίνηση από πλήθος κόσμου τη παρουσία επισήμων και όλων των τοπικών αρχών.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου στο νέο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ι.Ν. που πλέον φέρει το όνομα «Γεράσιμος Δ. Αρσένης». Μετά την εκδήλωση του ΤΕΙ για την ονοματοδοσία του αμφιθεάτρου, ακολούθησαν χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων και του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Διονύση Βλάχου. Χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο ΥΦΥΠΕΞ κύριος Τέρενς Νικόλαος Κουϊκ, o Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος, μετά το καλωσόρισμα αναφέρθηκε και στο από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιαζόμενο για το 2018 συνέδριο Ομογενειακών Επτανησιακών Συλλόγων, η Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης. Στην εναρκτήριο τελετή έδωσε το παρόν και η Α.Ε. Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. Keith Morrill, η πρ. Υπουργός και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λούκα Κατσέλη, η πρ. Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Δραγώνας, ο Π.Σ. κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρόνοιας κ. Βαγγέλης Κεκάτος και άλλοι τοπικοί παράγοντες και εξέχοντες συμπολίτες μας.

H πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη σχέση του Πανεπιστημίου Simon Fraser με την Κεφαλλονιά, μια σχέση που μετρά αρκετά χρόνια και που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Ο πρώην Νομάρχης κ. Μάκης Μεταξάς αναφέρθηκε στο πώς στήθηκε αυτή η εκπαιδευτική και πολιτιστική γέφυρα που ενώνει το Βανκούβερ με την Κεφαλλονιά και τόνισε την καθοριστική προσφορά του αείμνηστου Γεράσιμου Δ. Αρσένη και της συζύγου του κ. Λούκας Κατσέλη, της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ που από την αρχή στήριζαν και στηρίζουν το θέμα αυτό, του καθηγητή του SFU δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου, του φιλέλληνα Κοσμήτορα του πανεπιστημίου και μόνιμου κατοίκου πλέον στην Κεφαλλονιά δρ. John Pierce, αλλά και την συμβολή 120 και πλέον φοιτητών που φιλοξενήθηκαν στο νησί και έλαβαν διαδοχικά μέρος επί έξη συνεχόμενα χρόνια στις ανασκαφές του αρχαϊκού νεκροταφείου των Πρόννων και του μυκηναϊκού οικισμού στα Τζαννάτα. Το πρόγραμμα αυτό πέρασε αρκετούς κλυδωνισμούς και σήμερα για να συνεχισθεί η συνεργασία με αυτό το διεθνούς κύρους πανεπιστήμιο θα πρέπει άμεσα να γίνουν μόνιμες και αδειοδοτημένες δράσεις σε βάθος χρόνου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η κοινή εισήγηση του δρ. Γεράσιμου Αντζουλάτου και της MSc Αλεξάνδρας Στελλάτου αναφορικά με πρόγραμμα που υλοποίησαν με το SFU με άξονα τον ορεινό όγκο Αίνου – Ρουδίου και την εξελικτική πορεία του οικοσυστήματός του. Πλήρως κατατοπιστική ήταν η δρ. Ειρήνη Κοτσοβίλη, καθηγήτρια του SFU που ανέπτυξε τις δράσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φέρει το όνομά του. Το εν λόγω κέντρο, εκτός από τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει, εκτός από τη διδασκαλία μαθημάτων που οργανώνει (για φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο) σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Κεφαλλονιάς, έχει κατορθώσει να πρωτοτυπήσει παγκοσμίως στο θέμα της εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας καθώς έχει σχεδιάσει και ολοκληρώσει το νέο πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής από το Ιντερνετ On Line Greek Language Tutor “ODYSSEAS” www.greeklanguagetutor.com. Ήδη προσφέρεται σαν Πανεπιστημιακό μάθημα από το Simon Fraser University και 15 Πανεπιστημια στην Κίνα, ενώ σύντομα πρόκειται να συμπεριληφθεί στα προγράμματα πολλών άλλων Πανεπιστημίων ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Το SFU ονόμασε το πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ από το όνομα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σε αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της Ομοσπονδίας μας στη δημιουργία του όλου προγράμματος. Εδώ πρέπει να τονισθεί και η συμβολή του μεγάλου απόντα των εκδηλώσεων, του Γενικού Γραμματέα μας κ. Κώστα Βαγγελάτου.

 


Ο πρέσβης του Καναδά στην Κεφαλονιά για τον μεγάλο θαλασσοπόρο Χουάν Ντε Φούκα


Το Σαββάτο ήταν αφιερωμένο καθ’ ολοκληρία στον πρώτο Ευρωπαίο που έφθασε στον Ν.Δ. Καναδά, τον Ιωάννη Απόστολο Φωκά Βαλεριάνο ή Juan de Fuca.

