Σκέψεις για περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία. Οι δημοσκοπήσεις τρόμαξαν το Μαξίμου, καθώς οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει κοπάσει

Σε μάχη «επιβίωσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τςιπρα εξελίσσεται η εκλογική αντιπαράθεση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει σχεδόν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν δείχνουν να κοπάζουν, οι εκλογολόγοι στις δημοσκοπήσεις βλέπουν πραγματική «καθίζηση» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τη Λάρισα και ο εκλογικός σχεδιασμός ανατρέπεται.

Τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στην Πτολεμαΐδα, με αφορμή την παρουσία εκεί της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Είχαν προηγηθεί οι βίαιες επιθέσεις στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη στα Γιαννιτσά με τη Θεοδώρα Τζάκρη, τα επεισόδια στην ομιλία του Δημ. Τζανακόπουλου στην Κατερίνη, αλλά και οι αντιδράσεις στην ομιλία Τσακαλώτου στην Καβάλα.

Ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις, η ομάδα Μαξίμου έχει πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Και οι δηλώσεις περί της δράσης ακροδεξιών στοιχείων μπορεί να προσφέρουν ένα βολικό άλλοθι, αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

Έτσι, πλέον, επιστρατεύεται ο πρωθυπουργός. Το μεγάλο και καλό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα θέλουν τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες έξοδο εκτός των τειχών, στις καυτές εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια «να μαζέψει» τις αντιδράσεις και να προσφέρει επιχειρήματα στους εναπομείναντες πιστούς ψηφοφόρους του κόμματος, που δυσκολεύονται ακόμα και να εμφανιστούν στα καφενεία.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το δύσκολο -έως αδύνατο- έργο της αλλαγής κλίματος στη Β. Ελλάδα θα το αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα δεν τρέφουν αυταπάτες. Βλέπουν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ότι η μάχη στις περιφέρειες της Β. Ελλάδας είναι χαμένη και αυτό που ελπίζουν είναι απλά να περιορίσουν τη ζημιά. Και σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτικός.

Η οργή που διαφαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει όμως, όπως φαίνεται, και το εκλογικό ημερολόγιο. Αν και επισήμως οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που θεωρούν αυτοκτονική την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη με τόσο νωπή την υπογραφή της Συμφωνίας, το κλίμα φαίνεται πως δείχνει Μάιο.

Το επιχείρημα είναι απλό. Σε περίπτωση που οι εκλογές καθυστερήσουν και παραπεμφθούν για το τέλος της 4ετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με μια στρατηγικού τύπου ήττα, από την οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει. Θα έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές και η διαφαινόμενη ήττα -με μεγάλη διαφορά- από τη Νέα Δημοκρατία και συνεπώς το φθινόπωρο η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι δεδομένη.

Οι υποστηρικτές του σεναρίου των πρόωρων εκλογών τον Μάιο υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση για να αποφευχθεί μια πλήρης ανατροπή του σκηνικού είναι να προλάβουν την απόλυτη φθορά της κυβέρνησης, στήνοντας κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο χαρτί που θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτό της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Σε αυτό ποντάρει για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, και σε αυτό θα επιμείνει μέχρι τέλους.

Πριν, λοιπόν, την όποια έξοδο στη Βόρεια Ελλάδα, θα προηγηθούν οι επαφές με τους πρόθυμους της «απεύθυνσης ενός πλατιού καλέσματος», όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την προσέλκυση και την απορρόφηση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Έστω και αν προς το παρόν τα κέρδη από την πρόσκληση για συνεργασία φαίνονται περιορισμένα.

(iefimerida.gr)