Πολίτης παρών. Πολιτεία απούσα.

Προ δεκαετίας και πλέον η γνωστή για την προσφορά της στον τόπο οικογένεια Βεργωτή αποφάσισε κατόπιν προτροπής και καθοδήγησης από μια συσταθείσα επιτροπή να προχωρήσει στη μεγάλη δωρεά (ανοικοδόμηση και πλήρη εξοπλισμό) ενός κτιρίου, προτύπου, μέσα στο οποίο μεταξύ των άλλων προβλεπόμενων τμημάτων θα λειτουργούσε και μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μόνη υποχρέωση της πολιτείας ήταν η επανδρωση και λειτουργία της ήδη έτοιμης μονάδος.

Πάνω από δέκα χρόνια μετά, το αρχικό οργανόγραμμα όλου του κτιρίου έχει αλλάξει και ο εξοπλισμός της μονάδας (μαζί με το όνειρο) ταξίδεψε ανατολικά για λόγους εκτάκτου ανάγκης.

Οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν λειτουργούσε ΜΕΘ στο νησί ή δεν πρόλαβαν να μεταφερθούν έγκαιρα σε μια άλλη, καθώς και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δαπανηθεί σε διακομιδές από αέρος και θαλάσσης( έχουν υπολογιστεί άραγε;) ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ;

Άλλο παράδειγμα:

Με την πρόσφατη COVID απειλή, πάνω από δέκα αναπνευστήρες δωρηθηκαν από συνανθρώπους μας απο την Ελλάδα και το εξωτερικό στο νοσοκομείο Κεφαλονιας.

Αν απαιτηθεί, που όλοι το απευχόμαστε, να χρησιμοποιηθούν τον ερχόμενο χειμώνα αυτοί οι αναπνευστήρες υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επαρκές και εξειδικευμένο να τους υποστηρίξει;

Μήπως είναι αναπνευστήρες self service;

Ή θα τρέχουμε όπως συνήθως γίνεται,τελευταία στιγμή να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα;

Τρίτο παράδειγμα:

Χθες ένας εξαίρετος φιλέλληνας δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Κεφαλονιας

Ύψιστη προσφορά με όλη της την σημασία.

Το ερώτημα είναι, η πολιτεία έχει εξασφαλίσει στο νησί μας επαρκές προσωπικό για τις μονάδες του ΕΚΑΒ ή μηπως οι όποιες δυσκολίες κάλυψης των αυξημένων αναγκών του νησιού, λόγω εκτασης και γεωμορφολογιας του, οφείλονται κυριως σε ελλείψεις προσωπικού και όχι οχημάτων;

Σημειωτέον για να καλυπτεται σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο χρειάζονται οκτώ με εννέα άτομα πλήρωμα. Ας μας πει κάποιος αρμόδιος πόσα οχήματα έχει το νησί, πόσο προσωπικό υπάρχει και τι απαιτείται κι απ’ τα δυο για να καλύπτεται επαρκώς ένα νησί όπως η Κεφαλονια;

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οπως και σε πολλές αλλες ο πολίτης, όπου του ζητήθηκε ή αφουγκράστηκε από μόνος του τις ανάγκες, δήλωσε ΠΑΡΩΝ.

Η πολιτεία δυστυχώς τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της υγείας στο νησί μας είναι ΑΠΟΥΣΑ.

Η απουσία της καταγράφεται στην καθημερινότητα και στη συνείδηση όλων μας οπως και στο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουμε.

Η δε απουσία της πολιτειας, δεν διαφοροποιείται όλα αυτά τα χρόνια απο το χρωμα των εκάστοτε κυβερνώντων.

Η απουσία παραμένει σταθερή· ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

Οπότε κακό χωριό οι λίγοι ψήφοι…

Από την άλλη ομως η παρουσία των πολιτών κάποιες φορές είναι τόσο ηχηρή και περήφανη που ελπίζω να υπάρχει, από τους έχοντες την εξουσία, ακόμη λίγο φιλότιμο,ως αντίδωρο σε αυτους τους πολίτες.

Αναμένω το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ της πολιτείας…

* Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.