➔ Διαβάζω, o Ανδρέας Παπανδρέου, Φεβρουάριος του 1994, επιβάλει εμπάργκο και σκληρύνει τη στάση του στην ΠΓΔΜ, στις 16 Φεβρουαρίου, στην διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τα Σκόπια μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, πλην αυτών που ήταν απολύτως αναγκαία για ανθρωπιστικούς λόγους.
➔ Στο κυβερνητικό συμβούλιο γινόταν λόγος περί (διαρκούς όξυνσης της προκλητικότητας, της αδιαλλαξίας και του κίβδηλου πατριωτισμού των Σκοπίων από την εισδοχή τους στον ΟΗΕ μέχρι και σήμερα). Όλες οι σχετικές συζητήσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις μετριοπάθειας ή καλής θελήσεως στις Σκοπιανές τοποθετήσεις.
➔ Η σκέψη του Παπανδρέου να ετοιμάσει το έδαγος ώστε να υπάρξει μια επόμενη κίνηση που θα ήταν η έναρξη συνομιλιών με τα Σκόπια, για μια συμφωνία. Το Ευρωπαικό δικαστήριο απάλλαξε την χώρα για τα ελληνικά μέτρα.
➔ Τώρα μια γενιά, εμποτισμένη με ανθελληνισμό, θα αποτελέσει την εκλογική βάση λαι τον κομματικό κορμό του Νικόλα Γκρουέφκι, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τότε ήταν που χτίστηκαν από ΕΜΑΣ τους Έλληνες τα πρώτα αγάλματα στα Σκόπια. Και με το σπάσημο του εμπάργκο από Έλληνες επιχειρηματίες.
➔ Φορτία με υγρά καύσιμα και άλλα πρόιόντα έφευγαν από Ελλάδα με παραστατικά που αναγραφόταν προορισμός Βουλγαρία, Ρουμανία Αλβανία και κατέληγαν στην ΠΓΔΜ.
➔ Τότε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος σπάει το πολιτικό και διλωματικό αποκλεισμό πραγματοποιώντας ως επικεφαλής κομματικού κλιμακίου ταξίδι στα Σκόπια.
➔ Στην Ελλάδα φόρεσαν μαύρα, γιατί έβγαζε τον Γκλιγκόρωφ από την απομόνωση. Ο Παπανδρέου αποτελούσε για τους συντηρητικούς τότε Αμερικανούς ,ανάθεμα,έναν Αμερικανό αποστάτη. Για τους Έλληνες τόσο γι αυτούς που τον υποστήριζαν όσο και για εκείμους που τον μισούσαν, ήταν η κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία του αιώνα.
➔ Τσίπρα του μοιάζεις;