Πρόταση ζωής…

Eχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μέχρι τώρα στην κεφαλονια. Νιώθω τυχερός για την επιλογή μου, όπως ελπίζω και οι συμπατριώτες μου που ζούμε σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον του νησιού μας με τον ελεγχόμενο ρυθμό που ο καθένας μας έχει περιθώριο να θέσει στη ζωή του.

Για μένα το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονια όπως και τα περισσότερα νησιά της χώρας αφορά τον τομέα της υγείας. Το κομμάτι αυτό είναι που θα εμποδίσει ένα νησιώτη να επισκεφθεί τον τόπο του  ή θα τον αναγκάσει να ζήσει μακριά από αυτόν για να νιώσει ασφαλής

Υπηρετώντας στο χώρο της υγείας από το δικό μου μετεριζι, βλέπω, αναγνωρίζω και αγωνιώ για την υποστελέχωση όλων των δομών υγείας στο νησί. Αυτό σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα και συνδέεται άμεσα με το θέμα που θέλω να θίξω. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.

Είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου η ζωή αμεσα κινδυνεύει και κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Π.χ ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου,ένα σοβαρό τροχαίο με πολυτραυματια, μια σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα ανεύρυσμα ένα σοβαρό μαιευτικο περιστατικό κλπ. Αυτές οι περιπτώσεις όσο καλά στελεχωμένο και να είναι ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο απαιτούν άμεσα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικο (επεμβατικούς καρδιολόγους, Νευροχειρουργους, θωρακοχειρουργους, αγγειοχειρουργούς νεογνολόγους κα) πέρα από τη φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η μονάδα εντατικής θεραπείας εκτός από τις τεράστιες δαπάνες επάνδρωσης και λειτουργίας της για να επιτελέσει το σκοπό της απαιτεί και παράλληλη κάλυψη των περιστατικών με τις προαναφερόμενες ειδικότητες. Κάτι τετοιο θεωρώ είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει σε ένα νησί σαράντα χιλιάδων κατοίκων.

Με βάση το σκεπτικό αυτό και αφουγκραζόμενος την αγωνία των γιατρών να διακομίζουν με ασφάλεια και αμεσα ένα σοβαρό επείγον περιστατικό πιστεύω ότι ένα πρώτο μεγάλο βήμα θα ήταν η εξασφάλιση της αμεσότερης διακομιδής του επείγοντος περιστατικού σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

ΠΩΣ;

Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος έχουν συνολικά περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι υπερβαίνουν συχνά τις 250.000. Μήπως ένας κοινός Υποσταθμός του ΕΚΑΒ σε ένα από τα νησιά με ένα επανδρωμένο super puma, όλο το χρόνο θα διασφάλιζε την αμεσότερη διακομιδή και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών;

Μια οικονομοτεχνική μελέτη σύγκρισης των μέχρι τώρα διακομιδών όπου και όπως γίνονται με την πρόταση μου πιστεύω πως θα με δικαίωνε.

Το σημαντικότερο όμως είναι η αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης κάποιων συμπολιτών μας με αυτόν τον τρόπο.

Η σωτηρία ακόμη και μιας ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη ·πόσο μάλλον αν είναι το παιδί μας, ο αδελφός μας, ο γονιός μας.

Το να νιώθει ένας νησιώτης ότι σε κάτι πολύ επείγον υπάρχει ένα εναέριο μέσο με αναμμένες μηχανές να τον περιμένει, του παρέχει, ακόμη και ψυχολογικά, μεγάλη ασφάλεια.

Τα περαιτέρω οφέλη θα έχουν να κάνουν και με τον τουρισμό γιατί και ο ξένος θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να ταξιδέψει στα νησιά μας υπό αυτές τις συνθήκες.

Όμως σίγουρα μακροπρόθεσμα οφέλη θα έχουμε και στη στελέχωση των νοσοκομείων μας καθώς ο γιατρός που θα έρθει θα ξέρει ότι θα κάνει απρόσκοπτα το λειτούργημα του και δεν θα χρειάζεται να παρακαλέσει ώρες δεξιά και αριστερά για να διακομιστεί ένα περιστατικό που κρίνει αναγκαίο.

Θέλω να πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση και οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες που έχουν δείξει όραμα μπορούν να προχωρήσουν σε μερικές καινοτόμες υπερβάσεις όπως η παραπάνω, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΑ.

Τα μεγάλα επιτεύγματα ξεκινούν από μικρές κοινωνίες. Αυτό που χρειάζεται είναι κίνητρο και ψυχή. Αρκεί να το αποδείξουμε…

Σημείωση: αντίστοιχος Υποσταθμός ΕΚΑΒ εγκαινιάστηκε το 2016 στη Σύρο

Μια αρχή έγινε. ΕΜΕΙΣ;

* Μαιευτηρας Γυναικολογος.