Ποια μέτρα ισχύουν για τον κορωνοϊό – Αλλαγή χρονιάς με SMS και ο φόβος για συναθροίσεις και πάρτι

Διαφορετικός από όσα είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια ήταν ο εορτασμός των Χριστουγέννων, λόγω των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η εφαρμογή τους άλλωστε ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα εορτάστηκαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Παράλληλα, οι καταναλωτές έπρεπε να κάνουν τις αγορές τους για τα δώρα με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Επίσης τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί και για τα ρεβεγιόν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν επιτρεπόταν η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ ίσχυε και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να προειδοποιεί μάλιστα ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα αυστηροποιηθούν.

Οικονόμου: Καμία σκέψη για χαλάρωση των μέτρων
Εντωμεταξύ, σήμερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει σκέψη για χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πρωτοχρονιάς.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι πολίτες επέδειξαν μεγάλη πειθαρχία στα μέτρα τις ημέρες των γιορτών, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει την ορθότητά τους. «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πόσο οι συμπολίτες μας πειθάρχησαν στα μέτρα, αυτό δείχνει ότι έχουν πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα των μέτρων» σημείωσε τονίζοντας ότι με δεδομένο πως βρισκόμαστε στην έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου χρειάζεται να γίνει λίγη ακόμα υπομονή.

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το αν υπάρχει σκέψη για ορισμένη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πρωτοχρονιάς, ο κ. Οικονόμου ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε μεμονωμένα τα περιστατικά με τα κορωνο-πάρτι και διευκρίνισε ότι όσα πρόστιμα δεν πληρώνονται, αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Για τη Δυτική Αττική τόνισε ότι δεν θα χαλαρώσουν άμεσα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφάρμοσαν τα μέτρα, είπε ο κ. Οικονόμου, με εξαίρεση ελάχιστες ομάδες ατόμων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αναφερόμενος δε στους χειρισμούς στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Τέλος, αναφορικά με το πότε μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τόνισε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των επιστημόνων για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι θα ισχύσει μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι στις περιοχές της δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη παρατάθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα λόγω του επιβαρυμένου ιικού φορτίου. Σε αυστηρό lockdown τέθηκαν μέχρι σήμερα 28 Δεκεμβρίου και οι Θεσπιές στην περιφερειακή κοινότητα Βοιωτίας, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα που βρέθηκαν στην τοπική κοινότητα του Δήμου Αλίαρτου.

(iefimerida.gr)