Πετυχημένο το Σεμινάριο του Λυκείου Ελληνίδων -παράρτημα Αργοστολίου

H πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Σεμιναρίου διάρκειας 15 ωρών, με θέμα: «Ο Παραδοσιακός Χορός σε συνάρτηση με την Μουσική και την Φορεσιά», αναφέρει ανακοίνωση του Λύκειου Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη τις 10,11,12 Νοεμβρίου 2017 από το Λύκειο των Ελληνίδων Παραρτήματος Αργοστολίου σε συνεργασία με την Β/βάθμια Εκπαίδευση Κεφαλληνίας δια της υπευθύνου των Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Ευαγγελίας Σκιαδαρέση (η οποία συνέλαβε αρχικά την ιδέα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς στο έργο τους στο σχολείο) και την Α/βάθμια Εκπαίδευση Κεφαλληνίας διά του υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Γερασίμου Γαλανού.

Στα πλαίσια του απολογισμού μας, εκτιμούμε ότι η επιτυχία της δράσης αυτής οφείλεται στην ιδιαίτερα επιμελημένη οργάνωση του σεμιναρίου, στον καλό σχεδιασμό του προγράμματος, στις προσεκτικά επιλεγμένες εισηγήσεις, στις άψογες παρουσιάσεις των επιμέρους θεμάτων που στο σύνολό τους στήριξαν το θέμα του σεμιναρίου και στο ότι όσοι έλαβαν μέρος δεν παρακολούθησαν απλά τις εργασίες του σεμιναρίου, αλλά βιωματικά συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια αυτού.

Το σύνολο των εισηγήσεων και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ανέδειξαν:

α) Την ανάγκη προσέγγισης, καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των διαφόρων στοιχείων του Λαϊκού Παραδοσιακού Βίου με σεβασμό, προσοχή και επιστημονική βάσανο των πηγών.

β) Την με ανάλογη προσοχή, αίσθημα ευθύνης και “ευπρέπεια” αξιοποίησής τους τόσο στο σχολείο, όσο και σε συλλόγους, σωματεία και φορείς στα πλαίσια των διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων τις οποίες πραγματοποιούν.

γ) Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων εκείνων που ασχολούνται με τον λαϊκό παραδοσιακό βίο και εν γένει με τον πολιτισμό, διότι ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση και ευθύνη ενός, αλλά όλων.

Εκτιμούμε, ότι πέρα από τα πλούσια και ουσιαστικά συμπεράσματα του σεμιναρίου, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, το πολύ σημαντικό είναι, ότι διαπιστώθηκε από όλους ότι στον τόπο μας υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ιδιαίτερη επίδοση στον τομέα του λαϊκού παραδοσιακού βίου, με σημαντικότατες σπουδές και ιδιαίτερη ευαισθησία για το αντικείμενό τους, που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Κοσμάτου Βαρβάρα, Πεφάνη Λαμπρογιάννη, Σγούρου Αγγελική, Γαλανό Γεράσιμο, Μοσχονά – Καρκαβέλα Ειρήνη, Στάβερη Κωνσταντίνο, Σκιαδαρέση Ευαγγελία, Σκιαδαρέση Παντελή.

Όπως εξαρχής ανακοινώθηκε το σεμινάριο αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας δράσης επιμορφωτικής, διάρκειας 50 ωρών. Θα ακολουθήσουν δυο σεμινάρια βιωματικού χαρακτήρα με διδασκαλία χορού από συγκεκριμένες περιοχές με ειδικούς δασκάλους που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό. Κάθε ενότητα θα έχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Επιλογικά θα πραγματοποιηθεί εκδρομή σε Πελοπόννησο και Αθήνα με κύριο στόχο την επίσκεψη τόπων και μουσείων σχετικών με το θέμα και συμμετοχή σε δράσεις Παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε.Α επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά :

  • Το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών, την Πρόεδρό του κ. Ελένη Τσαλδάρη, την έφορο Παραρτημάτων κ. Μαρία Παπαμάρκου και την έφορο Ιματιοθήκης κ. Πέννυ Σακοπούλου.
  • Το Λύκειο των Ελληνίδων Παραρτήματος Σύρου, την Πρόεδρο του κ. Χριστίνα Δενδρινού – Λιγοψυχάκη και τη δασκάλου Χορού κ. Μαλαματή Αναστασοπούλου.
  • Όλους τους εισηγητές, τα μέλη των Προεδρείων και της Γραμματεία, όπως αναγράφονται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα.
  • Τη σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Διονυσία Κουμαριώτη.
  • Τις δασκάλες χορού του Λ.Ε.Α κ. Μέτσιου Μαρία και κ. Μεταξά Ανδριάνα και τους χορευτές του Λ.Ε.Α .
  • Τους εκπαιδευτικούς από το Τ.Ε.Ι., την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τους εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων, τους παλιούς δασκάλους και μέλη του Λ.Ε.Α, και όλους εκείνους που με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στήριξαν το σεμινάριο αυτό.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ:

  • Στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και στις κ. Αντωνέλου Κάτε και Χατζηχρήστου Έμελη.
  • Στις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας για την άριστη συνεργασία, Στους υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση και κ. Γεράσιμο Γαλανό.
  • Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ξενοδοχείο «Μουίκης» για την άψογη φιλοξενία που αφιλοκερδώς παρείχε στους προσκεκλημένους εισηγητές.
  • Ευχαριστίες επίσης στον κ. Καππάτο Διονύσιο (Βοσκοπούλα) και τον κ. Σπύρο Μελά που ενίσχυσαν τον πραγματικά λιτό μπουφέ μας, με υπέροχες μάντολες.

Απαντώντας σε ερώτημα που έφθασε ως εμάς γνωρίζουμε στο ευρύ κοινό ότι από πουθενά δεν είχαμε καμία απολύτως οικονομική στήριξη. Τα έξοδα θα αντιμετωπιστούν από το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου.

Φιλικότατα για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη