Ρεκόρ απλήρωτου ΦΠΑ σε τουριστικά θέρετρα – Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω και σε νησιά του Ιονίου. Yστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα και -22% στέρηση εσόδων στην Κεφαλονιά

“Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” είναι ο τίτλος του γνωστού θεατρικού έργου του Ντάριο Φο και αυτό φαίνεται πως ισχύει σε αρκετά τουριστικά θέρετρα σε σχέση με τον ΦΠΑ.Και κάπως έτσι φαίνεται ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν κάθε άλλο παρά αύξηση στα έσοδα φέρνουν.

Παρότι πριν εννέα μήνες αυξήθηκε κατά 50% ο ΦΠΑ στη Μύκονο (από 9% και 16% σε 13% και 23% αντίστοιχα) οι εισπράξεις φόρων από το νησί των ανέμων έχουν πέσει «στα τάρταρα»: 62% χαμηλότερα από όσα υπολόγιζε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών!

Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θεωρούνται και οι πιο «ανθεκτικές» στην κρίση, έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο φέτος, δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα

Συγκεκριμένα:

-62% στο ΦΠΑ η Μύκονος
-39% η Πάρος
-39% η Ρόδος
39% η Ζάκυνθος
-39% η Λευκάδα

-37% η Σαντορίνη
-36% η Κως
-30% η Κέρκυρα
-22% η Κεφαλλονιά

Επιβεβαιώνονται στην πράξη έτσι οι ανησυχίες για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου της άρνησης έκδοσης αποδείξεων από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες όλης της χώρας.

Και αυτό παρότι (ξεκινώντας από τη Μύκονο) οι έλεγχοι των τελευταίων μηνών σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και έπιασαν «στα πράσα» δεκάδες επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές “μαϊμού” που εκδίδουν σκέτα “χαρτάκια”, αντί για νόμιμες αποδείξεις. Αντιθέτως, η νέα νομοθεσία που προβλέπει εκμηδενισμό των προστίμων για όσους πιαστούν να μην κόβουν απόδειξη, το «ξεδόντιασμα» του ΣΔΟΕ και των προληπτικών ελέγχων στην αγορά, αλλά και η ανάγκη επιβίωσης απέναντι στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες να «απενεργοποιήσουν» τις ταμειακές μηχανές τους.

Δεν πληρώνουν ούτε φόρους, ούτε χρέη!

Αν δεν ήταν οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη και άλλα μη φορολογικά έσοδα (από ιδιωτικοποιήσεις, κοινοτικά κονδύλια κλπ) η «τρύπα» που έχει ανοίξει στις εισπράξεις φόρων ως τον Απρίλιο θα οδηγούσε αυτομάτως την χώρα στον «κόφτη» μισθών και συντάξεων, ή σε άλλες περικοπές που, για να αποφύγει τα χειρότερα, μπορεί «προληπτικά» να επιβάλει η ίδια κυβέρνηση το φθινόπωρο, όταν καταθέσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Αλλά και στην πληρωμή των παλαιών φόρων, που είχαν βγει ληξιπρόθεσμοι ως το 2015, τα κοσμοπολίτικα νησιά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία.

Μπορεί πανελλαδικά οι εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών να ξεπέρασαν κατά 16% το στόχο τετραμήνου, με πρώτη την Περιφέρεια Πειραιά (όπου ανήκουν και τα νησιά τα νησιά του Αιγαίου) με είσπραξη 134% έναντι του στόχου, αλλά οι εισπράξεις από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Κω κλπ ήταν 15%-20% λιγότερες από τον στόχο που είχε τεθεί! Με άλλα λόγια, το «μάρμαρο» πληρώνουν οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, επειδή στα νησιά αυτά κάποιοι δεν πληρώνουν ούτε τα παλαιά χρέη τους, ούτε τους τρέχοντες φόρους…

(thebest.gr)