«Πριν αλέκτωρ λαλήσει» φάνηκε …η γύμνια του βασιλιά»! Στιγμιότυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο για τους υδρογονάνθρακες

Χαρακτηριστικά ενσταντανέ του προχθεσινού Δημοτικού  Συμβουλίου.

Μπήκε θέμα από τον δήμαρχο Μιχαλάτο και τον πρόεδρο Νικόλα Βαλλιανάτο ότι τώρα που ο δήμος βρήκε την κανονικότητα του πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει συνέχεια γιατί έχουν μαζευτεί πολλά θέματα. Όπως είπαν λοιπόν επειδή απαιτούνται πέντε ημέρες από την αποστολή της πρόσκλησης το πολύ να γίνουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρεις μόνο συνεδριάσεις.

Το «ξελάσπωμα» ήλθε από το Φόρτε που απευθυνόμενους σε δήμαρχο και πρόεδρο τους είπε ότι με το νόμο απαιτούνται όχι πέντε αλλά τρεις ολόκληρες ημέρες, οπότε και μπορούν να γίνουν …έξι συνεδριάσεις!

Μιχαλάτος – Βαλλιανάτος επέμεναν, αλλά τελικά υποχώρησαν μπροστά στην επιμονή του Φόρτε ο οποίος τελικά όπως αποδείχθηκε ότι …είχε δίκιο !

  • Κάποια στιγμή είχε πάρει το λόγο και μίλαγε ο Φόρτες. Ξαφνικά φεύγει ο δήμαρχος και μετά από λίγο εξαφανίζεται και …ο πρόεδρος. Ο Φόρτες δίχως να πει τίποτα…σταματάει να μιλάει. Μετά από λίγο έρχεται ο Βαλλιανάτος και λέει ότι είχε πάει… «για την ανάγκη του». Και ο Φόρτες του απαντάει: «Καλά έκανες. Αλλά θα έπρεπε να αφήσεις αντικαταστάτη». Ο Νικόλας αντί να μη μιλήσει αφού είχε άδικο κατά την προσφιλή του ταχτική πήγε να την βγει και από πάνω. «Αφού λείπει ο αντιπρόεδρος γιατί δεν ερχόταν ο γραμματέας» είπε. Για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του Φόρτε: «Δεν ξέρεις τι σου γίνεται και πα να βγεις και από πάνω. Άμα λείπει ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου με τους περισσότερους σταυρούς από αυτούς που παρευρίσκονται και τώρα ο κ. Σαμούρης». Με το που ακούει το όνομα του ο Σαμούρης σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα …μουρμουρίζοντας. Τι έλεγε και με ποιόν τα είχε μπορεί  εύκολα ο καθένας να το φανταστεί…
  • Ο μόνος που θα έπρεπε να πάρει το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση λόγω επαγγελματικής ειδικότητας και σπουδών (περιβαλλοντολόγος) ήταν ο αντιδήμαρχος Δ. Μινέτος που σχετίζεται με το θέμα που συζητιόταν. Και όμως δεν μίλησε!

Για το γιατί δεν μίλησε …πολλά ακούστηκαν. Από το ότι διαφωνούσε κάθετα και με τις τρεις προτάσεις και ιδιαίτερα την επιχειρηματολογία που ακουγόταν, μέχρι ότι είναι χολωμένος με τις αποφάσεις κατάταξης των υπαλλήλων για τις οποίες δεν ρωτήθηκε, ιδιαίτερα των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας που είναι αρμόδιος. Το τελευταίο πάντως ακούγεται ως απίθανο …αλλοίμονο και αν ο δήμαρχος δεν συνεργάστηκε μαζί του.

  • Στην ψηφοφορία σίγουρα εντύπωση έκανε η διαφοροποίηση του Τσιλιμιδού από την υπόλοιπη παράταξη του δημάρχου με το να κατεβάσει δικιά του πρόταση. Η δικαιολογία του πως το έκανε για λόγους …συνέπειας με τη θέση που είχε κρατήσει ως περιφερειακός σύμβουλος για το ίδιο θέμα πριν κάποιους μήνες, κάποιους έπεισε τους περισσότερους …όχι. Αυτοί που δεν δικαιολόγησαν την ψήφο τους ήταν ο Παρίσης με το «παρών» και ο Βανδώρος από την παράταξή του που ψήφισε κόντρα στους υπόλοιπους την πρόταση του Παντελειού! Και οι δύο θεώρησαν περιττό να αιτιολογήσουν την στάση τους με τις φήμες φυσικά να οργιάζουν στα πηγαδάκια. Ο καιρός βέβαια θα δείξει αν υπήρχε και ποια σκοπιμότητα και αν στάλθηκε κάποιο μήνυμα…
  • Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα αν οι 10 ψήφοι που πήρε η  πρόταση Παντελειού στους 21 παρόντες είναι αρκετές για να θεωρηθεί απόφαση του συμβουλίου αν και αμφισβητήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης και «στο φεύγα» των συμβούλων οπότε και έμεινε θολό αν υπάρχει ή όχι απόφαση. Άρα πρέπει να διευκρινιστεί: Υπάρχει ναι ή όχι απόφαση; Ποιος θα απαντήσει υπεύθυνα;

