Προλαβαίνοντας τη φουρτούνα…

Π. Αμούργης

Πιθανώς καταστροφική για το νησί μας θα αποβεί η εδώ και μέρες συζητούμενη απόσχιση των Λιμενικών Ταμείων από την αρμοδιότητα των δήμων. Αυτό προκύπτει από την επίσημη θέση του υπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος προϊδέασε για την κατάργησή τους από την λειτουργική ατζέντα των δήμων.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του 2020 θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας (κεντρικής διοίκησης), τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονότος θα αποτελεί η απώλεια της σημερινής μορφής των Λιμενικών Ταμείων και του αυτόνομου διοικητικού και θεσμικού τους ρόλου, που τους δίνει μέχρι σήμερα η υπαγωγή τους στους Δήμους και εν γένει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα (Διά)Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι ελέγχουν τη διοίκησή τους (διοικητικά συμβούλια), αποτελούν πηγή σημαντικών εσόδων λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και της παρουσίας μεγάλου αριθμού, πλοίων, σκαφών, κρουαζιεροπλοίων κλπ. Δεν θα πρέπει, έτσι, να παραβλέψουμε το ότι τα έσοδα των Ταμείων αυτών έχουν μετατραπεί σε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στα νησιά μας, άλλως τα περιφερειακά αλλά άκρως απαραίτητα οικονομικά κύτταρα της χώρας μας.

Προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση αυτή του υπουργού, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη φανερή η πρόθεσή του υπό ποιον τρόπο θα υπάρξει η νέα διοίκηση των λιμενικών ταμείων και πώς θα μπορούσαν να ευνοηθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι, όταν τυπικά και ουσιαστικά αποκοπεί κάθε δεσμός από αυτούς. Πρέπει να προηγηθούν σημαντικές συζητήσεις επί συζητήσεων, ώστε να οδηγηθεί ο νομοθέτης σε ένα συγκεκριμένο και αποδοτικό αποτέλεσμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει στην προστατευτική του δράση τα νησιά μας, τις κοινωνίες που ζουν από τον τουρισμό και δίνουν παράλληλα ανάσα στην οικονομία ολόκληρης της Ελλάδος.

Θα δώσουμε κάθε δυνατή μάχη, ώστε ο Δήμος Σάμης, όπως και τα νησιά μας να κρατήσουν το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης και να υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντά του, που κύριο σκοπό τους έχουν την ευημερία των κατοίκων, συνδημοτών και συμπολιτών μας.

* Δημ. Σύμβουλος Σάμης,

Επικεφαλής του συνδυασμού

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