Πρόβλημα επιβίωσης της Βιβλιοθήκης. Η πολιτιστική κιβωτός στην πιο κρίσιμη καμπή

Στην πρώτη γραμμή της πνευματικής ζωής της Κεφαλονιάς, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, από το 1925,αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Η πολιτιστική κιβωτός της Κεφαλονιάς, με ανεκτίμητη προσφορά σε ένα ευρύ χώρο της ανθρώπινης γνώσης, δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελεί λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών.

Συγκεκριμένα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτο το Υπουργείο Παιδείας, που έχει υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο 2823/1954 για την τακτική επιχορήγηση της, αλλά και ο Δήμος Κεφαλονάς, αφού αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα του νησιού, αδιαφορούν για την κάλυψη ακόμη και των πλέον στοιχειωδών οικονομικών αναγκών του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να παραμένει απλήρωτο(εργάζεται εθελοντικά) το απαραίτητο για την εύρρυθμη λειτουργία του προσωπικό.

Τα μοναδικά πενιχρά έσοδα της βιβλιοθήκης, προέρχονται από τα εισιτήρια των επισκεπτών του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για ένα ανεπαρκέστατο ποσό (8000-9000 ευρώ τον χρόνο), όταν τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της φθάνουν τα 50.000 ευρώ. Ένα έσοδο 30.000 ευρώ, που είχε κάθε χρόνο η βιβλιοθήκη από το ενοίκιο του σχολικού κτιρίου της οδού Μαζαράκη, δεν το εισπράττει πλέον, γιατί το σχολείο παραμένει κλειστό, λόγω ζημιών από το σεισμό του 2014.

Αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις του διοικητικού συμβουλίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης (πρόεδρος ο μητροπολίτης Δημήτριος), για οικονομική ενίσχυση, όχι μόνο προς το Υπουργείο Παιδείας, κατά τεκμήριο αρμόδιο φορέα και τον Δήμο Κεφαλονιάς, αλλά και σε οργανισμούς, τράπεζες, ιδρύματα,οικονομικούς παράγοντες, ακόμη και σε πολλούς ανά τον κόσμο ομογενείς, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι υπηρεσίες που πρόσφερε και προσφέρει η βιβλιοθήκη αυτή, με την πρόθυμη πάντα βοήθεια του προσωπικού της, είναι πολύτιμες. Τόσο με το αναγνωστήριο της, ή τον δανεισμό βιβλίων (υπάρχουν 3800 εγγεγραμμένα μέλη στο δανειστικό τμήμα),όσο και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στους άριστα οργανωμένους χώρους της. Στη διάθεση του κοινού καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου, υπάρχουν παλιές και σύγχρονες εκδόσεις, επιστημονικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, θεολογικά βιβλία, σπάνια κείμενα και χειρόγραφα (ορισμένα χρονολογούνται από το 1535), περιοδικά, εφημερίδες( σε ψηφιακή μορφή),πρακτικά συνεδρίων κ.α. Υπολογίζεται ότι στον αρχειακό θησαυρό της περιλαμβάνονται περισσότερα από 75.000 έντυπα όλων των ειδών. Μεταξύ αυτών το Λεξικό του Σουίδα, έκδοση Μεδιόλανου του 1499.Επίσης ότι χάρη στον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει η βιβλιοθήκη, οργανώνονται στις αίθουσες της, εκτός από διαλέξεις, συνέδρια, προβολές μορφωτικών ταινιών, σλάιτς και καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Η Κοργειλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου οικοδομήθηκε το 1924, με χρήματα του κληροδοτήματος του εθνικού ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου, χρηματομεσίτη στην Αγγλία (γεννήθηκε το 1829 στο Αργοστόλι και πέθανε το 1911 στο Λονδίνο). Με διαθήκη του το 1910, άφησε το ποσό των 10.000 λιρών, για την ίδρυση δημόσιας βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι (4οοο λίρες για την ανέγερση του κτιρίου, 1000 λίρες για την αγορά βιβλίων και 5000 λίρες για την συντήρηση και λειτουργία της βιβλιοθήκης), η οποία εγκαινιάστηκε το 1926.Τα πρώτα βιβλία της προέρχονταν από την Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλεως (1887) και την συλλογή του Μαρίνου Κοργιαλένιου. Από τότε λειτουργεί μέχρι σήμερα, με δεκαετή διακοπή, λόγω των σεισμών του 1953.Ξανακτίστηκε με βάση το παλαιό αρχιτεκτονικό σχέδιο και λειτούργησε 1963.Συνέβαλαν στο έργο αυτό, εκτός από το κράτος και οι Γ. Βεργωτής, Δ.Μαζαράκης, Π.Μαρκεσίνης, Ε.Μανωλάτου με δωρεές τους. Σημειώνουμε ότι από το κληροδότημα του Μ.Κοργαλένιου δεν υπάρχουν χρήματα.

Πρώτος διευθυντής διορίστηκε το 1926,ο Γεράσιμος Μοσχόπουλος(1883-1974)),άνθρωπος με ευρύτατη μόρφωση και μεγάλη συμβολή στην πνευματική ζωή της Κεφαλονιάς. Παρέμεινε στην θέση αυτή για 42 χρόνια και εργάστηκε με ζήλο για την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης. Σε άρθρο του το 1963 (αδημοσίευτο), χαρακτήριζε την Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη «κέντρον πνευματικού φωτισμού και ηθικού εξευγενισμού».

Το σπουδαίο αυτό ίδρυμα, που πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Οι ευθύνες των αρμοδίων φορέων είναι μεγάλες. Για τον λόγο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Κεφαλονιάς και η βουλευτής του νομού, οφείλουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους , ώστε να βρεθούν τα οικονομικά μέσα, για την απρόσκοπτη λειτουργία της Κοργοαλενείου Βιβλιοθήκης. Μπορεί να είναι δύσκολοι οι καιροί για τα οικονομικά του κράτους, αλλά το ίδρυμα αυτό και μάλιστα τόσο υψηλού πολιτιστικού επίπεδου, είναι απαραίτητο να συνεχίσει την αποστολή του. Ο πολιτισμός έχει προτεραιότητα.Kαι στο πρόβλημα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης είναι άμεση ανάγκη να δοθεί οριστική λύση.

Τ. ΔΕΣΑΛΕΡΜΟΣ

 

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου