Πουλάτα: Προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή

Εξαιρετικά μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στα Πουλάτα, καθώς στο χωριό μας μεγάλο μέρος των καρπών είτε έχουν υποστεί σήψη, είτε έχουν ήδη πέσει από τα δέντρα, δημιουργώντας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια δυσάρεστη ασφαλώς εικόνα.

Όπως μας επισήμανε ο γεωπόνος στον οποίο απευθυνθήκαμε, τα ελαιόδεντρα πιθανότατα έχουν προσβληθεί από την μυκητολογική ασθένεια γλοιοσπόριο ή Gloeosporium Olivarum επί το επιστημονικότερον. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας και υψηλότερης οξύτητας, πέραν φυσικά της μειωμένης απόδοσης στη συγκομιδή.

Μας προτείνει δε ως τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, το κλάδεμα των δέντρων, τον ψεκασμό με χαλκούχα μυκητοκτόνα και την άμεση αποµάκρυνση του πεσµένου καρπού καθώς αποτελεί πηγή µόλυνσης και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και δύο ακόμη επιβαρυντικούς παράγοντες για τη μείωση της παραγωγής. Τον ήπιο χειμώνα συνδυαστικά με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, αλλά και την μεγάλη περσινή σοδειά.

Φαίνεται λοιπόν πως οι οικιακοί ως επί το πλείστον καλλιεργητές των Πουλάτων, θα έχουν μεγάλες απώλειες. Ας ελπίσουμε ωστόσο, ότι τον επόμενο χρόνο η εικόνα θα αντιστραφεί και με τις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες το λιoμάζωμα, αυτή η πανάρχαια αγροτική συνήθεια, θα μας επιφυλάσσει αποδοτικότερα αποτελέσματα.

 www.poulatakefalonias.gr