Πρόγραμμα Μετρήσεων Οστικής Πυκνότητας

Γεράσιμος Παπαναστασάτος

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς, μέσω του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας», στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε την 28η Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2017 δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αργοστόλι και στην Περιφέρεια του Δήμου Κεφαλλονιάς, στη Δ.Ε Λειβαθούς, στη Δ.Ε Παλικής, στη Δ.Ε Πυλάρου και εξετάσθηκαν συνολικά 276 άτομα, εκ των οποίων 254 γυναίκες και 22 άνδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 89 από αυτά πάσχουν από οστεοπενία, 22 πάσχουν από οστεοπόρωση, σε 141 άτομα το αποτέλεσμα είναι καλό και σε 24 άτομα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Ο κ. Αλέξανδρος Παρίσης, Δήμαρχος Κεφαλλονιάς δήλωσε: «Ένα εξαιρετικό Πρόγραμμα όπως, η δωρεάν Μέτρηση της Οστικής Πυκνότητας, που αναπτύχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Νησί μας με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία των Στελεχών του ΟΚΑΠ, ήρθε να συμπληρώσει με επιτυχία το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ευαισθησίας, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Δήμου μας. Συγχαρητήρια σε όλους όσους στήριξαν την δραστηριότητα αυτή και μπράβο σε όσους την αξιοποίησαν. Επίσης, θέλω να επισημάνω την άριστη συνεργασία, που είχαμε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο κ. Πατούλη και στα στελέχη του, για το δημιουργικό τους έργο».

Ο κ. Ευάγγελος Κεκάτος, αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα Στελέχη του ΟΚΑΠ, για την εξαιρετικά χρήσιμη δράση της «Δωρεάν Μέτρησης της Οστικής Πυκνότητας» στους κατοίκους του Νησιού μας. Λαβαίνουμε υπόψη ότι η πρόληψη είναι η προτιμότερη της θεραπείας, πιστεύουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση της Οστεοπόρωσης θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Θεωρείται δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην ενίσχυση των ποιοτικών δεικτών της ζωής των κατοίκων του Δήμου».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν πρωταρχικό σκοπό του Δικτύου μας και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε τη μεγάλη ανταπόκριση των Δημοτών, οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας που τους παρέχει ο Δήμος».