Ροδή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: Η Περιφέρεια θα υποστηρίξει σε εξοπλισμό τις Εθελοντικές Ομάδες

Συνάντηση με τις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας και την Αερολέσχη της Ζακύνθου πραγματοποίησε η  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργου Στασινοπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστα Ζορμπά, της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου και του Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστα Καποδίστρια.

Η Περιφερειάρχης συνεχάρη τα μέλη των Ομάδων για την διαχρονική προσφορά τους και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους και συμβολή τους όχι μόνο στην αντιμετώπιση του “ΙΑΝΟΥ” και σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη όπως αυτή των πυρκαγιών και διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει άμεση υποστήριξή τους σε εξοπλισμό από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, καταγράφοντας ως πρώτιστη ανάγκη τα δορυφορικά τηλέφωνα.

Οι εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων Κερίου κ. Πέτρος Παράσχης, Λιθακιάς κα. Δήμητρα Μαρίνου, Αγαλά κ. Γιάννη Κλάδη, και της Αερολέσχης κ. Στάθης Μαλαπέτσας ενημέρωσαν την Περιφερειάρχη για την αποτελεσματική συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. 

Η Περιφερειάρχης αναγνώρισε, επίσης, τις ανάγκες τόσο για την κατοχύρωση του ρόλου τους στο θεσμικό πλαίσιο, όσο και για συνεχή εκπαίδευση και παρουσίασε την θετική εξέλιξη του προγράμματος “ΛΑΕΡΤΗΣ” για την πολιτική προστασία το οποίο ήταν σε αδράνεια επί σειρά ετών, και μέσω του οποίου θα υποστηριχθούν Εθελοντικές Ομάδες σε επιχειρησιακή υποδομή και ατομική προστασία, τους επόμενους μήνες.

O Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κ. Καποδίστριας ενημέρωσε για το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας που αφορά στην προμήθεια της Περιφέρειας μας με drone το οποίο θα παρακολουθεί αφενός οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές εστίες μόλυνσης προκύπτουν καθώς και θα συνεργάζεται με την πολιτική προστασία για την ενημέρωση και πρόληψη. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών αισθητήρων που θα καταγράφουν σε ειδική βάση τα δεδομένα και οι οποίοι θα διατεθούν πρωτίστως σε εθελοντικές οργανώσεις και ενδιαφερομένους πολίτες, στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης και ενημέρωσης.