Πολύ καλή εμφάνιση του Σκακιστικού Συλλόγου στο 28ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Xαλκιδικής

Την Κυριακή και Δευτέρα 24-25/4 έγινε στην Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο Athos Palace, το 28ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα μαθητών-τριών, και το αντίστοιχο 12ο Ανοικτό Κύπελλο.

O Σκακιστικός Σύλλογος Kεφαλληνίας (Σ.Σ.Κ.) συμμετείχε και φέτος με 10 παιδιά, 4 στο Πρωτάθλημα και 6 στο κύπελλο, που έκαναν μια πολύ καλή εμφάνιση, με συνολική απόδοση 47 νίκες, 5 ισοπαλίες και 34 ήττες. Κατέκτησαν 4 μετάλλια στο Ανοικτό Κύπελλο, 2 ασημένια και 2 χάλκινα και ανέβασαν τον συνολικό αριθμό σε 70. Τα 56 σε Περιφερειακά Σχολικά Πρωταθλήματα και 14 σε Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα και Kύπελλα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Ανοιχτό κύπελλο: Στην ενιαία κατηγορία Α’ Β’ Γ’ Δημοτικού ο Παν. Αναλυτής Γ’τάξη, 4ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με 7½ σε 9 παρτίδες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στην κατηγορία Δ’ Ε’ ΣΤ’ Δημοτικού ο Γεράσιμος Χάλδας Ε’ τάξη 4ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με 6 ½ βαθμούς, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Δύο μετάλλια αναμενόμενα, καθώς τα παιδιά έχουν δείξει τις δυνατότητές τους, με συνέπεια και διάρκεια. Για τον Χάλδα είναι το δεύτερο μετάλλιο σε Πανελλήνιους Aγώνες μετά το ασημένιο του 2014 στο Kύπελλο.

Η έκπληξη ήρθε στην ενιαία κατηγορία Γυμνασίων-Λυκείων, όπου, ο Άρης Γιαλούμης Α’ τάξη 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, αν και από τους μικρότερους στην κατηγορία, με 5 βαθμούς σε 7 παρτίδες, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις, μετά το περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα και την 1η θέση στους παίχτες χωρίς δελτίο.

Και το αποκορύφωμα, από τον Νίκο Δημάτο Γ’ τάξη 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου με 5½ βαθμούς σε 7 παρτίδες έβαλε …το ασημένιο κερασάκι στην τούρτα, κερδίζοντας το 70ό μετάλλιο για το Kεφαλλονίτικο Σκάκι. Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά, γιατί τα δυο τελευταία χρόνια, αν και παίζει για το κέφι του, δεν ξέχασε τον Σύλλογο, και, αν και απέχει σχεδόν από τις προπονήσεις λόγω σχολείου, έδωσε δυναμικό παρόν και μας έφερε το πιο απρόσμενο μετάλλιο.

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε στην πρώτη του συμμετοχή στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα στα νήπια, ο Δημήτρης Τζουγανάτος 3ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου και με 5 ½ βαθμούς έπιασε την 13η θέση στην Ελλάδα στο Σχολικό Σκάκι, μεταξύ 45 παικτών. Τα δύο χρόνια που έχει ήδη στο σκάκι και η βοήθεια στο σπίτι από τον πατέρα του, διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για την αγωνιστική του ανέλιξη τα επόμενα χρόνια. Καιρός είναι να μάθει να δουλεύει και μόνος του.

O Γιάννης Αναλυτής Ε’ τάξη 4ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου πάλεψε για να κρατήσει το περσινό χάλκινο μετάλλιό του στο Kύπελλο, που φέτος …προτίμησε τον Χάλδα, μετά την καθοριστική νίκη του στην μεταξύ τους παρτίδα. Με 5 βαθμούς κατετάγη 9ος στους 21.

O Oρφέας Γιαλουμής Ε’ τάξη 1ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, αν και χαλαρός έως …αδιάφορος, πήρε 4 ½ βαθμούς και την 13η θέση σε 21 παίκτες στο Kύπελλο. Καλό θα είναι να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του, γιατί έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αρκεί βέβαια να το θέλει.

Η Τζένη Μαγουλά Γ’ τάξη Δημοτικό Κεραμειών και πάλι με 4 βαθμούς, όπως και πέρυσι στο Πρωτάθλημα, τερμάτισε 38η στους 67 παίκτες, αλλά μπορεί και καλύτερα, αν μελετήσει συστηματικά.

Καθίζηση, είναι η λέξη που ταιριάζει στην εμφάνισή της Δέσποινας Λουκάτου Γ’ τάξης 6ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, που με 4 βαθμούς, προσγειώθηκε στην 56η θέση σε 87 παίκτες! Πέρυσι ήταν 16η στην γενική κατάταξη και 4ο κορίτσι με 5½ βαθμούς. Τα …πειράματα της τελευταίας στιγμής, δεν έφεραν τα ποθητά αποτελέσματα. Είναι κάτι προσωρινό όμως. Η Δέσποινα έχει, και ταλέντο και …μια τίγρη στη μηχανή της! Πρέπει όμως να την αξιοποιήσει σωστά με υπομονή, εμπιστοσύνη, πολύ δουλειά και καλή συνεργασία με τον προπονητή της. Και με προσοχή …γιατί δαγκώνει! Είναι θέμα χρόνου, να επιβεβαιώσει και πάλι, ότι είναι ένα από τα καλύτερα κορίτσια της Xώρας στο Σχολικό Σκάκι.

Τέλος, η Λυδία Χάλδα Γ’ τάξη 4ο Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με 2 βαθμούς τερμάτισε 62η σε 67 παίκτες.

Και πάλι εμφανίστηκαν τα γνωστά κουσούρια των παιδιών (tablets, τράπουλες, ηλεκτρονικά) ακόμα και στα διαλλείματα μεταξύ των παρτίδων! Η βοήθεια των γονέων είναι απαραίτητη για να συγκεντρώνονται τα παιδιά στο σκοπό της αποστολής τους και στους στόχους της Oμάδας. Όλα θα έχουν τις ευκαιρίες τους, και καλά θα κάνουν να δουλέψουν και να τις αρπάξουν, γιατί κάποτε οι ευκαιρίες τελειώνουν.

Τα σχόλια για τους παίκτες, η αξιολόγησή τους και η τακτική του αγώνα, γίνονται μόνο από τον αρμόδιο γι’ αυτά, Γεράσιμο Αποστολάτο.

Η Διοργάνωση κύλησε ομαλά χωρίς αγωνιστικά προβλήματα και με πολύ καλή φιλοξενία.

Η επιστροφή της, μετά από 3 χρόνια στην Β. Ελλάδα ήταν επιτυχημένη και μας έδωσε και την ευκαιρία για μια σύντομη εκδρομή στα όμορφα Γιάννενα.

Να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον μελωδικό αποχαιρετισμό από την Xορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κασσάνδρα». Κρίμα που μας είπαν μόνο 5 τραγούδια.

Τελικά περάσαμε πολύ ωραία, και οι φήμες περί …μαυρόγατας στην αποστολή, αποδείχθηκαν μύθος!

Καλό Πάσχα σε όλους!

Το Δ.Σ.

111