Ποιός φούρνος να γκρεμίστηκε στη Σάμη;

«Ανεξάρτητη δύναμη» όνομα και πράμα αποδείχτηκε ο επικεφαλής της ομώνυμης δημοτικής παράταξης του Δήμου Σάμης, Μιχάλης Γάκης. 

Στο δημοτικό συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου 2020 υπερψηφίστηκε με σχετικά μεγάλη πλειοψηφία η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού μεταξύ των Δήμων Σάμης, Αργοστολίου και Ιθάκης, με σκοπό τη μετάβαση του Δήμου Σάμης σε ένα στάδιο εξέλιξης και πραγματοποίησης έργων και υποδομών, κάτι για το οποίο ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη.

Τεράστια εντύπωση, παρ’ όλα αυτά, προκάλεσε η θετική ψήφος του Μιχάλη Γάκη για τη σύσταση του Οργανισμού, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στον λόγο του μεταξύ άλλων: «Ο Οργανισμός πρέπει να έχει σημαντικά πρόσωπα στο Διοικητικό Συμβούλιό του», «Δυστυχώς πάμε πάλι στον ενιαίο Δήμο» κ.λπ. Έπειτα, ως από μηχανής Θεός προσγειώθηκε η πρόταση του Στέλιου Σπαθή από τους ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ να συμμετέχουν εναλλάξ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τον Δήμαρχο που του «επέτρεψαν» να μπει κι αυτός. Ύστερα από την ανωτέρω πρόταση, ο κ. Γάκης ανέφερε στην ομιλία του: «Δυστυχώς ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι μονόδρομος», «Είμαι τελείως αρνητικός με τους όρους που πάμε», «Δε θα πετύχουμε», «Το ψηφίζω ως τελευταία επιλογή μου». Το αποτέλεσμα; Αν και κάθετα αρνητικός, υπερψήφισε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, αφήνοντας τους υπόλοιπους τρεις συμβούλους της παράταξής του …με το «όχι» στο χέρι.

Τι να έκανε τον κ. Γάκη να αλλάξει γνώμη; Μήπως η πρόταση του κ. Στέλιου Σπαθή για «συναντήληψη» και «συνδιοίκηση» τον έκανε να σκεφτεί ότι είναι γλυκιά η εξουσία; Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε τον κ. Σπαθή για το πώς διαχειρίζεται καταστάσεις, στις οποίες διαβλέπει προσωπικό κόστος και πολιτικό κίνδυνο, βρίσκοντας αμέσως δρόμους να αποτάξει από πάνω του ή να μοιραστεί την ευθύνη; Αλήθεια, πώς και αυτοπροτάθηκε ο κ. Σπαθής για μέλος του διοικητικού συμβουλίου; Έχουν μοιραστεί από πριν οι θέσεις; Διότι ο νόμος λέει καθαρά ότι τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. 

Ας ευχηθούμε, τουλάχιστον, η διανομή των ρόλων σε αυτό το πολιτικό θέατρο του παραλόγου, να δημιουργήσει ένα καλό έργο για τον τόπο μας και να μη γίνουμε για ακόμα μία φορά κομπάρσοι των εξελίξεων.

ΣΑΜΙΚΟΣ