Πετυχημένη εκδήλωση του ΙΚΙ. Παρουσίαση του βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του ΙΚΙ στις 8 Μαρτίου 2019 με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές και την τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 8 Μαρτίου2019, η εκδήλωση του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές και την τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αργοστολίου κ. Λ. Νιφοράτος, ο πρόεδρος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δρ Ιστορίας κ. Π. Πετράτος, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Π. φιλίππου, ο πρώην δήμαρχος Πυλάρου κ. Μ. Κοτσιλίνης, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Άγγελος Μπενετάτος, η ομότιμη καθηγήτρια του παν. Αθηνών κα Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα, η καθηγήτρια κα Δώρα Μαρκάτου, οι καθηγητές του ΤΕΙ/Ιονίου πανεπιστημίου κ.κ. Ν. Μπούκας και Γ. Σαμαράς και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου) και επισήμανε ότι η μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΙΚΙ Νίκη Γουλανδρή το γένος Κεφαλά με καταγωγή από το Ληξούρι (η οποία απεβίωσε τον περασμένο μήνα), είχε ανακηρυχθεί γυναίκα της Ευρώπης το 1991.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δράση του ΙΚΙ και στο ιστορικό του διεθνούς συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές (2016) που υπήρξε, αφενός αφορμή για την συγγραφή και έκδοση του παρουσιαζόμενου βιβλίου και αφετέρου για την λήψη της απόφασης και την έναρξη των διαδικασιών εγγραφής της τέχνης της ξερολιθιάς στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO ως άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Σε αυτή τη διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Ελλάδα και το συνέδριο της Κεφαλονιάς συνέβαλλε καθοριστικά.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην επιμελήτρια του βιβλίου Μάνια Μπεριάτου αρχιτέκτονα –πολεοδόμο- υπ. διδάκτορα ΕΜΠ η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και διάβασε μήνυμα της δεύτερης επιμελήτριας του βιβλίου κας Ιουλίας Παπαευτυχίου.

Κατόπιν αυτού ο λόγος δόθηκε στην κα Μαργαρίτα Κοτσιλίνη αρχιτέκτονα μηχανικό και στον κ. Ηλία Τουμασάτο εκπαιδευτικό – Δρα ιστορίας, που έδωσαν μια περιεκτική και σαφή εικόνα του βιβλίου, εστιάζοντας στις εργασίες που είχαν αντικείμενο την Κεφαλονιά  και με εύστοχες κριτικές παρατηρήσεις κατέστησαν κατανοητό το θέμα του βιβλίου.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης για την βράβευση του συμπολίτη μας Γεράσιμου Σταματάτου η οποία είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του περσινού χρόνου 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχικά έγινε προσφώνηση από τον κ. Τάκη Μπαζίγο αντιπρόεδρο του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ομιλία από τον κ. Ηλία Τουμασάτο πρώην διευθυντή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης ο οποίος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την προσωπικότητα και τα προσόντα του τιμώμενου. Ακολούθησαν ευχές από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και στο τέλος ο κ. Ηλίας Μπεριάτος απένειμε την τιμητική πλακέτα και το τιμητικό δίπλωμα στον Γεράσιμο Σταματάτο «για την διαχρονική προσφορά του στη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ιδιαίτερα για τον αγώνα του με σκοπό τη διάσωση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Φισκάρδου».

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλλαν στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και κυρίως στον Ηλία Τουμασάτο και στην Μαργαρίτα Κοτσιλίνη, που με τις εξαιρετικές ομιλίες τους παρουσίασαν με ενάργεια το βιβλίο καθηλώνοντας το ακροατήριο καθώς και στην επιμελήτρια του βιβλίου Μάνια Μπεριάτου για την εργασία συλλογής και επεξεργασίας των κειμένων του τόμου.

Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κα Κάτε Αντωνέλλου καθώς και στο υπόλοιπο προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την πολύτιμη οργανωτική υποστήριξη και βοήθεια τους.

Τέλος, το ΙΚΙ ευχαριστεί όλους τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα κείμενα των ομιλιών του κ. Ηλία Τουμασάτου μπορούν να αναζητηθούν  στο ιστότοπο του ΙΚΙ: www.ikifoundation.gr