Σε τροχιά ανάκαμψης;

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Oταν απεργεί ένας επαγγελματικός κλάδος, απλώς σταματά να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να εκβιάζει ούτε να διασύρει μία ολόκληρη χώρα. Όταν όμως απεργούν οι αγρότες, θα πρέπει να διασυρθεί και να πάθει ασφυξία ολόκληρη η χώρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στις οικονομικές θυσίες τις οποίες υφίστανται όλες οι κοινωνικές τάξεις. Την ασυδοσία όμως αυτή των αγροτών καλλιέργησε πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις καλλιέργησαν το διεφθαρμένο κράτος που σήμερα μας καταδυναστεύει και το οποίο φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επεκτείνει! Ειρήσθω εν παρόδω, οι επαγγελματίες αγρότες πληρώνουν κατά μέσο όρο 375 ευρώ φόρο ετησίως!

Πάντως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ασφαλιστικό και φορολογικό πρέπει να λυθούν εδώ και τώρα προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση η οποία αποτελεί και τη μοναδική έξοδό μας από την κρίση, και το ασφαλιστικό σίγουρα μπορεί να αναθεωρηθεί όταν η οικονομία ανακάμψει. Αλλά για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Επενδύσεις όμως από ιδιώτες δεν γίνονται ποτέ εκεί που βασιλεύει πολιτικός ζόφος και εχθρικό οικονομικό περιβάλλον. O μόνος που μπορεί να τολμήσει να επενδύσει είναι το κράτος. Για να κάνει όμως επενδύσεις το κράτος πρέπει πρώτα να περάσει την αξιολόγηση, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να βγουν οι τράπεζες από τον ELA, να αρχίσει η συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και να αρχίσει να λειτουργεί το επενδυτικό πρόγραμμα Γιουνγκέρ. Όνειρα θερινής νυκτός; Όχι βέβαια, αν φυσικά σταματήσουμε να διαθέτουμε το 10% του ΑΕΠ για συντάξεις και αρχίσουμε να τις μειώνουμε κατά 1% του ΑΕΠ όπως απαιτεί το ΔΝΤ και συγχρόνως κάνουμε τις δομικές αλλαγές στο κράτος τις οποίες έπρεπε να κάνουμε ακόμη και αν δεν μας τις είχαν επιβάλει.

Εν τω μεταξύ, έως ότου αρθούν τα capital controls και αρχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν ως τράπεζες, οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να καταφεύγουν για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το γνωστό μας EFSI, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ενδύσεων. Φυσικά στον EFSI μπορούν να απευθυνθούν και οι τράπεζες όπως ήδη έχουν κάνει δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αντλήσουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αν τα πράγματα ακολουθήσουν το αισιόδοξο σενάριο που περιέγραψα, τότε σίγουρα η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σημείωση:
Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο αντιπολίτευση και ΜΜΕ κρατούν τόσο «ευγενική στάση» απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας, δίνοντας την εντύπωση ότι στην Ελλάδα η δημοκρατία ταυτίζεται με την ασυδοσία και ότι κυβερνά και εκβιάζει όποιος διαθέτει ένα τρακτέρ!