Πνευμονολόγος για κορωνοϊό: Οι σωστές προφυλάξεις όταν είσαι με κόσμο

Έκκληση για ψυχραιμία, αλλά και προσοχή για τον κορωνοϊό, απηύθυνε μιλώντας στον FOCUS ο Πνευμονολόγος, Θωμάς Καραπέτσας, τονίζοντας πάντως πως ο ΠΟΥ καθυστέρησε να κηρύξει καθεστώς πανδημίας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Διπλός Ελληνικός” με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, ο κ.Καραπέτσας τόνισε, ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι “αν περπατάς στο δρόμο και περάσει κάποιος δίπλα σου στο 1,5 μέτρο και φταρνιστεί, μπορεί να κολλήσεις, αν έχει τον ιό”. Επεσήμανε, ότι δεν πρέπει να πιάνουμε στόμα, χέρια και μύτη χωρίς να έχουμε απολυμάνει τα χέρια μας.

Αναφερόμενος στο πόσο “ζει” ο ιός εκτός ανθρώπινου σώματος, επεσήμανε, ότι εξαρτάται από το υλικό της επιφάνειας. “Στις μεταλλικές “ζει” 4 -10 ώρες, περισσότερο στο χαρτί”, είπε και πρόσθεσε, ότι “αν οι μαθητές δεν ξεχυθούν στις καφετέριες, όλα είναι καλά τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, ευτυχώς τα πήραμε πριν την Ιταλία”, όπου σημείωσε, ότι ο κόσμος είναι οργισμένος κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση.

Για το θέμα του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας, σχολίασε, ότι “ο πρωθυπουργός μίλησε σωστά. Δεν είναι θέμα πίστης, αλλά κοινής λογικής. Πρέπει να αποφύγουμε να πάμε στην εκκλησία, ο ιός δε μένει απ΄έξω”, ενώ εκτίμησε, ότι ίσως το φθινόπωρο ξαναπαρουσιαστεί ο κορωνοϊός, αλλά τότε θα είναι πιο ήπιος. “Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, γιατί “έχει 80% ομοιότητα με το sars, οπότε θα είναι πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες”, προσθέτοντας, ότι το εμβόλιο αναμένεται σε 12-14 μήνες.

Ακούστε όλες τις οδηγίες του πνευμονολόγου.

(typosthes.gr)