Πρόταση του Παντελή Αμούργη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Ο δικηγόρος Παντελής Αμούργης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Συνείδηση» του Δήμου Σάμης, έκανε την ακόλουθη πρόταση στο προχθεσινό Δ.Σ., σχετικά με τις πλημμύρες στην Αγία Ευφημία:

ΠΡΟΣ: Την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ: «Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις πλημμύρες στην Αγία Ευφημία»

Η σημερινή συγκυρία σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά ένα δυσάρεστο μα επείγον ζήτημα του Δήμου μας, που δεν παύει ποτέ να βρίσκεται εκτός της επικαιρότητας.

Η συχνότητα και σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις για την καλή και αποτελεσματική προετοιμασία των ΟΤΑ. Το γεγονός όμως αυτό δεν απαλλάσσει ούτε στιγμή τους αρμόδιους προς τούτο από τις ευθύνες τους. Το παιχνίδι της «καυτής πατάτας» και του «πινγκ πονγκ» πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί τελικά θα βρεθούμε να παίζουμε στο τέλος όλοι ντόμινο.

Ο τομέας στον οποίο πάσχει η αυτοδιοίκηση και δη σε επαρχιακές περιοχές, που αδίκως φαίνονται να είναι παραγκωνισμένες από το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας, είναι η πρόληψη και εκ του προοιμίου αντιμετώπιση των όποιων ενδεχόμενων προβλημάτων προκύψουν από τα καιρικά φαινόμενα και όχι η καταστολή τους, με θλιβερά τις περισσότερες φορές αποτελέσματα για τους πολίτες των πληγεισών περιοχών.

Εν προκειμένω, σχετικά με τις καταστροφές που έχουν συμβεί κατά καιρούς και δυστυχώς συμβαίνουν ακόμη στην Αγία Ευφημία της Πυλάρου, θα πρέπει ο Δήμος Σάμης να δράσει άμεσα και αποφασιστικά και να ζητήσει από όλους τους πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων προτάσεις αντιμετώπισης με αποτέλεσμα την συνολική καταγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους, ανά χωριό και περιοχή. Στη συνέχεια θα μελετηθούν από τους επικεφαλής των Δήμων και των παρατάξεων όλα τα προτεινόμενα θέματα που θα έχουν προκύψει από την προαναφερόμενη διαδικασία.

Πρέπει να δοθούν σοβαρές λύσεις που συνδυάζονται πρώτα με εξέταση και εντοπισμό των επί μέρους θεμάτων αρχικά και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι όποιες τεχνικές μελέτες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν διεξαχθεί με τρόπο επιστημονικό και εμπεριστατωμένο.

Ήδη έχει γίνει ένα βήμα που αντικατοπτρίζει μία πρόθεση σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος από τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ζήτησε τη διαδημοτική συνδρομή μέσω προτάσεων όλων των Δήμων της Κεφαλλονιάς μαζί με αυτόν της γειτονικής μας Ιθάκης, με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση της Σάμης για την πρόληψη και καταπολέμηση των πλημμυρικών φαινομένων. 

Κακά τα ψέματα, η πρόθεση της Περιφέρειας δεν αρκεί. Η υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, καθώς και οι οικονομικές δυσχέρειες που αυτός αντιμετωπίζει είναι ομολογουμένως δύο μεγάλα εμπόδια, κυρίως λόγω της νέας του και ανεξάρτητης νομικής υπόστασης στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, όπως και οργανωτικά το πρώτο στάδιο προσαρμογής του νομικού προσώπου του νέου Δήμου Σάμης. Με τον καιρό όλα θα περαστούν αρκεί να γίνουν οι σωστές και μελετημένες κινήσεις, με εμπεριστατωμένη κάθε φορά αιτιολογία από τους ειδικούς κάθε τομέα.

Εμείς, ως Δημοτική Συνείδηση, έχουμε προχωρήσει επανειλημμένως σε έντονα αιτήματα στην Δημοτική Αρχή προς επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το υπ’ αριθμ. 556/08.10.2019 αίτημά μας για διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, και δη αυτό της Διοικητικής Υποστήριξης άσκησης αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας και Πρόνοιας, είναι αλήθεια ότι η υποστελέχωση του νέου Δήμου αποτελεί ένα από τα ακανθώδη προβλήματα λειτουργίας του. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνει η σύννομη εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων, όχι όμως ες αεί. Η Σάμη πρέπει να κινήσει άμεσα διαδικασίες προς τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα, ώστε να αποκτήσει πέρα από την αδιαμφισβήτητη τυπική της αυτονομία και την ουσιαστική, λειτουργική της ανεξαρτησία και αυτό θα γίνει με πλήρωση νέων θέσεων εργασίας. Είναι, βεβαίως λογικό- κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε -ότι πάντοτε στην αρχή μιας νέας νομικής οντότητας, -όπως το νομικό πρόσωπο του νέου Δήμου Σάμης- να παρουσιάζονται τέτοιου είδους προβλήματα.

Εμείς είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για την άμεση πρόταση επίλυσης και συνολική αντιμετώπισή τους.

Τέλος, σχετικά με την ένταξη του Δήμου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αποτελεί ένα θετικό βήμα. Όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή κιόλας της προεκλογικής μας πορείας, ό,τι συμφέρον για τον τόπο μας βλέπουμε, θα το επικροτούμε και ό,τι αρνητικό, θα το κατακεραυνώνουμε. Εν προκειμένω, η κίνηση αυτή μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στον νέο μας δήμο. Οι πόλεις αποτελούν τους σημαντικότερους ίσως συντελεστές για την προαγωγή της Υγείας των κατοίκων τους. Επειδή η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται από κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, η ποιότητα ζωής και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν με τη σειρά τους την υγεία. Οι πόλεις μπορούν να επηρεάσουν τους παράγοντες αυτούς, αφού αποτελούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού. Έχει μεγάλη λοιπόν σημασία, οι τοπικές αρχές να θέσουν ως κεντρικό άξονα στην χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής τους, την Υγεία και την Ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων. Ας μην ξεχνάμε ότι το Δίκτυο αυτό αποτελεί θεσμικό Σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας και μέσω αυτού διοχετεύονται κρατικές ενισχύσεις σε προγράμματα των Δήμων. Επομένως, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων & Προαγωγής Υγείας θα συνδράμει τις δημοτικές Αρχές στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού τους.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μένοντας πιστοί στον όρκο που δώσαμε πριν από λίγες εβδομάδες στον να υπηρετούμε μέσα από την τιμή και την ψυχή μας αυτόν τον τόπο, σας διαβεβαιώνω ότι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ θα ακολουθήσει ό,τι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των συνδημοτών μας.

Αιτούμαστε τη συμβολή όλων των παρατάξεων, με σύνεση και συναίνεση, προς τη σωστή κατεύθυνση και οριστική επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Παντελής Σ. Αμούργης,
Δημοτικός Σύμβουλος του νέου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας –
επικεφαλής του Συνδυασμού «Δημοτική συνείδηση»