Αφορμή για έναν νέο… πόλεμο σεισμολόγων αποτέλεσε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.
Αφορμή οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Ζάκυνθο, εδώ και έξι μήνες, μέσω του αλγορίθμου FORMA και ότι ο σεισμός είχε δώσει «σημάδια» ήδη από τον περασμένο Μάιο.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα και υποστήριξε ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τα 6,4 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι ήταν βέβαοι ότι πρόκειται για προ-σεισμό και ότι έρχεται πολύ μεγαλύτερος.
Εξήγησε μάλιστα και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόβλεψη.
Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξη μηνών (περίπου).
Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.
Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται.
Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.
Η απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο ήρθε από τον κ. Τσελέντη ο οποίος εξέφρασε μέσω Facebook ανοιχτά τη διαφωνία του, κάνοντας λόγο για «μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση» υποστηρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας».
https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/1956044221128391
(iefimerida.gr)