Πρωτοβουλία για έκπτωση 50% στους εκπαιδευτικούς σε καράβια και ΚΤΕΛ μέσω της αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ κ. Δ. Γεωργόπουλος

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει τους συναδέλφους ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για παροχή έκπτωσης σε ΚΤΕΛ και καράβια, μέσω της Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι έχει θετικές προφορικές απαντήσεις από το ΚΤΕΛ και από τις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες (χωρίς να είναι σίγουρο αν το ποσοστό της έκπτωσης), ωστόσο είπε ότι μέσα στη βδομάδα θα έχει τις γραπτές απαντήσεις. Το ΔΣ έχει ήδη τυπώσει κάρτες μέλους της ΕΛΜΕ προκειμένου να διανεμηθούν στις εκλογές για υπηρεσιακά (2/11, 3ο Γυμνάσιο, 9 πμ – 5 μμ) και άμεσα – με την παροχή της προσφοράς – να μπορεί αυτή να υλοποιηθεί για τα μέλη μας. Καλούμε τον κλάδο σε επαγρύπνηση για παρέμβαση όπου χρειαστεί. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης τοπικά χρειάζεται πιο σταθερά, με κυβερνητική πολιτική τοποθέτηση να υπάρξει κεντρική ρύθμιση για το μείζον αυτό θέμα. Καλούμε και το τοπικό ΣΕΠΕ σε κοινή δράση. Είναι προφανές ότι χρειάζεται συνεννόηση με άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Ήδη έχουμε έλθει σε επαφή με ΕΛΜΕ που έχουν σοβαρό πρόβλημα (πχ Πειραιά, Ζακύνθου, άλλες νησιωτικές κλπ). Προτείνουμε να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο διεκδίκησης που να θέτει τη σημασία της ρύθμισης και να πάμε σε κινητοποίηση στα αρμόδια υπουργεία τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη.

Το πλαίσιο που προτείνουμε είναι το εξής: Το ΔΣ των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ που υπογράφουμε το πλαίσιο αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να προωθήσουμε το αίτημα για έκπτωση σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ για τους εκπαιδευτικούς. Σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους στελεχώνοντας σχολεία σε όλη τη χώρα. Άλλοι είναι αναπληρωτές άλλοι μόνιμοι που παραμένουν για χρόνια στην περιφέρεια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά. Θέμα με το κόστος υπάρχει και με ακτοπλοϊκές μετακινήσεις εντός Νομών (πχ από Πειραιά για νησιά, Αργοστόλι – Ληξούρι στην Κεφαλονιά κοκ). Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό υπάρχει αναγκαστική τακτική μετακίνηση συναδέλφων προς τα αστικά κέντρα, ιδίως από τις νησιωτικές περιοχές, όχι για εκδρομή, αλλά για να βρεθούν κοντά στους οικείους τους, πολλές φορές μάλιστα για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά ή ασθένειες.

Η στήριξη των εκπαιδευτικών, όπως ασφαλώς και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών κλπ) αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι σήμερα ένα ταξίδι με ΚΤΕΛ και καράβι από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς για Αθήνα, με επιστροφή, στοιχίζει 80 – 90 ευρώ. Λόγω ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μετακινούνται αναγκαστικά σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 300 ευρώ το μήνα ξοδεύονται μόνο για μεταφορά. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν παντού. Το κόστος αυτό λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων της χώρας. Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ που υπογράφουμε απαιτούμε από τη κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ. Παίρνουμε πρωτοβουλία με κατά τόπους κινητοποιήσεις, παραστάσεις, ψηφίσματα σε ΠΣ και Δημ. Συμβούλια που να κορυφωθούν με κινητοποίηση στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη στα Υπουργεία ΕΝ, Συγκοινωνιών και στην Ένωση Εφοπλιστών.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Διονύσης Γεωργόπουλος

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου