Πρόγραμμα για παιδιά «Συλλέγω Εμπειρίες» από την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστόλι

Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχει ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη φιλοσοφία του.
Το ΚΠΙΣΝ, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της κατασκευής του στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συμβάλλοντας στην προαγωγή της Τέχνης, της Παιδείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, συμμετείχε στο πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» και πραγματοποίησε από τις 4 έως τις 8 Απριλίου δράσεις για τους μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Oι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το FutureLibrary (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην προώθηση της ανάγνωσης.  Κάθε μέρα ένα βιβλίο, μία λέξη κλειδί, ένα εργαστήρι, μια διαφορετική εμπειρία ανάγνωσης.
Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη βιβλιοθήκη μας:
* Δευτέρα  4-4-2016, ώρα 10:00-11:30
O κήπος του Ματίς, Σαμάνθα Φρίντμαν-τα εικαστικά στη βιβλιοθήκη (Υλικά)
Περιγραφή: διαβάσαμε το βιβλίο του, ανακαλύψαμε το θαυμαστό κόσμο του καλλιτέχνη και οργανώσαμε ένα εργαστήριο τέχνης κολάζ ακολουθώντας τη διαδρομή του  ζωγράφου Ματίς.
Μαθητές Γ’ τάξης 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Με την Νικολέτα Μπίρμπα, Νηπιαγωγό.
Υ Τρίτη 5-4-2016, ώρα 9:30-11:30
Νοτούρνο, Isol-Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι (Φως)
Περιγραφή: Αφηγηθήκαμε το βιβλίο και ζωγραφίσαμε τα όνειρά μας… Μια σειρά από πιθανά όνειρα, σαν εικόνες θα κινήσουν τη φαντασία των παιδιών και θα τα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες εμπειρίες… Ενα βιβλίο που διαβάζεται στο σκοτάδι με τη βοήθεια ενός φακού που όταν τον σβήσεις τα «όνειρα» φωσφορίζουν!!!
Μαθητές 2ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου.
Με την Εμελη Χατζηχρήστου, Βιβλιοθηκονόμο.
Η Τετάρτη 6-4-2016, ώρα 10:00-11:30
Η Μικρή Σάρλοτ, σκηνοθέτις Frank Viva-Oι ιστορίες στην οθόνη (Μαγεία)
Περιγραφή: Ένα μεγάλο μέρος της παιδικής λογοτεχνίας έχει μεταφερθεί στην οθόνη. Στη βιβλιοθήκη έγινε μια παρουσίαση βιβλίων που έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες και προβλήθηκε η ταινία «Oι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμέντ» που αναφέρεται στο βιβλίο του Frank Viva «H μικρή Σάρλοτ, σκηνοθέτις». Στη συνέχεια φτιάξαμε τη δική μας ασπρόμαυρη ταινία!!
Μαθητές Ε’ τάξης 3ου Δημοτικού Σχολείου
Με την Εμελη Χατζηχρήστου, Βιβλιοθηκονόμο.
* Πέμπτη 7-4-2016, ώρα 10.30-12.00
Πηγαινέλα στα σύννεφα, Αλέξης Κυριτσόπουλος-η ποίηση στη βιβλιοθήκη (Συλλογή)
Περιγραφή: Διαβάσαμε το βιβλίο και παίξαμε με τις λέξεις του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη. Από μια συλλογή λέξεων από τα ποιήματά του που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους ποιήματα που να περιέχουν αυτές τις λέξεις.
Μαθητές Γ’ έως Στ’ τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Με την Εμελη Χατζηχρήστου, Βιβλιοθηκονόμο.
* Παρασκευή 8-4-2016, ώρα 09:30-11:30
Αλάστρα, Γιώργος Παναγιωτάκης-το βιβλίο των δύο κόσμων (Πέρασμα)
Περιγραφή: Διαβάσαμε το βιβλίο και συζητήσαμε πάνω σε αυτό, ακολούθησε μια λίστα με αγαπημένα βιβλία των παιδιών και ψηφίσαμε το καλύτερο!! Στη συνέχεια είχαμε κατασκευάσει ένα μεγάλο βιβλίο όπου το γεμίσαμε με ζωγραφιές των παιδιών εμπνευσμένες από εικόνες του βιβλίου της Αλάστρα και τις κολλήσαμε δίνοντας τους τρισδιάστατη μορφή!! Έτσι φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο.
Μαθητές Α’ τάξης 1ο Γυμνασίου Αργοστολίου.
Με την Αναστασία Στρακάτου, Ψυχολόγο.