Πιο… κοντά στα Ιόνια Νησιά φέρνει την Κίνα η Ρόδη Κράτσα

Συνάντηση με την Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην Αθήνα.

Η Πρέσβειρα της Κίνας είχε αποστείλει επιστολή στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προκειμένου να συναντηθούν και να καθορίσουν από κοινού ένα πλαίσιο συνεργασίας σε τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο, με αφορμή την έλευση του 2021 και με δεδομένη την παλαιότερη σχέση της κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κι αυτό διότι, το 2021 είναι επετειακό έτος για την Ελλάδα, λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κίνα, καθώς έχει ανακηρυχθεί ως έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς της Περιφερειάρχη αναδείχθηκε η σχέση των Κινέζων με τα νησιά του Ιονίου και υπογραμμίστηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους γενικότερα για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ένα τουριστικό ενδιαφέρον, το οποίο ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια με τις αφίξεις Κινέζων επισκεπτών μέσω οργανωμένων γκρουπ, προϊόντος του χρόνου ωστόσο, έχει εξελιχθεί και πλέον διαπιστώνεται σημαντική αύξηση και στις μεμονωμένες επισκέψεις τουριστών από την Κίνα.

Το μεγάλο διακύβευμα της συνάντησης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με την Κινέζα Πρέσβειρα, Zhang Qiyue, ήταν το πώς θα γίνει με τον καλύτερο και ασφαλέστερο -λόγω Covid19- δυνατό τρόπο το οργανωμένο άνοιγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κινεζική αγορά.

Σε πρώτο χρόνο, συμφωνήθηκε να γίνει μία συνάντηση της Π.Ι.Ν. με τους τουριστικούς φορείς της Κίνας, τους οποίους θα υποδείξει η κα Zhang Qiyue και στη συνέχεια ν’ ακολουθήσει μία ακόμα, με τη συμμετοχή και των τουριστικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στόχος της Π.Ι.Ν. είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση τουριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από την διατήρηση των σχέσεων με τις τουριστικές αγορές που παραδοσιακά έχουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους την Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, επιχειρείται προσέγγιση και των αγορών εκείνων, που μέχρι σήμερα έχουν μικρότερη παρουσία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπογράμμισε στην Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι υπάρχουν δύο συνδετικοί κρίκοι με την Κέρκυρα, που δεν είναι άλλοι από το κουμ-κουάτ και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, εξάλλου, προετοιμάζονται δύο σημαντικές εκθέσεις για το εγγύς μέλλον, μία έκθεση ζωγραφικής και μια έκθεση πορσελάνης, κάτι που σημαίνει ότι το εν λόγω Μουσείο μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της καλύτερης τουριστικής προσέγγισης της κινεζικής αγοράς από την Π.Ι.Ν.
Παράλληλα, ένας τομέας, που απασχόλησε τη συνάντηση των Zhang Qiyue και Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ήταν αυτός της παρουσίασης και προώθησης των επτανησιακών αγροτικών προϊόντων και η εξαγωγή τους στην κινεζική αγορά.

Όπως εξήγησε η κα Zhang Qiyue στην Περιφερειάρχη Ι.Ν., οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και για την προέλευσή τους, τα συστατικά τους και την επεξεργασία τους.

Τέλος, η πανδημία του Covid19 δεν θα μπορούσε να μην τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Zhang Qiyue και Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχει η εφαρμογή της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται κρίσιμη η σύναψη ειδικών διμερών συμφωνιών και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού των πολιτών για τον Covid19, με την κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου να έχει, ήδη, υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Τουρισμού.