Το πρωί η Α.Ε. κ. Πρέσβης του Καναδά απεδέχθη κοινή, από το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας και τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Παρίση, πρόσκληση για συνάντηση στο Γραφείο Δημάρχου όπου αντηλλάγησαν δώρα και συζητήθηκε το θέμα των εκδηλώσεων στο Βανκούβερ τον προσεχή Οκτώβριο, εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας. Στη συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με άξονα τον μεγάλο θαλασσοπόρο, τη παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουΐκ, της Α.Ε. του Πρέσβη κ. Keith Morrill, του Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, του Δημάρχου κ. Παρίση, του Αντιδημάρχου κ. Κεκάτου, και άλλων αξιόλογων συμπολιτών μας. Πρώτη πήρε τον λόγο η Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Εύα Παπαδάτου η οποία συνέκρινε δυο σημαντικές προσωπικότητες: αυτή του Οδυσσέα με αυτήν του Φωκά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του ελληνιστή, συγγραφέα και καθηγητή κ. Pedro Olalla Gonzalez de la Vega που με αφορμή την μετάφραση που έχει κάνει του ιστορικού μυθιστορήματος της Ευρ. Λειβαδά Ντούκα «Στα Στενά της Χίμαιρας», του έργου που κατέστησε γνωστό στο ευρύ κοινό τον μεγάλο θαλασσοπόρο, μίλησε για την ιστορία της αχαριστίας στην Ισπανία. Ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας και δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Δεμεσούκας ανέλυσε αξιόλογα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης, κι επικεντρώθηκε στην Κεφαλλονιά και στη δική της προσφορά στον μεγάλο και κρίσιμο αυτόν τομέα της ελληνικής οικονομίας. Τέλος η συγγραφέας κ. Ευρυδίκη Λειβαδά, με παράλληλη παρουσίαση οπτικού υλικού, αναφέρθηκε στην ιστορία του Φωκά, στα στοιχεία που αυτή έφερε στην επιφάνεια κατά την 25ετή έρευνά της για αυτόν και στο πώς, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον χαρακτηρίζει ως τον πρώτο Ευρωπαίο που έφθασε στον Ν.Δ. Καναδά.

Ακολούθησαν βραβεύσεις από την Ομοσπονδία μας στον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, στον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ.Παρίση, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μοσχονά, για την μεγάλη και σημαντικότατη συνδρομή τους στην υλοποίηση του μνημείου του Ιωάννη Φωκά, στον κ. Olalla για την προσφορά του στον Ελληνισμό και στην κ. Λειβαδά γιατί, χωρίς την έρευνά της δεν θα είχαν έρθει στην επιφάνεια τόσο σπουδαία και καθοριστικά ιστορικά τεκμήρια για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του θαλασσοπόρου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον χώρο του Λιμεναρχείου Αργοστολίου, σε κλίμα ξεχωριστής συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ιωάννη Φωκά την οποία συντόνισε και παρουσίασε -σύμφωνα με το πρωτόκολλο που απαιτούν οι περιστάσεις- ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών του Δήμου Κεφαλλονιάς κ. Άγγελος Κωνσταντάκης.

Κάτω από την ελληνική και καναδική σημαία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ, η Α.Ε. Πρέσβης του Καναδά κ. Morrill, o Περιφερειάρχης Ι.Ν. κ. Γαλιατσάτος, η Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Παρίσης, η Λιμενάρχης Αργοστολίου κ. Κολοβού, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μοσχονάς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των απανταχού Βαλεριαναίων «Το Κορώνι» κ. Α. Λουρδάς, ο γλύπτης της προτομής κ. Ι. Μπάρδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Βλάχος και η Αντιπρόεδρος κ. Χιόνη απηύθυναν χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του μνημείου, τον δυναμικό συμβολισμό του, και την συμβολή της έρευνας της συγγραφέως κ. Λειβαδά. Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ κάλεσε τον Σεβασμιώτατο και τον Πρέσβη του Καναδά κι έκαναν μαζί τα αποκαλυπτήρια, ενώ αμέσως μετά η φιλαρμονική της ΚΕΔΗΚΕ «Διονύσης Λαυράγκας» παιάνισε τον εθνικό μας ύμνο και το: «Ο Ναύτης του Αιγαίου».

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους «Ιωάννης Φωκάς», «Φωκάτα» και την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που «έντυσαν» την εκδήλωση με κεφαλλονίτικα χρώματα.

Στο τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Κωνσταντάκης έκλεισε την τόσο μοναδική και επιτυχημένη εκδήλωση με ευχές «για επόμενο ταξίδι στο λιμάνι του Βανκούβερ» όπου θα τοποθετηθεί η δίδυμη προτομή εντός του Ναυτικού Μουσείου, ενώ ο εθνικός ύμνος του Καναδά έκλεισε την βραδιά.

