Ποιμαντική Επιστολή τής Καθολικής Ιεραρχίας, γιά τα Χριστούγεννα

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθ. Πρωτ. 5348/20

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

Αγαπητοί ιερείς, διάκονοι, μοναχοί και μοναχές και ευλογημένε Λαέ του Θεού,

Στην αρχή της περιόδου της Παρουσίας, προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, σας απευθύναμε μία επιστολή για να σας εκφράσουμε την εγγύτητά μας. Τώρα που πλησιάζουμε στη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης, τη Γέννηση του Σωτήρα από την Αειπάρθενο Μαρία, θέλουμε να εκφράσουμε και πάλι την πατρική μας  φροντίδα για τον καθένα και την καθεμία από εσάς ξεχωριστά. Η Εκκλησία ενσαρκώνεται μέσα στην ιστορία και ζει με τις χαρές, τους πόνους και τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά όλοι εμείς οι πιστοί.

Τα φετινά Χριστούγεννα έχουν μία ιδιαιτερότητα που τα καθιστά πρωτόγνωρα για τον σύγχρονο κόσμο. Ζούμε πραγματικά, ως άνθρωποι αλλά και ως χριστιανοί, μέσα σε μία παράλογη πραγματικότητα. Όσον αφορά στην πίστη μας, δεν μπορέσαμε να εορτάσουμε όπως επιθυμούσαμε, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Τώρα φθάνουμε στα Χριστούγεννα, την κατ’ εξοχήν οικογενειακή εορτή και προετοιμαζόμαστε να τα εορτάσουμε δυστυχώς και πάλι με περιορισμούς, όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στη λειτουργική μας ζωή. 

Έχει λεχθεί πως τα φετινά Χριστούγεννα από άποψη οικονομική είναι χαμένη υπόθεση. Αλλά ως Ποιμένες σας, σας ικετεύουμε: μην αφήσετε να σας κλέψουν την πνευματικότητα από τα φετινά Χριστούγεννα. Τον θρησκευτικό πλούτο που φέρνει αυτή η γιορτή, δεν μπορεί κανείς να μας τον αφαιρέσει, η ενδυνάμωση της πίστεως μπορεί να αυξηθεί και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. 

Η ουσία των Χριστουγέννων παραμένει η ίδια: εορτάζουμε τον Υιό και Λόγο του Θεού, που έγινε ο πλησίον μας, που ενσαρκώθηκε στην αδύναμη και ταλαίπωρη ανθρώπινη φύση μας. Με αυτή την Εορτή αρχίζει η Σωτηρία της ανθρωπότητας. Σε μία από τις δεήσεις τη περιόδου των Χριστουγέννων προσευχόμαστε ως Εκκλησία: «Επουράνιε Πατέρα, εσύ ο οποίος με τη Γέννηση του Μονογενούς σου άρχισες να πραγματοποιείς με τρόπο θαυμαστό τη λύτρωση του λαού σου, ενίσχυσε, σε παρακαλούμε, την πίστη των δούλων σου».

Ευχόμαστε λοιπόν πράγματι, κατ’ αυτά τα Χριστούγεννα, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, πέρα από την αβεβαιότητα για το αύριο, να βρούμε παρηγοριά στον Θεό που ήρθε να κατοικήσει ανάμεσά μας, και να του εκφράσουμε με την προσευχή όλους τους φόβους και την ανασφάλεια της ζωής μας. Ένας από τους ψαλμούς της Εκκλησίας μπορεί να γίνει η κραυγή του καθενός και της καθεμίας από εμάς:

«Κραύγασαν και ο Κύριος τους εισάκουσε,

κι από όλες τις στενοχώριες τους αυτός τούς ελευθέρωσε.

Κοντά είναι ο Κύριος σε όποιον έχει καρδιά συντετριμμένη,

και θα σώσει όποιον έχει χάσει κάθε ελπίδα». (Ψαλμός 33)

Μέσα στους περιορισμούς που μας έχουν επιβληθεί να συμμετέχουμε και σωματικά στις ιεροτελεστίες των Εορτών των Χριστουγέννων, ας προσπαθήσουμε να εκφράσουμε την πίστη μας, μέσα στην οικογένειά  μας και με την οικογένειά μας, η οποία, ας μην το ξεχνάμε, είναι η κατ’ οίκον Εκκλησία. Ας φτιάξουμε μία φάτνη και ας συναχθεί εκεί όλη η οικογένειά μας, για να προσευχηθούμε διαβάζοντας το Ευαγγέλιο του Αγίου Λουκά (2,1-20) ή του Αγ. Ματθαίου (1,18-25) που διηγούνται τη Γέννηση του Ιησού. Ομοίως, όσοι έχουν στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό συμβολίζει το δέντρο της ζωής του χαμένου Παράδεισου, και το δέντρο του Σταυρού που μας λύτρωσε. 

Αλλά, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως ο Χριστός, που γεννήθηκε φτωχός σε μία φάτνη, μας καλεί και σήμερα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πιο φτωχούς και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς. Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να δει τις κρυφές ή φανερές ανάγκες που έχει ο πλησίον του, ο συνάνθρωπός του. Ένα μικρό δώρο, ένα τηλεφώνημα, μία μικρή βοήθεια, θα έχουν φέτος πολύ μεγαλύτερη αξία από όλα όσα γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες ημέρες.

Έγραψε κάποιος αυτές τις ημέρες ότι: «φέτος δεν είναι η χρονιά για να αποκτήσεις αυτά που θέλεις, είναι η χρονιά για να εκτιμήσεις αυτά που έχεις». Εμείς ευχόμαστε σε όλες και όλους να εκτιμήσουμε τα δώρα που μας φέρνει η Γέννηση του Χριστού: την ειρήνη, το δώρο της πατρότητας του Θεού και της δικής μας θεϊκής υιοθεσίας, τη βεβαιότητα ότι ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε, αλλά έγινε ορατός στο πρόσωπο του Ιησού, τη βεβαιότητα ότι ο καθένας από εμάς είναι πολύτιμος στα μάτια του Θεού και επομένως δεν θα μας εγκαταλείψει, κυρίως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε. 

Με αυτή τη σκέψη ευχόμαστε σε όλες και όλους Άγια και Ειρηνικά Χριστούγεννα και ένα ελπιδοφόρο Νέο Έτος.  

Οι Επίσκοποί σας

+ Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

+ Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου  

+ Ιωάννης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, Αποστολικός Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης.

+ Πέτρος,  Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης.

+ Εμμανουήλ, Τιτουλάριος Επίσκοπος Καρκαβίας, Αποστολικός Έξαρχος-Επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.

+ Ιωσήφ, Αποστολικός Τοποτηρητής των Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος. 

Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου

Σεβαστιανός

Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών 

Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου

Ο Γραμματέας

Νικόλαος, 

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου- Άνδρου- Μυκόνου

Αποστ. Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου