Ρόδη Κράτσα προς Σωτήρη Κουρή: «Σε τίμησα, σε στήριξα, να είσαι και ειλικρινής»

Ροδή Κράτσα

Από το Γραφείο της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα εκδόθηκε η ακόλουθη επιστολή:

Θέμα: Απάντηση στην επιστολή του παραιτηθέντα Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή

Κύριε Κουρή,

Στην ανοικτή επιστολή σας, που ακολούθησε την παραίτησή σας, προσπαθείτε ν’ αναφερθείτε στους λόγους που σας οδήγησαν σ’ αυτήν χωρίς να γίνονται οι αναφορές σας κατανοητές και πιστευτές.

Σας έχω τιμήσει κατ’ αρχάς με την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων την οποία αρνηθήκατε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους που δεν μπορούν ν’ αναφερθούν σε μία δημόσια επιστολή. Σας επέλεξα ως μέλος της Περιφερειακής Αρχής και σας εμπιστεύθηκα την ιδιαίτερα σημαντική αρμοδιότητα του Πρωτογενούς τομέα και της Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Στηριχθήκατε στο έργο σας από εμένα προσωπικά και από όλα τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής, στις επιλογές σας, στις επαφές με την κυβέρνηση, στις μετακινήσεις σας, στις χρηματοδοτήσεις των έργων αρμοδιότητάς σας από τους Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας (ΚΑΠ), στις εντάξεις σε αναπτυξιακά εργαλεία όπως και στην ενίσχυση του προγράμματος Leader.

Σας υπενθυμίζω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα, υπάρχει εισήγηση για έγκριση χρηματοδότησης ύψους 620 χιλ. ευρώ για τον εξηλεκτρισμό αγροτικών επιχειρήσεων.

Θα ήταν έντιμο πολιτικά να είστε ειλικρινής τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή, όσο και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες του Ιονίου και ν’ αναφέρετε τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής σας και των παραπόνων σας. Οι ασάφειες, οι ετερόκλητες αναφορές, και οι απροσδιόριστοι χαρακτηρισμοί και αιχμές στην επιστολή σας προδίδουν την έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων και πλήρη σύγχυση.

Η παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή βγήκε πρώτη στην ιστοσελίδα μας kefalonian mantata (25/8) με το ακόλουθο σχόλιο: “ΜΠΑΜ” μέσα στο απερχόμενο καλοκαίρι έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, με την παραίτηση που ανακοίνωσε σήμερα, μια πράξη-κόλαφος για την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, την οποία κατηγορεί για ανικανότητα και αδιαφορία στην εκτέλεση έργων και δράσεων της Περιφέρειας, επίσης κατηγορεί εμμέσως και άλλους τοπικούς παράγοντες!
Παράλληλα διαφαίνεται ότι ο Σωτήρης Κουρής κάτι να “μαγειρεύει” για τον τοπικό πολιτικό στίβο, καθώς οι φήμες οργιάζουν πως προτίθεται να “κατέβει” στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε ως υποψήφιος περιφερειάρχης, είτε ως υποψήφιος δήμαρχος, ή ακόμα και σε θέση “αντ’ αυτού”, όπως επί Νομαρχίας Διονυσίου Λευκαδίτη.

Αρνηθήκατε να υποστηρίξετε και την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Κεφαλονιά και Ιθάκη ως “ξένος” και μη γνωρίζων τις ιδιαίτερες δυσκολίες, για να αντιμετωπισθούν οι πληγές από τις φυσικές καταστροφές και να οχυρωθούν τα εγκαταλελειμμένα νησιά έναντι άλλων απειλών και να εκσυγχρονισθούν οι υποδομές τους.

Την προσπάθεια αυτή, που παρόμοια δεν γίνεται σε καμμία άλλη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, εξετίμησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δημόσια και προσωπικά μου ανέφερε και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να την στηρίξουν.

Κύριε Κουρή σε πρόσφατη συνάντηση των μελών Συνδυασμού μας ενημερώσατε ότι θα αποχωρήσετε της πολιτικής και δεν θα ασχοληθείτε σε επόμενη θητεία ούτε με τον α’, ούτε με τον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης για λόγους προσωπικούς, τους οποίους αναλύσατε και ότι θα συνεχίσετε το έργο σας έως το τέλος της θητείας μας.

