Πολιτική και Ηθική!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
Οικονομολόγος Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών

➙YΠΑΡΧΕΙ Ηθική στην Πολιτική; Μπορεί να υπάρξει; Μας απασχολεί κάτι τέτοιο; Αξίζει την Σκέψη μας; Ειδικά στις μέρες μας; Αν Ναι, δώσετε μια πολύ καλή ματιά, στα πιο κάτω ολίγα:

➙ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ «προσμίξεις» Ηθικής και Πολιτικής, ο ήχος αυτών των όρων στα αυτιά του «κυρίαρχου» λαού -ως σε αυτόν είθισται να αναφερόμεθα- συνήθως και παραπλανητικά εντυπωσιακός, οι Παραταξιακές ευχές, για συνήθως ευκαιριακές αλλά πλέον μάλλον επιβεβλημένες Κομματικές Συνεργασίες, εύκολα παρασύρουν αμφιταλαντευόμενους περί την ουσίαν της σύγχρονης Πολιτικής, Πολιτικούς μας, σε καθόλου κολακευτικές -για την ταλαιπωρημένη Δημοκρατία μας- προσωπικές αντιπαραθέσεις, ύβρεις και «ξεκατινιάσματα», τέτοιες και τέτοια προσβάλλουσες και προσβάλλοντα,την Πεμπτουσίαν της -δυστυχώς- αλλοιωθείσης «βάρβαρα» τελευταίας!

➙ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ διαπιστώσεις, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τον γνωστόν μας, της Σορβόννης δρα Αντρέ-Κοντ-Σπόνβιλ, ο οποίος και επί του σχετικού εξόχως σοβαρού θέματος, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η ηθική και η Πολιτική είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Είναι απαραίτητες και η μεν και η δε, αλλά δεν θα ήταν δυνατό να τις συγχέουμε, δίχως να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι το ουσιώδες έχει, η καθεμιά. Τις χρειαζόμαστε και τις δύο, καθώς και την διαφορά ανάμεσα στις δύο. Χρειαζόμαστε μία Ηθική που να μην ανάγεται σε μία Πολιτική, αλλά χρειαζόμαστε και μία Πολιτική που να μην ανάγεται σε μία Ηθική».

➙ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, όταν ομιλούμε για «Ηθική στην Πολιτική»! Προσοχή, αφού πρόκειται για πραγματικήν…άβυσσο! Για υπερμεγέθες «φρεάτιον», από το οποίον κάποιος, αν δεν προσέξει αρκετά, ίσως να αντλήσει …βούρκο, αντί για καθαρό, για φρέσκο και ζωογόνo, «του Θεού» νεράκι!!!