Πορταίτο του Momo Kapor στα Βάτσα

Μετά από πρωτοβουλία και πρόταση του Επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Βίκτωρα Ρουχωτά και με την υποστήριξη του Σέρβικου Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου “Ελλάδα” από το Βελιγράδι και του Πρoέδρου του Darko Bozlac φιλοτεχνήθηκε σε ψηφιδωτό το πορτρέτο του Μεγάλου Σέρβου Συγγραφέα και λάτρη της Κεφαλλονιάς και της περιοχής Βάτσα Παλλικής Momο Kapor.

Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε με την καθοδήγηση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Svetlana Milovanovic και των καλλιτεχνών καθηγητριών ζωγραφικής και ψηφιδωτού Nikolija Tubic και Ivana Jancic .

Έχει μέγεθος 150×120 εκατοστά και τοποθετήθηκε στα Βάτσα στο δρόμο που θα φέρει το όνομα του Σέρβου Συγγραφέα.

Το επόμενο έργο που θα φιλοτεχνηθεί είναι ένα ψηφιδωτό του Αγίου Γερασίμου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019 και να τοποθετηθεί στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στο Ληξούρι.

Επίσης το Σέρβικο Πολιτιστικό Κέντρο «Milan Tucovic» αναμένεται να δημιουργήσει γραφείο στο παραδοσιακό προσεισμικό κτήριο της οικογένειας του Επίτιμου Προξένου κ. Βίκτωρα Ρουχωτά στις Βώβικες Παλλικής.

Ο Επίτιμος Πρόξενος σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Milan Tucovic» σχεδιάζει τη φιλοξενία καλλιτεχνικών ομάδων από τη Σερβία σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ήδη αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η συγγραφή βιβλίου για την ιστορική διαδρομή των σχέσεων ανάμεσα στην Κεφαλλονιά και στη Σερβία από τη συγγραφέα Svetlana Milovanovic.

Η ίδια συγγραφέας θα παρουσιάσει το Δεκέμβριο 2019 μονογραφία η οποία αναφέρεται στο Mεγάλο Dusan και στην ίδρυση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας το 13ο αιώνα.

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς επιθυμεί να ευχαριστήσει για τη βοήθεια που προσφέρουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες:

Τον κ. Σπύρο-Γεράσιμο Αντωνέλλο για την κατασκευή της βάσης που τοποθετήθηκε το ψηφιδωτό

Την Ενωση Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς-Ιθάκης και τον Πρόεδρο της κ. Γεράσιμο Τιμοθεάτο,

Τον κ. Σπύρο Κατσούρη και την Katsouris Travel,

Την κ. Ευαγγελάτου και το Cephalonia Palace HOTEL στο Ξι Ληξουρίου.

Την κοινοπραξία Ionian P Lines.

Την κοινοπραξία Ionian S Ferries.

Με εκτίμηση,
Βίκτωρ Ρουχωτάς
Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας