Πρέσινγκ Θόδωρου στη Ρόδη.

Δρόμος Αεροδρόμιο-Κρανιά, δρόμος Καραβόμυλος-Αγ.Ευφημία. Έργα «φαντάσματα» τα κατάντησε η περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Α. Το οδικό έργο Καραβόμυλος-Αγ.Ευφημία Κεφαλονιάς ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 7.200.000 ευρώ, μετά τη σχετική έγκριση του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

Το έργο έχει κωδικό 2017ΕΠ02200004 και οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν τη βελτίωση-διαπλάτυνση της επαρχιακής οδού Καραβόμυλου-Αγίας Ευφημίας, με σύγχρονη κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου προς την πλευρά της θάλασσας. Το έργο εντάσσεται στον οδικό άξονα Πόρου-Σάμης-Φισκάρδου. Η αρχή του έργου είναι στο τέλος του οικισμού του Καραβόμυλου και το πέρας του στην είσοδο του οικισμού της Αγ. Ευφημίας.

Β. Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η υποβολή πρότασης για την πράξη «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΙΚΟΥ ΆΞΟΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΚΡΑΝΙΑ», ύψους 10.035.600 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδικό ΙΟΝ71του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά»(ΕΣΠΑ).

Η πράξη αφορά στην κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα συνδέει το Αεροδρόμιο Κεφαλληνίας με την επαρχιακή οδό Αργοστόλι–Πόρος-Σκάλα στο τμήμα της στην περιοχή της Κρανιάς. Επίσης η νέα οδός θα συνδέει τρεις υφιστάμενες επαρχιακές οδούς, την επαρχιακή οδό Αργοστόλι-Αεροδρόμιο, την επαρχιακή οδό Αργοστόλι-Λακήθρα και την επαρχιακή οδό Αργοστόλι-Πόρος.

Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα οδικής υποδομής για την Κεφαλονιά που παίρνει το δρόμο τής υλοποίησης αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, καθώς από τη μια θα αποσυμφορήσει σημαντικά το Αργοστόλι και από την άλλη θα ελαττωθεί σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στις τουριστικές περιοχές.

Το έργο αυτό εντάχθηκε από τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 την 29.5.2019 με προϋπολογισμό 8.365.600 ευρώ και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι 31/12/2023.

  • Δύο έργα υποδομής απαιτητά και κρίσιμα για την οδική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την τοπική οικονομία, τα οποία, ενώ παραδόθηκαν χρηματοδοτημένα ήδη από το 2019 και ενταγμένα στο ΠΔΕ το πρώτο και στο ΕΣΠΑ το δεύτερο, δυστυχώς μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από την περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου παραμένουν χωρίς έναρξη υλοποίησης.

Επερωτάται η περιφερειάρχης:

  • Για ποιο λόγο δεν ξεκίνησαν ακόμη και δεν υλοποιήθηκαν τα έργα αυτά;
  • Ποια είναι η κατάσταση τους σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους;

Για την ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.


Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Που πήγαν οι 900.000 Ε για το Θέατρο Ληξουρίου;»


«Πού «πήγαν» οι 900.000 € με τις οποίες είχε χρηματοδοτηθεί το Θέατρο Ληξουρίου μέσω ΠΔΕ από το 2019;«, επερωτά την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα ο τ. περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Η Επερώτηση:

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Στις 18/9/2018 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιαννακίδης, απαντώντας θετικά σε αίτημα της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ για λογαριασμό του δήμου Κεφαλονιάς, χρηματοδότησε με το ποσόν των 900.000 ευρώ από το ΠΔΕ το έργο της επισκευής του Θεάτρου Ληξουρίου.

Στις 13/7/2020, μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Ληξουρίου και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλού, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μοθωναίου αναφέρεται συγκεκριμένα στην χρηματοδότηση αυτή σχετικά με το συγκεκριμένο έργο.

Στις 23/8/2021 η περιφερειάρχης σε συνάντηση της με τους δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανακοινώνει εκ νέου το έργο του Θεάτρου Ληξουρίου.

Στις 29/4/2023 το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφαση του 106-11/29.4.2023 προχωρεί σε Προγραμματική Σύμβαση με τον δήμο Ληξουρίου για το έργο της επισκευής του Θεάτρου και χρηματοδοτεί με 2.000.000 € από τις πιστώσεις που προέρχονται από την περιφέρεια Αττικής και τα οποία προορίζονταν για το έργο της Ανάπλασης και επισκευής των κοινοχρήστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου.

Μετά από τέσσερα χρόνια διοίκησης της περιφερειακής αρχής Κράτσα-Τσαγκαροπούλου το Θέατρο Ληξουρίου παραμένει «στα αζήτητα» και παραδόξως εξαφανίστηκε η πίστωση των 900.000 ευρώ.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειάρχης :

  • Γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν αξιοποιήσατε την υπάρχουσα χρηματοδότηση των 900.000 €;
  • Πού βρίσκονται σήμερα τα 900.000 €; ανακλήθηκαν από το υπουργείο λόγω μη έγκαιρης αξιοποίησης;
  • Πώς θα υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης των κοινοχρήστων χώρων που του διαγράψατε την χρηματοδότηση;

Για την ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.