Εντύπωση έκαναν δύο σημεία τον τοποθετήσεων του Παντελειού που δείχνουν την έλλειψη πείρας εκ μέρους του. Το πρώτο όταν …ζήτησε από τον Κουρούκλη να προσθέσει κάποια ζητήματα από την δικιά του πρόταση με το αιτιολογικό ότι …«όπως φαίνεται περνάει η πρόταση του Κουρούκλη» οπότε καλό θα είναι να μπουν αν …δεν υπάρχει διαφωνία! Ο Νικόλας του εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται οπότε απέσυρε την πρόταση του, αν και στη συνέχεια με την ψήφο του Βανδώρου πέρασε η δικιά του πρόταση. Το δεύτερο ήταν όταν στην δικιά του πρόταση μεγάλο μέρος αυτής είχε να κάνει με …τη λειτουργία του Αργοστολίου (ηλεκτροκίνηση, έξυπνες πρακτικές κ.λ.π.) άσχετο με το συζητούμενο θέμα των εξορύξεων, οπότε και το απέσυρε.

  • Πάντως η τοποθέτηση του Φόρτε στην αρχή της συνεδρίασης (δημοσιεύεται σε στη σελ. 5) για τη λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου ήταν …«όλα τα λεφτά» στη συνεδρίαση. Δέκα χρώματα άλλαξε ο Μιχαλάτος ενώ δίπλα του ο Βαλλιανάτος άκουγε αμήχανος (όταν είναι αμήχανος ο Νικόλας …το φωνάζει) . Τελικά υπομείνανε θέλοντας και μη τα όσα τους καταμαρτύρησε ο Φόρτες και ο Μιχαλάτος, περισσότερο …για να πει κάτι, είπε …«άρες, μάρες, κουκουνάρες».

Αφήστε που συνελήφθη και ψευδόμενος για κάτι που είπε περί του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου (τελικά τόχει …βίτσιο το ψέμα ο Θεόφιλος και δεν θα του βγει σε καλό).

  • Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι δεν έπεισε με τα όσα είπε ο Θεόφιλος σχετικά με τις ευθύνες του. Ο Φόρτες μάλιστα του καταλόγισε με στοιχεία προσωπική ευθύνη, που ένα μήνα ο δήμος ήταν στον αυτόματο και τους υπαλλήλους να μην έχουν αντικείμενο εργασίας. Το χειρότερο όπως αναφέρθηκε είναι ότι έχουν συσσωρευτεί …εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και δεκάδες θέματα που πρέπει να τα συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα διεκπεραιωθούν.
  • Το καλύτερο βέβαια όλων ήταν που ο Φόρτες θυμήθηκε την δήλωση του Μιχαλάτου στις 10 Ιουλίου. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι υπηρεσίες (και η Οικονομική Υπηρεσία) θα λειτουργούν εύρυθμα από την 1η Σεπτεμβρίου» είπε σε ανακοίνωσή του και μάλιστα έγινε …πρωτοσέλιδη στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ στις 12 Ιουλίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ: ΟΛΑ ΡΟΛΟΙ θα πηγαίνουν από 1ης/9. Με ευέλικτο εσωτερικό οργανισμό»! Ο Θεόφιλος λοιπόν φρόντισε να …αυτοδιαψευστεί, όπως είπε ο Φόρτες.
  • Το σημείο βέβαια που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Θεόφιλο είναι ότι εύρυθμα και από 1ης Σεπτεμβρίου λειτουργεί όχι ο Δήμος Αργοστολίου όπως είχε διαβεβαιώσει αλλά…όχι ένας αλλά και οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας!  Η απάντησή του ότι …ρισκάρισαν(!) τη νομιμότητα δεν πείθει ούτε ένα μικρό παιδί. Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι …«πριν αλέκτωρ λαλήσει» απεδείχθη …«η γύμνια του βασιλιά» και εν προκειμένω η ανικανότητα του δημάρχου (και μαζί φυσικά και των συνεργατών του) να διοικήσει το δήμο!
  • Ένα σημείο της τοποθέτησης του Φόρτε προκάλεσε την τοποθέτηση και του Κουρούκλη που ήλθε αρωγός στα όσα είχαν προηγούμενα ακουστεί. Αφορούσε την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να χορηγήσει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γραφείο με όλο τον εξοπλισμό και μαζί υπάλληλο. Ο Κουρούκλης μάλιστα καυτηρίασε και έντονα το γεγονός ότι ο Μιχαλάτος έχει δώσει όσα ορίζει ο νόμος μόνο στον …Παρίση χωρίζοντας έτσι τις παρατάξεις σε «πληβείους και προνομιούχους». Και πάλι ο Θεόφιλος βρέθηκε δίχως …επιχειρήματα να απαντάει έτσι που κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει! Ο Νικόλας βέβαια στο γνωστό του στυλ πήγε να δυναμιτίσει τα πάντα όταν ακούστηκε να λέει (μεταξύ μας μάλλον …προβοκατόρικα) …«να μου κάνετε αίτηση» κάτι που βέβαια δεν έχει καμία βάση και γιαυτό όλοι το προσπέρασαν κι έληξε εκεί το θέμα. Προφανώς αναμένεται συνέχεια στο θέμα των γραφείων των παρατάξεων.
O «Η» της 12ης/7/2019: Ολα θα πηγαίνουν ρολόι από 1η/9/19 λέει ο Θ. Μιχαλάτος