Προεκλογικός αγώνας δρόμου

Καυτή η προεκλογική περίοδος! Οι αγκαλιές και τα φιλιά μοιράζονται αφειδώς. Οι υποσχέσεις ακόμα εντονότερα. Χαμόγελα και αβροφροσύνες απεικονίζονται στις άπειρες φωτογραφίες. Όλοι οι υποψήφιοι στον αγώνα για τη νίκη.

Ποια νίκη όμως; Την ιδεολογική, του οράματος για το νησί ή της προσωπικής τους; Ο συνδυασμός και των τριών παραπάνω θα αποτελούσε ιδανικό συγκερασμό. Όντας όμως πολύ έμπειρο το εκλογικό σώμα μπορεί να διακρίνει θέσεις και προθέσεις.

Η τετραετία που παρήλθε απέδειξε πολλά. Διότι τις προηγούμενες προεκλογικές υποσχέσεις υπερκάλυψαν τα έργα, οι πράξεις και φυσικά τα αποτελέσματα. Ο πολίτης γνωρίζει τι ζει στην καθημερινότητά του. Αυτό δεν ανατρέπεται από καμία υπερπροσπάθεια να πεισθεί για το αντίθετο.

Όποιος ζει στην Κεφαλονιά βιώνει καθημερινά το vivere pericolosamente. Είτε στο οδικό δίκτυο, είτε σε μια απλή βόλτα στην κεντρική πλατεία, είτε περνώντας κάτω από ετοιμόρροπα δημοτικά κτήρια, είτε περιπατώντας σε κατεστραμμένα πεζοδρόμια, είτε βγαίνοντας στο λιμάνι του παρατημένου Πόρου, είτε εκδράμωντας στα χωριά. «Δεν είμαστε και Ζάκυνθος. Πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια», ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αύξηση της παραβατικότητας και έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα ξυλοδαρμοί εκδηλώθηκαν στην πλατεία Βαλλιάνου. Οι αποζημιώσεις για τον Ιανό αναφέρονται με υπερηφάνεια λες και δεν ήταν υποχρέωση του κράτους προς τους πληγέντες.

Όλα αυτά και άλλα πολλά πείθουν το εκλογικό σώμα για παλαιοκομματικές τακτικές και μακιαβελικές στρατηγικές. Οι πολίτες αντιμετωπίζονται σαν πρόβατα, χωρίς μνήμη, κρίση και οφθαλμούς. Οι άπειρες φωτογραφίες με Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς κλπ απέδειξαν την φωτογένεια όχι όμως και την αποτελεσματικότητα του επισκέπτη. Ενώ οι φωτογραφίσεις με τοπικούς παράγοντες, απέδειξαν τις συμμαχίες εκτός της ιδεολογικής ταυτότητας και της κομματικής γραμμής ενίοτε, και στην τοπική Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκαν εντάσεις, διασπάσεις ακόμα και εμφύλιες συρράξεις.

Στο σκηνικό αυτό έρχεται και ο Πρωθυπουργός για να σώσει τη χαμένη πια μονοεδρική. Τιμή μας να τον υποδεχθούμε για δεύτερη φορά και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στην απέλπιδα αυτή προσπάθειά του!