Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Για να πάρουμε Ανάσα!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της διαδήλωσης των συνδικάτων το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), ανταποκρίνεται στο κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης που απευθύνει το ΠΑΜΕ σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή. Σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο να συναντηθούμε για να οργανώσουμε την απάντηση των εργαζομένων, να υπερασπιστούμε το λαό μας, να διεκδικήσουμε ζωή, όχι επιβίωση. Λύση και διέξοδος προς όφελος του λαού από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων θα υπάρξει μόνο όταν βγει στο προσκήνιο της ταξικής πάλης μαζικά ο κόσμος της δουλειάς.

Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να μας κουνά το δάκτυλο της “ατομικής ευθύνης”, την ίδια στιγμή που παίζει στο τζόγο των μεγάλων συμφερόντων, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που άφησαν χωρίς προσωπικό και υποδομές το δημόσιο σύστημα υγείας, έκλεισαν νοσοκομεία και κέντρα υγείας και έκαναν την υγεία πανάκριβο εμπόρευμα.

Δε θέλουμε να συνηθίσουμε τις εικόνες από τους ομαδικούς τάφους στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης. Τα κέρδη τους είναι οι νεκροί μας.

Νοιώθουμε δίκαιη οργή για το ρατσισμό και το φασισμό και δε μπορούμε να πάρουμε ανάσα βλέποντας τις δολοφονίες αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, τον πνιγμό παιδιών στις βάρκες του Αιγαίου, την καταπίεση και την αδικία.

Καλούμε με τη σειρά μας τα σωματεία του δημοσίου στο Νομό, όλους όσους μπορεί να μην έχουμε την ίδια γνώμη για το παρόν και το μέλλον μας, αλλά βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα. Στις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υγεία, την παιδεία, την προστασία της μητρότητας, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και τον αυταρχισμό, ενάντια στην ελαστική εργασία αλλά και για όλα τα γενικότερα ζητήματα για τα οποία κινητοποιηθήκαμε. Στείλαμε μήνυμα ελπίδας και ανάτασης στους συναδέλφους, κόντρα σε κυβέρνηση και αφεντικά που μας καλούσαν να κλείσουμε τα στόματα. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του χουντικής έμπνευσης νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των πολέμων και της ληστρικής εκμετάλλευσης των πατρίδων τους, στηρίξαμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Συναντηθήκαμε στον αγώνα για να δώσουμε μια νέα πνοή στη δράση των σωματείων του δημοσίου στο Νομό, συντονίζοντας και παίρνοντας πρωτοβουλίες. Παλέψαμε για να απαλλαγεί το εργατικό κίνημα από τους εργατοπατέρες, από όλους αυτούς που φώναζαν δυνατά «ΝΑΙ» σε όλα τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, για την απαγόρευση και το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Η αγωνιστική και ανυπόταχτη στάση είναι το αποκούμπι και την ελπίδα των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη που δείχνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μάς βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός ξανά την κρίση τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ, όλο το διάστημα της πανδημίας, ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η επίθεση του κεφαλαίου προετοιμάζει ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΕΕ και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη που εξέδωσε με το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης θα μας σώσει.

Τα νέα θαλασσοδάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Ο λαός θα κληθεί ξανά να σφίξει το ζωνάρι όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια με 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστεθούν στα προηγούμενα. Θρασύτατα οι ενώσεις των εργοδοτών όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, η ένωση εφοπλιστών, οι τραπεζίτες και άλλοι ζητούν και άλλα προνόμια. Στην κυριολεξία οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για να τους δίνουν δουλειά τα αφεντικά.

Επιπλέον μέσα στην κρίση οι ιμπεριαλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι πάνω από την λεία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και το έδαφος για επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξαναμοιράζουν τα σύνορα, τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων με το αίμα των λαών. Επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή τής χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τα υποτάσσει στα επικίνδυνα σχέδια για όφελος των πετρελαϊκών και άλλων πολυεθνικών.

Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός είναι να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στις αμερικανονατοικές στρατιωτικές βάσεις, για απεμπλοκή της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο συνάδελφο και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

Να συζητήσουμε ουσιαστικά για το πώς θα συγκεντρωθούν και θα συντονιστούν δυνάμεις της εργατικής τάξης, των δημοσίων υπαλλήλων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων βιοπαλαιστών, των επιστημόνων, της νεολαίας ξεπερνώντας την αδράνεια και τον συμβιβασμό.

Να συζητήσουμε πώς θα δυναμώσει η καρδιά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τα συνδικάτα. Πώς θα αγκαλιάσουν τα συνδικάτα τη μεγάλη μάζα των ανοργάνωτων νέων με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, και τους μισθούς πείνας, τον τεράστιο όγκο των ανέργων, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους κολασμένους της γης. Πώς θα ενώσουμε τους εργαζόμενους, ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς να φτάσει το κάλεσμα για ενωτικό μαζικό αγώνα.

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή.

Να δώσουμε τη δική μας «συνδρομή» στο να συγκροτήσουμε το δικό μας σχέδιο λαϊκής αντεπίθεσης, να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αργοστόλι 05/09/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου