Πετυχημένο το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου-Αγροτουρισμού, Κρήτης 22,23 και 24/11

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4 Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού που έγινε στον Βάμο Αποκορώνου στο νομό Χανίων της Κρήτης τις 22, 23, 24 Νοεμβρίου 2016.

Εκπρόσωποι από όλες τις Ενώσεις Αγροτουρισμού συμμετείχαν στο συνεδριο και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία του συγκεκριμμενου είδους τουρισμούστην Ελλάδα.

Ο τουρισμός υπαίθρου – αγροτουρισμός είναι ίσως το πλέον βιώσιμο μοντέλλο τουρισμού στη χώρα μας η οποία λανθασμένα χαρακτηρίζεται μόνο καλοκαιρινός προορισμος.

Ακούγεται λίγο περίεργα, αλλά αν δώσετε προσοχή στις παρακάτω παρατηρήσεις θα αλλάξετε εντύπωση. Ελπίζουμε να αλλάξουν εντύπωση και οι αρμοδιοι στα υπουργεία.

Η χώρα μας εκτός από τα 2000 νησιά και τις αμέτρητες παραλίες, έχει και καταπληκτικούς ορεινούς ογκους που επειδή ο χειμώνας εδώ είναι ιδιαίτερα ήπιος, είναι εξαιρετικά μέρη, πανέμορφοι τόποι να επισκεφθεί ο επισκέπτης όλο το χρόνο και να μείνει κατενθουσιασμένος. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς προορισμούς που έχουν καταγραφεί από τους σπουδαιότερους ΜΕΤΣΟΒΟ, ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, ΠΑΠΙΓΚΟ, ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΗΛΙΟ, ΦΛΩΡΙΝΑ, ΝΥΜΦΑΙΟ, ΠΡΕΣΠΕΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ, ΚΕΡΚΙΝΗ, ΔΡΑΜΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΜΕΤΕΟΡΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΕΛΑΤΗ, ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, ΑΓΡΑΦΑ, ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ, ΔΕΛΦΟΙ, ΑΡΑΧΩΒΑ, ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΤΡΙΠΟΛΙΣ, ΝΕΜΕΑ, ΤΕΓΕΑ, ΒΥΤΙΝΑ, ΜΥΣΤΡΑΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, ΤΑΥΓΕΤΟΣ, ΕΥΡΩΤΑΣ, ΜΑΝΗ και ακόμη ΣΤΕΝΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ και ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ στη Β. ΕΥΒΟΙΑ, ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ, ΑΝΩΓΕΙΑ, ΣΑΜΑΡΙΑ, ΜΗΛΙΑ, ΒΑΜΟΣ, ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙ, ΠΑΝΟΡΜΟ, στην ΚΡΗΤΗ, ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΕΡΕΣΣΟΣ στη ΛΕΣΒΟ, ΛΕΥΚΙΜΗ στην ΚΕΡΚΥΡΑ, ΒΟΛΙΜΕΣ στη ΖΑΚΥΝΘΟ, ΑΙΝΟΣ στην ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ και αν βάλουμε τις ιαματικες πηγές. ΚΑΙΑΦΑ, ΜΕΘΑΝΑ, ΙΚΑΡΙΑ, Κ. ΒΟΥΡΛΑ, ΠΟΖΑΡ και αν προσθέσουμε και τα χιονοδρομικά κάντρα θα έχουμε άλλους 10 προορισμούς.

Αυτούς τους προορισμούς τους επισκέπτονται όλο τον χρόνο τουρίστες με πολύ υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για διακοπές. Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο αγροτουρίστας ξοδευει γενικά 3,5 φορές περισσότερα χρήματα από τον κλασσικό τουρίστα του καλοκαιριού και όλα, το τονίζω, όλα παραμένουν στη τοπική οικονομία μια και οι ξενώνες και τα καταλύματα είναι 99% οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν και παράγουν τοπικά προιόντα ή συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς και ενισχύεται έτσι ο κάθε μικροπαραγωγός, βιοτέχν ης ή αγρότης.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι δίνουν ζωή στην ύπαιθρο, στην επαρχία ιδιαιτερα σε απόμακρες περιοχές, κρατούν τους νέους στον τόπο τους και φροντίζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις αυτές ( ξενώνες, ταβέρνες, εργαστήρια, δραστηριότητες κ.λ.π.) έχουν γίνει από τις οικονομίες του κάθε ονειροπώλου που ήθελε να κάνει κάτι στο χωριό του, από αγάπη και μεράκι για τον τόπο του και όχι επειδή πήρε χοντρό πακέτο δάνειο από την τράπεζα και επιδότηση και δεν τον νοιάζει αν καταλήξει στο τέλος στα χέρια πολυεθνικής εταιρείας επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να την κάνει βιωσιμη.

