Πολιτιστική και ιστορική προσφορά το Φεστιβάλ Ιθάκης

Ομιλία Δημάρχου Ιθάκης στην παρουσίαση του Λευκώματος 21 χρόνια Φεστιβάλ Ιθάκης.

Καλησπέρα Φίλες και Φίλοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Φέτος ξεκινάμε τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις μας με την παρουσίαση μιας εμβληματικής έκδοσης του Δήμου Ιθάκης, το Λεύκωμα για τα 21 χρόνια του ιστορικού Θεατρικού και Μουσικού Φεστιβάλ Ιθάκης.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2016 με πόρους του Δήμου, μετά από πρόταση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βαθέως Νίκου Κολυβά και του συμβουλίου του, σε απόδοση – επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού και εξώφυλλο που σχεδιάστηκε ειδικά από τον εξαίρετο Ιθακήσιο ζωγράφο Στάθη Λιβάνη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Το βιβλίο βασίστηκε στην έρευνα και τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και αγάπησαν τα φεστιβάλ και στο έντυπο – φωτογραφικό υλικό που ευγενώς διέθεσαν ο εμπνευστής και ιδρυτής των Φεστιβάλ Ιθάκης δήμαρχος Σπύρος Αρσένης, ο δήμαρχος Τηλέμαχος Καραβίας, δύο συμπατριώτες μας, η Μέλπω Λεκατσά και ο Κώστας Ορδόλης και τα φωτο – ειδησεογραφικά πρακτορεία της εποχής EuropaPress και Agfa Αφοί Αναγνωστόπουλοι, τους οποίους ευχαριστώ για άλλη μια φορά από αυτό το βήμα.

Με την έκδοση αυτή, ο Δήμος θέλει να περάσει δυο μηνύματα: αφενός να τιμηθεί η πολιτιστική και ιστορική προσφορά των Φεστιβάλ Ιθάκης και των ανθρώπων του και αφετέρου να δοθεί ένα σαφές στίγμα της βούλησης μας να αναβιώσουμε τον θεσμό στο άμεσο μέλλον.

Η αναβίωση, με την οποία επιθυμούμε να δώσουμε ένα νέο στίγμα στο Φεστιβάλ, με το οποίο θα επιδιώξουμε να καταστήσουμε την Ιθάκη φωτεινό πολιτιστικό κόμβο, έχει ήδη τεθεί σε επίπεδο διεκδίκησης στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, σε όλες τις μεγάλες θεσμικές διοργανώσεις και συναντήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έχει κατατεθεί ειδικός φάκελος στο Υπουργείο Πολιτισμού με συγκροτημένη πρόταση, με την οποία διεκδικούμε και επιδότηση. Παράλληλα υπάρχει η βούληση και έχουν κινηθεί διαδικασίες για μια συνολικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των Πολιτιστικών Σωματείων της Ιθάκης, έτσι ώστε κάθε μεγάλη δράση να υποστηρίζεται με τα κατά τον δυνατόν καλύτερα μέσα.

Όπως γνωρίζετε οι εκδηλώσεις αυτές υλοποιούντο από τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου, τον γνωστό σε όλους μας ΦΗΜΙΟ, ο οποίος καταργήθηκε για διαδικαστικούς και μόνον λόγους τον Σεπτέμβριο του 2013. Η επιδίωξη λοιπόν της αναβίωσης θα συνοδευτεί και από πρόταση μου, που θα κατατεθεί της επόμενες ημέρες, για αλλαγή της επωνυμίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ιθάκης, σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ο ΦΗΜΙΟΣ, ώστε να υπάρξει και η ιστορική αποκατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία η υλοποίηση όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, μεταφέρονται στην Δ.Κ.Ε.Ι.

Στην σημερινή εποχή της κρίσης, που δεν είναι μόνον οικονομική, που ο πολιτισμός και η κουλτούρα μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, η Ιθάκη οφείλει να επενδύσει στον πολιτισμό ο οποίος σε συνεργασία με τον τουρισμό, θα προσφέρει την ποθούμενη οικονομική ανάπτυξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας, το οποίο είναι αναγκαίο να κάνει το βήμα μπροστά.

Τελειώνοντας θέλω να ανακοινώσω ότι ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση του βιβλίου, με την οποία θα αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες και παραλήψεις, που έγιναν χωρίς πρόθεση στην πρώτη έκδοση, να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, από όποια θέση επιλέχτηκε να προσφέρουν, για την επιτυχία των Φεστιβάλ, την Μέλπω Λεκατσά, που ήρθε από την Αθήνα ειδικά για την παρουσίαση και την Αθηνά Αρσένη για την επιμέλεια της σημερινής εκδήλωσης.