Πρόγραμμα ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων στο Δήμο Ιθάκης

Διον. Στανίτσας

O Δήμος Iθάκης στην προσπάθειά του για ακόμη καθαρότερο νησί αποφάσισε να ξεκινήσει και πάλι μετά από χρόνια το πρόγραμμα ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας.

Κάδοι , χρώματος μπλέ, θα τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία στο νησί, μετά και από συνεννόηση με τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια. Υπολογίζεται η έναρξη του προγράμματος περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Στους κάδους ρίχνουμε:

1) Aλουμίνιο: π.χ. τενεκεδάκια αναψυκτικών κλπ

2) Λευκοσίδηρο: π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ κλπ

3) Πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αποσμητικά, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κλπ.

4) Γιαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από τρόφιμα, χυμούς κλπ.

5) Χαρτί: π.χ. συσκευασίες από συσκευές, κουτιά χυμών, γάλακτος, δημητριακών, μπισκότων, χαρτοσακούλες κλπ.

Επισημαίνεται οτι οτιδήποτε από τα παραπάνω με α/α 1-4 απορρίπτεται στους κάδους, πρέπει να είναι άδειο και καθαρό, τα χαρτοκιβώτια να είναι διπλωμένα, για να μειωθεί ο όγκος τους, τα δε πλαστικά καπάκια να αφαιρούνται από τις συσκευασίες, καθώς αυτά ανακυκλώνονται διαφορετικά.

Υλικά που δεν απορρίπτουμε είναι ενδεικτικά τα ακόλουθα: Υπολείμματα τροφών, ηλεκτρικές συσκευές, τζάμια, υφάσματα, μπαταρίες, αντικείμενα από ξύλο και δέρμα, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες.

Για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, που θα γίνεται την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης μια φορά την εβδομάδα, την δε περίοδο της υψηλής τουριστικής κίνησης δύο φορές την εβδομάδα, ο Δήμος υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με την << Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Α.Ε. Ο.Τ.Α.>>

Επειδή θεωρούμε οτι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικολογική ευαισθητοποίηση των νέων, ξεκινήσαμε τις ενημερώσεις από τα Δημοτικά Σχολεία στο Βαθύ και στον Σταυρό, όπου Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωπος της Εταιρείας Διαχείρισης ανέπτυξαν τα οφέλη από την επιτυχία του προγράμματος και μοίρασαν σακούλες ανακύκλωσης και έντυπες οδηγίες. Σε μέλλοντα χρόνο ανάλογη ενημέρωση θα έχουν και οι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκείων.

Από τον Δήμο Ιθάκης