Ο αγροτουριστικός επιχειρηματίας δεν είναι κατά κανόνα αγρότης. Είναι συνήθως επιχειρηματίας, ή ομογενής, ή συνταξιούχος που είχε κάποιο κεφαλαιο και σιγά – σιγά άρχισε να κάνει το ονειρο του πραγματικότητα.

Έτσι έχουν γίνει οι περισσότεροι ξενωνες ή έχουν αναπαλαιωθεί τα πατρικά σπίτια και ο πρώτος που τα χαίρεται και τα καμαρώνει είναι ο ίδιος.

Αυτός καλλιεργεί και τον κήπο ή το χωράφι, κλαδεύει τα δέντρα στο αγρόκτημα, βάζει λίγες κότες στην αρχή και σιγά σιγά με την τοπική κοινωνία γίνεται αυτόνομος.

Προσφέρει τα καλύτερα από τα καλύτερα, στον φιλοξενούμενο του πελάτη και καμαρώνει να του πει την ιστορία του τόπου του, που συνήθως είναι ηιστορία του χωριού του.

Αυτή είναι μοναδική εμπειρία αυθεντική και ο πελάτης γίνεται φίλος γιατί τρώει από την κατσαρόλα του και έρχεται και ξανάρχεται και φέρνει και τους φίλους του, παίρνει δε μαζί του όσα μπορεί περισσότερα από αυτά που δοκίμασε.

Αυτός ο μικροεπαγγελματίας δεν κοστίζει στο κράτος, αντίθετα προσφέρει πολλά περισσότερα, δεν έχει καμιά ιδιαίτερη εύνοια ούτε διευκόλυνση να μπει σε προγράμματα Leader ή ESPA και το χειρότερο, ταλαιπωρείται γραφειοκρατικά επειδή ετεροκαθορίζεται ανάλογα με τα κέφια κάποιου υπευθύνου πότε σαν ξενοδόχος πότε σαν εστιάτορας πότε σαν αγρότης. Χρόνια περιμέναμε το νόμο, που τελικά ψηφίστηκε πέρυσι και τώρα περιμένουμε τις ΚΥΑ τις υπουργικές εγκυκλίους που θα ερμηνεύουν το νόμο.Έτσι ενώ είμαστε στο συνδικαλιστικό όργανο του αγροτουρισμού της Ε.Ε. και μάλιστα εκλεγμένοι στο Δ.Σ. όπου εκπροσωπούνται 500.000 επιχειρήσεις την γνωστή EUROGITEES, δεν μας ξέρει κανείς γιατί απλά στα υπουργεία δεν υπάρχουμε επίσημα.

Οι ξένοι λειτουργούν οργανωμένα, δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν με 10 – 20 επαγγελματίες που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που ορίζουν. Αυτοί θέλουν να συνεργαστούν με φορείς, με ολόκληρες περιοχές και το σύνολο των επαγγελματιών. Βέβαια και οι επαγγελματίες από την πλευρά τους είναι απαραίτητο να εκπροσωπούνται κάπως και να φαίνονται στα σύγχρονα εργαλεία marketing ( internet κ.λ.π.)

Η χώρα μας είναι boutique και όχι super market τουρισμού. Τα 27 εκατομ τουρίστες είναι πολλά. Αυτός ο σαρωτικός ομαδικός τουρισμός δεν μας βοηθά και μάλιστα όταν έρχεται το μεγαλύτερο μέρος του σε 100 μέρες. Μας κουράζει μας αποπροσανατολίζει απλά γιατί έχει έρθει σ΄εμάς γιατί είμαστε πιο φθηνοί και μόλις ανοίξουν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί θα εξαφανισθεί. Από αυτούς λίγοι έρχονται για αυτό που είναι η Ελλάδα, πολιτισμός. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα του το προσφέρουν κιάλλοι και μάλλον πιο φθηνά.

Εμείς θέλουμε αυτόν που αναζητά τον πολιτισμό μας γιατί έμαθε στα Πανεπιστήμια που πήγε ότι οφείλει αυτό που είναι στην αρχαία Ελλάδα και όνειρο ζωής του έγινε να δει την Ακρόπολη, να περπατήσει στα στενά της Πλάκας να ‘’ προσκυνήσει’’ στους Δελφούς να ‘’ακούσει ‘’ τις ιαχές των θεατών στην Ολυμπία να χαλαρώσει και να ακούσει στην Επίδαυρο μια τραγωδία και να φαντασθεί πως ήταν τότε και να διαπιστώσει, τίποτε δεν άλλαξε.Ίδιοι άνθρωποι, ίδια γλώσσα, ίδια προβλήματα, ίδια συναισθήματα. Γιατί η Ελλάδα είναι αιώνια, είναι αθάνατη, είναι Ιδέα, είναι τρόπος ζωής και δεν πεθαίνει.

Ψάχνει για αυθεντικές γεύσεις από αγνά παραδοσιακά προιόντα γιατί κουράστηκε να τρώει φαγητά ‘’χημικού εργαστηρίου ‘’ με 10 Ε (συντηρητικά) που δεν καταλαβαίνει τι είναι και ο οργανισμός του αδυνατεί να αφομοιώσει. Έχει συνειδητοποιήσει ότι από τις 10 κυριώτερες super foods οι 8 παράγονται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και θέλει να τις δοκιμάσει από πρώτο χέρι. Ελαιόλαδο, σταφίδα, καρύδια, μέλι, σύκα, ρόδια, σουλτανίνα, ζέα, άφθονα λαχανικά, φρούτα και ψάρια και όλα αυτά μαγειρευμένα σε φυσική φωτιά ενισχυμένα με αυθεντικά βότανα που φυτρώνουν στα πέτρινα βουνά μας και είναι γεμάτα ήλιο που τα λούζει κάθε μέρα.

Αυτός ο τουρίστας δεν μας ξέρει, απλά γιατί ο τουρισμός στη χώρα μας είναι φτιαγμένος στα μέτρα των tour operators που τον θέλουν μαζικό, γιατί έτσι κοστίζει λιγότερο και είναι ανταγωνιστικός.

Αυτός ο τουρίστας αν κάνει το λάθος και έρθει μόνος του θα ταλαιπωρηθεί και αν έρθει εκτός σαιζόν θα υποφέρει, γιατί θα μείνει νηστικός θα βρει πολλούς χώρους κλειστούς και απεριποίητους και ίσως καμιά εκδήλωση που να τον ενδιαφέρει.

Έχουμε βολευτεί και εμείς στο μοντέλο αυτό και διαιωνίζουμε την κατάσταση. Και όμως θα μπορούσαμε να έχουμε όλο το χρόνο ξεχωριστούς πελάτες που τώρα απλά πάνε αλλού.

Είναι απαραίτητο την ομάδα της AGROXENIA που ιδρύσαμε από το 2007 στην ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (ΚΡΙΤΟΝΟΥ) να την διευρύνουμε και να της δώσουμε την εξωστρέφεια που της ταιριάζει και που αναζητούν οι φίλοι μας στο εξωτερικό. Αντί μιας μικρής ομάδας επιλεγμένων επαγγελματιών όπως είναι τώρα να πλαισιωθεί και από άλλους συναδέλφους και να δημιουργηθούν ευρύτερα σχήματα που θα ανταποκρίνονται στους μηχανισμούς λειτουργίας των ξένων επαγγελματιων εναλλακτικού τουρισμού. Έτσι όχι μόνο θα μας βρίσκουν, αλλά και θα σχεδιάζουμε μαζί, πως θα περάσουν καλύτερα κοντά μας και εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το έργο μας.

Το άρθρο αυτό απευθύνεται και στους ανένταχτους ή ανεξάρτητους επαγγελματίες (μοναχικούς λύκους) και αποτελεί πρόσκληση αλλά και πρόκληση να χτίσουμε μαζί αυτό που θα δικαιώσει τους αγώνες μας. ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΑΣ ΒΡΕΘΟΥΜΕ

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, δηλαδή σε 15 μέρες θα βρεθούμε στο ΕΒΕΚΙ για να γνωριστούμε και να έχουμε και την ετήσια Γενική μας Συνέλευση μας.

Δεν θα χρειασθεί να πληρώσετε τίποτε, ούτε εγγραφή ούτε συνδρομή. Ενδιαφέρει όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και ιδιαίτερα εναλλακτικό τουρισμό που έχει να κάνει με ύπαιθρο όπως ιππασία, ποδήλατο, ορειβασία, πεζοπορία, δραστηριότητες υπαίθρου, γευσιγνωσία, οινογνωσία, θρησκευτικό τουρισμό, παραδοσιακές ταβέρνες, εργαστήρια λαικής τέχνης, παραδοσιακών προιόντων κ.λ.π

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΗΛ. 6932621844. ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