Σάλος με τα ρουσφέτια

Μισές εξηγήσεις έδωσε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για τη «βροχή» μετατάξεων και προσλήψεων προεκλογικά στη Βουλή ο πρόεδρός της, Νίκος Βούτσης, αλλά δεν είπε κουβέντα για τον διορισμό της πρώην συζύγου του.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι το θέμα ανακινείται για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, όπως ανέφερε, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή.

Ας σημειωθεί ότι στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής μετατάσσεται, από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (και συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας), και η πρώην σύζυγος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, κυρία Σοφία Βογιατζή.

«Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού», είπε ο κ. Βούτσης.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,«δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης. Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή», όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο. Και ότι στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο.

«Γράφετε περί συγγένειας που έχουμε. Αυτά θεωρώ ότι δεν συμβάλλουν. Η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από αλληλογραφία με τα υπουργεία. Οι σχετικές αποφάσεις είναι της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής και δεν είναι επιλογές του προέδρου. Δεν γνωρίζαμε από πριν για κανέναν που θα έμπαινε σε οποιαδήποτε ρύθμιση ή για όλους τους άλλους».

Το έγγραφο της μετάταξης της πρώην συζύγου Βούτση

(Πηγή: iefimerida.gr)