Διαφαίνεται ότι στο μεταξύ επεκράτησαν αλλότριες σκέψεις για το ρόλο σας και την συμπεριφορά σας, τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παρακολουθήσει και σας παραπέμπει στην κρίση των πολιτών του Ιονίου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

  • Aπό την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής εξέδωσε προηγμένως την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Με την απόλυτη θέληση και πιστεύω σωστή απόφαση μου, παραιτήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης υπαίθρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η παραίτηση μου έχει σχέση:

Με ανικανότητες και αδιαφορία στην εκτέλεση έργων και δράσεων της ΠΙΝ, ως προς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ι.Ν, που με πολύ κόπο συνέθεσα, σε συνεργασία με όλους τους αγροτικούς φορείς της Περιφέρειάς μας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το οποίο εκτελούσα σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, αλλά επί ματαίω, αφού δεν επιδείχθηκε το ανάλογο ενδιαφέρον για την υλοποίησή του.

Με τη μη υλοποίηση έργων μικρών και μεγάλων προς όφελος των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μας.

Καθώς και εν κατακλείδι, από κάκιστες συμπεριφορές που αφορούσαν το πρόσωπο μου.

Εν καιρό θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω και να εξηγήσω αναλυτικότερα, στους συμπολίτες μου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, καθώς και τις κακές συμπεριφορές και τις «δεσποτείες» που λαμβάνουν χώρα εντός της ΠΙΝ.

Θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό που ανωτέρω αναφέρω, σε σχέση με την μη υλοποίηση έργων μικρών και μεγάλων προς όφελος των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και να καταγράψω την ιδιαίτερη λύπη μου, για το γεγονός, ότι ερχόμενος ο Πρωθυπουργός της χώρας στην Κεφαλονιά, αναγκάστηκε να συστήσει τριμελή επιτροπή, για να βάλει επί τέλους τάξη, γεγονός το οποίο αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα δύο νησιά μας, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο λύσεις σε θέματα που ήταν «τελματωμένα» επί χρόνια.

Αυτό όμως δεν αποτελεί γεγονός, το οποίο με εμποδίζει να εκφράσω τη λύπη μου, για το ότι η Κεφαλονιά μας, «έχασε» αλλά τρία χρόνια αναπτυξιακής πορείας. Ειλικρινά ντρέπομαι για αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν, χωρίς θετικό αποτέλεσμα για το νησί και τα οποία προστέθηκαν στα «χαμένα» χρόνια της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Ελπίζω ότι η τριμελής επιτροπή που ο Πρωθυπουργός συνέστησε για την ταχύτερη πρόοδο των έργων, να έχει επιτυχία στην εκτέλεσή τους, όπως επίσης ελπίζω, αλλά και εύχομαι ταυτόχρονα, τουλάχιστον στο μέλλον τα νησιά της Περιφέρειάς μας, να έχουν την ευκαιρία για καλύτερες ημέρες.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, καταρχήν την σύμβουλο μου κα Σοφία Γαρμπή, για τις πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες που μου προσέφερε, στην εκτέλεση του έργου που προγραμμάτισα, όλα τα στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας, που στήριξαν το πρόγραμμά μας, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και των Αναπτυξιακών και Δικτύων Συνεργασίας για την άριστη συνεργασίας μας, όλους τους αγροτικούς φορείς που πίστεψαν σε μία άλλη πολιτική αντιμετώπισης του πρωτογενούς τομέα, τους καθηγητές και συνεργάτες του Ιονίου Πανεπιστημίου για την στήριξη του προγράμματός μας και τέλος, όλους τους απλούς πολίτες της Περιφέρειάς μας, που αντιλήφθηκαν τη δυναμική και την ουσία του σχεδιασμού μας.

Από τους τελευταίους ζήτω συγνώμη, που τους απογοητεύω προσωρινά. Το μέλλον είναι δικό μας!

Παραμένω Περιφερειακός Σύμβουλος για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Κεφαλονιά μας!