Το επιβλητικό μνημείο είναι κατασκευασμένο από πέτρα, στο κέντρο, επί βάθρου φέρει την προτομή του Ι. Φωκά, και δεξιά και αριστερά σκαλισμένα σύμβολα που οδηγούν στην εξιστόρηση της πορείας του. Ήτοι: η Κεφαλλονιά επί βενετοκρατίας, η Ισπανία το έτος της ανακάλυψης, το έμβλημα των Φωκά ως διατηρείται εντός του Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων Βαλεριάνου, μια καραβέλλα και χάρτη των Στενών. Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε από την συγγραφέα κ. Ευρυδίκη Λειβαδά, την προτομή φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης κ. Ιωάννης Μπάρδης, το υπόλοιπο έργο κατασκεύασαν οι κ.κ. Παναγής Βαγγελάτος και Αλέκος Αντωνάτος με χρηματοδότηση από την Ομοσπονδία μας, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, τον Δήμο Κεφαλλονιάς – Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στην δε ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά κ. Χ. Τζαννετάτος.

Στο κεντρικό μέρος του μνημείου έχει χαραχθεί η εξής δίγλωσση επιγραφή: Ο ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΕΡΙΑΝΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ (ΧΟΥΑΝ ΝΤΕ ΦΟΥΚΑ), ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΙΩΝΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ «ΣΤΕΝΑ ΧΟΥΑΝ ΝΤΕ ΦΟΥΚΑ» ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ. ΤΟ 1592 ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΓΡΑΦΗ ΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟΝ Ν.Δ. ΚΑΝΑΔΑ

THE NAVIGATOR FROM VALERIANO, KEFALLINIA, IOANNIS FOCAS (JUAN DE FUCA), ONE OF THE ETERNAL ODYSSEIAN SYMBOLS OF HELLENISM, DISCOVERED THE “JUAN DE FUCA STRAITS” SOUTH OF VANCOUVER ISLAND. IN 1592 HE ENTERED THE ARCTIC CYRCLE AND BECAME THE FIRST EUROPEAN EVER TO ARRIVE IN S.W.CANADA.

Την Κυριακή έγινε ο καθιερωμένος εκκλησιασμός στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου και το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των εκδηλώσεών μας στο Βαλεριάνο, με αφορμή τα καθιερωμένα πλέον «Φώκεια 2017». Ο Πρόεδρός μας κ. Δ. Βλάχος προανάγγειλε την 19η Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων.

Τις εκδηλώσεις μας κάλυψαν όλα τα τοπικά ΜΜΕ, ορισμένα περιφερειακά, αρκετά του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, ομογενειακά με βασικό τον Εθνικό Κήρυκα της Ν. Υόρκης και συνεργείο της ΕΡΤ που παρουσίασε το θέμα στο Δελτίο Ειδήσεων το μεσημέρι της 6ης και 7ης Αυγούστου.


Λήξη εκδηλώσεων με τα Φώκεια 2017
Και Ευχαριστίες της Ομοσπονδίας


Το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας μας επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς τούς εξής που διευκόλυναν το έργο μας και συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων που είχαμε για φέτος:

Τον Δήμο Κεφαλλονιάς και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Παρίση

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και προσωπικά τον κ. Γαλιατσάτο

Την Π.Ε. Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και τον κ. Δρακουλόγκωνα

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Πρόεδρο κ. Μοσχονά

Τη Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου που ενέκρινε την πρότασή μας

Το Υπουργείο Εξωτερικών – ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουϊκ

Το Υπουργείο Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού – Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα)

Το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Γενική Διεύθυνση Λιμένων

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας

Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος και Ιονίου

Την ΚΕΔΗΚΕ και τον Πρόεδρό της κ. Κωνσταντάκη

Τους πολιτικούς μηχανικούς κ. Ανδρέα Δεμπόνο, και Γιώργο Παπαϊωάννου μελετητή του έργου

Τον κ. Παύλο Μπουχάγιερ, δρ. γεωπόνο – καθηγητή των ΤΕΙ Ι.Ν.

Τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς

Το Γραφείο Δημάρχου Κεφαλλονιάς και κυρίως την κ. Α. Γκορίνη

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και κυρίως την κ. Σπυριδούλα

Την ΚΕΔΗΚΕ και ειδικά την κ. Στάμω Στεριώτη και κ. Γρηγόρη Μαυρογιάννη

Το Ξενοδοχείο Λάσση

Το Ξενοδοχείο White Rocks

Τα μέλη των χορευτικών τμημάτων, τα Δ. Σ. και τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων «Το Κορώνι», «Ιωάννης Φωκάς», «Φωκάτα» και την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων

Τον Γιάννη Μπάρδη, τον Παναγή Βαγγελάτο, τον Pedro Olalla, τον Δημήτρη Δεμεσούκα, την Ειρήνη Κοτσοβίλη, τον Γεράσιμο Μιχαλάτο, τη Τζένη Μαρκοπούλου, τον Άρη Λουρδά, τον Μιχάλη Τσιλιμιδό, την Εύα Παπαδάτου και τους: Γιάννη Ντούκα, Εύη Λειβαδά, Αγγελική Χιόνη και Κώστα Βαγγελάτο.

Αργοστόλι, 7 Αυγούστου 2017

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων