Σήμερα η εκδήλωση για τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο στο Ανοιχτό Θέατρο του Mπαστουνιού

Γεράσιμος Σκλάβος

Μια ξεχωριστή στιγμή στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή του Δήμου Κεφαλονιάς θα καταγραφεί σήμερα και ώρα 8 μ.μ.  στο Ανοιχτό Θέατρο του Νέου Λιμενοβραχίονα, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του έργου «Τέσσερα προφίλ» του διάσημου Γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου, που πρoσέφερε ευγενώς η Oικογένειά του.
Τη τελετή των Αποκαλυπτηρίων θα πλαισιώσουν  η Παιδική Χορωδία της Γαλλικής Σχολής, που θα διευθύνει ο Μαέστρος κ.Άγγελος Μουρελάτος και η σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου του Καλλιτέχνη με τίτλο «Πρώτη ενόραση στο έργο του Γεράσιμου τον καταπλάκωσε στο ατελιέ του το ίδιο του το δημιούργημα.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα και η Σκλάβου» από την κ.Δανάη Σπαθώνη, Υπ. Διδάκτορα στην αισθητική και ιστορία της τέχνης του Universite de Rennes 2.
O διαπρεπής Έλληνας γλύπτης γεννήθηκε το 1927 στα Ντομάτα της Κεφαλληνίας και διέπρεψε στο Παρίσι κατακτώντας  τη διεθνή αναγνώριση και φήμη, ενώ είχε απροσδόκητα τραγικό τέλος, αφού το 1967 πρώτη του διάκριση ήλθε το 1961, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά, ο Κριστιάν Ζερβός οργάνωσε την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Cahiers d’ Art του Παρισιού.

Μέχρι τον πρόωρο θάνατό του συμμετείχε σε πληθώρα εκθέσεων σε όλο τον κόσμο και απέσπασε τα εύσημα του κόσμου της τέχνης, με χαρακτηρισμούς όπως «ο μεγαλύτερος γλύπτης του 20ου αιώνα μετά τον Τζιακομέτι».
Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του Σκλάβου και το 1960 εφηύρε ένα μηχάνημα που εκτινάσσει οξυγόνο και ακετυλένιο κι έτσι μπορούσε να δουλεύει και να χαράζει εξαιρετικά σκληρές πέτρες, όπως ο πορφυρίτης λίθος της Αιγύπτου και οι γρανίτες της Βρετάνης. Την τεχνική του αυτή ονόμασε τηλεγλυπτική.
Η ονομασία του Ανοιχτού Θεάτρου με το όνομα του Καλλιτέχνη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη Μνήμη του.