Πόρος, ώρα μηδέν. Ένας μικρός ξεχασμένος Παράδεισος (2ο)

Ο ΠΟΡΟΣ είναι ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς που συνδυάζει βουνά και θάλασσα και σε μαγεύει από τη πρώτη στιγμή που θα φθάσεις.

Είναι ένας μικρός παράδεισος που το λιμάνι του σε συνδέει άμεσα με την Πελοπόννησο απέναντι όταν φεύγεις και σε «μαγνητίζει» όταν έρχεσαι στο πάτριον έδαφος.

Από μικρός αυτό το μέρος πάντα το αναζητούσα, είτε για ξεκούραση με μπάνιο στα καθάρια και δροσερά νερά στα Αράγια, είτε για καλό φαγητό στα εστιατόριά του, είτε ως νεαρός ρεπόρτερ στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονταν στην Πλατεία, στο Πολιτιστικό Κέντρο και αλλού.

***

Ο ΜΙΚΡΟΣ αυτός, αλλά ξεχασμένος από την Πολιτεία, Παράδεισος, ήταν το μέρος απ’ το οποίο ξεκίνησε ο Τουρισμός στην Κεφαλονιά από το Εξωτερικό, το 1962, με τον αείμνηστο Γιώργο Γουλιμή.

Ο Γιώργος Γουλιμής ήταν ένας τετραπέρατος άνθρωπος, που έσφυζε από ζωή και μέσα του κυριαρχούσε το κεφαλονίτικο δαιμόνιο.

Ο Πόρος τότε και η Κεφαλονιά γενικότερα, άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα στην Τουριστική Αγορά με τα δωμάτια που είχαν κτιστεί στο πανέμορφο Χωριό και τα οποία έγιναν ο «κράχτης» για τους πρώτους ξένους τουρίστες του  νησιού μας.

Πραγματικά εκείνη την εποχή έγινε μιά τουριστική «έκρηξη» στον Πόρο, που ήταν ο προπομπός του τουριστικού ρεύματος που ακολούθησε στον τόπο μας.

Αργότερα όμως, με το κτίσιμο των μεγάλων ξενοδοχείων στο Αργοστόλι και αλλού, αλλά και το «κλέψιμο» τουριστών από τουριστικούς πράκτορες, η τουριστική κίνηση στον Πόρο «έπεσε», με αποτέλεσμα το Χωριό να περάσει αρκετά δύσκολα χρόνια.

***

ΧΘΕΣ τηλεφώνησα στον πρόεδρο του Πόρου Οδυσσέα Γαλιατσάτο και τον ρώτησα πως γίνεται τα Αράγια, αυτή η πανέμοργη παραλία να μένει και φέτος χωρίς Γαλάζια Σημαία. Μου απάντησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι κατά τους διαγωνισμούς που γίνονται δεν βρίσκεται ναυαγοσώστης.

Ωστόσο στο Χωριό κυκλοφορεί η άποψη ότι τα Αράγια δεν παίρνουν Γαλάζια Σημαία, γιατί οι Δημοτικές Αρχές δείχνουν αδιαφορία για να μην έχει ο Δήμος έξοδα…

ΑΥΡΙΟ: Τα 12 μεγάλα 

προβλήματα του Πόρου

Ο μαγευτικός Πόρος συνδυάζει καταπράσινα βουνά και πράσινο-γαλάζια θάλασσα… Τις θαυμάσιες αυτές εικόνες χαλάει, εκτός των άλλων, κι’ ένα σκουριασμένο σκάφος που βρίσκεται στο λιμάνι του Χωριού απ’ το οποίο διέρχονται οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες…