Σεισμός-φονιάς 7,5 βαθμών Ρίχτερ, με επίκεντρο το Αφγανιστάν. Πάνω από 100 νεκροί σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία

– Σεισμός φονιάς 7,5 Ρίχτερ με επίκεντρο το Αφγανιστάν – Έγινε σε αισθητός σε Πακιστάν και Ινδία
– 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν σε σχολείο του Αφγανιστάν – Πάνω από 100 οι νεκροί
– Φόβοι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί – Σε πολλές περιοχές έχει κοπεί η επικοινωνία
– Συγκλονιστικές εικόνες από τις πληγείσες περιοχέςΤη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους κόστισε ο σεισμός – φονιάς μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Ασία κυρίως τις ορεινές περιοχές του βορειοανατολικού Αφγανιστάν και του Πακιστάν και έγινε αισθητός ακόμη και στο Νέο Δελχί στην Ινδία!

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο σεισμός ήταν 7,7 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια το μέγεθός του αναθεωρήθηκε στο 7,5. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, 254 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ, με εστιακό βάθος 213,5 χλμ. Ο σεισμός διήρκεσε τουλάχιστον ένα λεπτό και λίγο μετά σημειώθηκε τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 24 νεκροί στο Αφγανιστάν και 76 στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του Reuters, οι νεκροί από τον σεισμό είναι 126, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ

Οι νεκροί είναι 24 στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους 12 μαθήτριες ενός σχολείου στο Ταλοκάν, που ποδοπατήθηκαν όταν την ώρα του σεισμού έτρεξαν να φύγουν από το κτίριο για να σωθούν. Άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς σε πολλές περιοχές της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής Χιντού Κους όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες.

 
 
(newsit.gr)