Προχωρεί η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Ο πρόεδρος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρος Πετράτος

Από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

       Ο υπεύθυνος της Μελετητικής Ομάδας για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αρχιτέκτων μηχανικός Δημήτρης Μεσσάρης υποδέχτηκε σήμερα στο Ληξούρι κλιμάκιο από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (με έδρα την Πάτρα) για επιτόπιο έλεγχο. Επειδή το κτήριο έχει κηρυχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης (1968) αλλά και ο περιβάλλων χώρος του έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος (1981), απαιτείται και η γνώμη των αρμοδίων του Υπουργείου Πολιτισμού.

         Η συζήτηση (για αρχιτεκτονικά μέλη, εσωτερικό διάκοσμο, κηποθέατρο κ.λπ.). ήταν γόνιμη. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, να ενταχθεί στη μελέτη και η αποκατάσταση του ταφικού Μνημείου των Τυπάλδων Ιακωβάτων, που τόσα χρόνια δεν κατορθώσαμε να το αναστηλώσουμε. Ελπίζουμε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην παρατείνουν και άλλο την ολοκλήρωση και κατάθεση της μελέτης.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

         Συγκινητική πράγματι είναι η ανταπόκριση φορέων και προσώπων στο από 21-6-2024 Δελτίο Τύπου του Εφορευτικού Συμβουλίου, με το οποίο γνωστοποιούσαμε το πρόβλημα που δημιουργούσε στην απρόσκοπτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας η άστοχη υπουργική απόφαση για την απόσπαση υπαλλήλου, καθώς και στο σχετικό κείμενο-κάλεσμα στήριξης από το Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε.

         Μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας έχουν εκτιμήσει τον ουσιαστικό ρόλο που έχει παίξει και παίζει η αγαπητή σε όλους μας Βάσω Μαθιουδάκη στην «παραγωγή» του πολυδιάστατου έργου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Αναμφίβολα αυτή η ανταπόκριση θα έχει τη συνεισφορά της στη θετική, όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε, κατάληξη του θέματος, το οποίο συνεχίζουμε να παρακολουθούμε.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

 

           Με αφορμή το έργο «Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης- Μουσείου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης-Μουσείου Ληξουρίου – Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη των Μουσειακών Συλλογών και Μνημείου της», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), το οποίο παρουσιάσαμε στις 27 Νοεμβρίου 2023 στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, προχωρούμε στην επικαιροποίηση/ανανέωση της ιστοσελίδας μας, προκειμένου να συνδεθεί με το ψηφιακό αποθετήριο που δημιουργήσαμε. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα, ουσιαστικά, ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

 

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

 

         Έχουμε ετοιμάσει το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τον Ιούλιο – σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Εκτός από το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας και Δημιουργικότητας, το οποίο έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Ιούλιο και μέχρι τις 10 Αυγούστου για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης μας, το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Ιουλίου περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ομιλίες, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις βιβλίου αλλά και εκθέσεις γλυπτών έργων (χαλκού και πέτρας), τραγούδια και χορό. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Αφιέρωμα στον Κεφαλονίτη γλύπτη Μεμά Καλογηράτο, Διήμερο για την Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, «Πέτρα και Άνθρωπος» με έκθεση γλυπτών του γλύπτη Ηλία Κάσση κ.ά.

         Το Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σας καλούμε να το στηρίξετε με την παρουσία σας. Επιθυμούμε τη συμμετοχή σας.

         Και μην ξεχνάτε τα «Ιακωβάτεια 2024» στις 8 και 9 Αυγούστου.

 

 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