Ποιοί ντόπιοι αγρότες ανοίγουν λογιστικά βιβλία

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ντόπιοι Παραγωγοί που φέρουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων υποχρεωτικά, ανεξάρτητα από το καθεστώς Φ.Π.Α. στο οποίο υπάγονται και ανεξάρτητα ενημέρωσης ή μη των λογιστικών βιβλίων.

Την ιδιότητα του φυσικού προσώπου ως κατ’ επάγγελμα αγρότη έχουν όσοι Παραγωγοί, Κτηνοτρόφοι, Μελισσοκόμοι, Ελαιοπαραγωγοί, Αμπελουργοί, κλπ, ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα όπως ορίζεται στο Ν4389/2016.

Διευκρινίζεται ότι, όσοι αγρότες εισέπραξαν ποσά επιδοτήσεων κατά το έτος 2016 πάνω από 5.000€ ακόμη κι αν αυτά αφορούν παλιότερα χρόνια (2014, 2015 κλπ) πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό Φ.Π.Α. και να ανοίξουν βιβλία εσόδων – εξόδων. Η προθεσμία λήγει την 31 Ιανουαρίου 2017.

Τέλος, όσοι αγρότες ασκούν κι άλλο επάγγελμα για το οποίο έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, πρέπει να εντάξουν και την αγροτική τους ιδιότητα στα βιβλία ανεξάρτητα αν έχουν πωλήσεις κάτω από 15.000€ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις κάτω από 5.000€.

Για περισσότερες διευκρινήσεις οι Θιακο Κεφαλλονίτες Παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται στο πιστοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (Κ.Ε.Α.) που λειτουργεί καθημερινά (8:00 – 16:00) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης