Πρότυπη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας

Πρότυπη μελέτη αντιπλυμμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στην Π.Ε. Ιθάκης ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής καο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο Υπουργός ΚΑΚΠΠ κ. Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολίτικης Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτο και Υπηρεσιακά Στελέχη του Υπουργείου, επισκέφτηκε την Ιθάκη την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022, όπου τον υποδέχτηκαν ο Αντι/ρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Έπαρχος Ιθάκης κ. Αθανάσιος Λιβιτσανης και ο Δημαρχος Ιθακης κ. Διονύσιος Στανίτσας.

Οι παραπάνω συνοδευόμενοι από Αντιδημάρχους του Δήμου Ιθάκης, τους Τοπικούς Προέδρους και κλιμάκια της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου προέβηκαν σε αυτοψίες σε όλα τα ρέματα του νησιού (Βόρεια και Νότια Ιθάκη) καθώς και σε περιοχές–χωριά που χρειάζονται άμεσα δρόμους πυροπροστασίας.

Εν συνεχεία συμμετείχαν σε διαδοχικές συσκέψεις (επαρχείο και δημαρχείο) όπου συζητήθηκε με λεπτομέρειες το σχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, να εκπονηθεί μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας του νησιού η οποία θα αποτελέσει πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα.

Στην σύσκεψη αφού επισημάνθηκε η ανάγκη αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής ενίσχυσης του νησιού έγινε ομόφωνα δέκτη η σύναψη προγραμματικής σύμβασης στην οποία θα συμμετέχει το Υπουργείο ΚΛΠΠ , η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ιθάκης και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η Ιθάκη πρότυπο θωράκισης έναντι καιρικών φαινόμενων και πυρκαγιών.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου και θα συμβάλει στην θωράκιση του νησιού, αναλαμβάνοντας την χρηματοδότηση της παραπάνω πρότυπης μελέτης ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Κλιματικής Προστασίας για το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τα νησιά μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Σταύρος Π. Τραύλος