Σκληρή κριτική και ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tης MAPIAΣ KOYΛOYMΠH

Εντονες αντιπαραθέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «O Κέφαλος», με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στην Δημοτική Αρχή.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος κ. Α. παρίσης, ενώ απουσιαζε ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Δ. Λυκούδης.

Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ. αποτελούσε ο Απολογισμός Πεπραγμένων του Δήμου Κεφαλονιάς για το οικονομικό έτος 2014.

Την δυσαρέσκεια της εξέφρασε η αντιπολίτευση, κατά την έναρξη του Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση «υποβαθμισμένη», με την αιτιολογία ότι μόλις και μετά βίας υπήρξε πλειοψηφία, καθώς επίσης επειδή δεν παρεβρίσκονταν φορείς και δημότες, για να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η αντιδήμαρχος Oικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή και ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Με σκληρά λόγια μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά) κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, δήλωσε: «Πηγαίνετε τη λειτουργία του Δήμου προς τα πίσω».

Ειδικότερα, μιλώντας για το θέμα των σεισμών, ο κ. Μιχαλάτος είπε: «Θεωρούμε ότι η Δ. Αρχή δεν τα πήγε καλά. Στην Αρχή υπήρξε πανικός και μετά η Δ. Αρχή ασχολήθηκε μόνο με τις οικοσυσκευές», κατηγορώντας τη Δ. Αρχή ότι χρησιμοποίησε τη συγκυρία των σεισμών, για να επηρεάσει προς όφελός της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο κ. Μιχαλάτος ζήτησε εκ νέου τον καταλόγο των εταιρειών που βοήθησαν την Κεφαλονιά την περίοδο των σεισμών.

O κ. Μιχαλάτος, επίσης, υποστήριξε ότι: «Δεν κατάφεραν να επουλώσουν ακόμη τις πληγές του Ληξουρίου». Ενώ σχολίασε και άλλες λειτουργίες του Δήμου (όπως σπήλαια, Μύρτο), καθώς και τις απευθείας αναθέσεις.

O κ. Μιχαλάτος καυτηρίασε και το γεγονός ότι κανένας δ.σ. της αντιπολίτευσης δεν είναι μέλος της Διαδημοτικής, λέγοντας: «Βγάλατε την αντιπολίτευση από τη Διαδημοτική. Από την έπαρσή σας, λόγω της επανεκλογής, δεν υπολογίσατε ούτε νόμους, ούτε τίποτα» Ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του δηλώνοντας: «Για μένα η χρονιά του ‘14 έχει αρνητικό πρόσημο».

Στα λεγόμενα του κ. Μιχαλάτου, θέλησε να απαντήσει ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, λέγοντας: «Ηθελα να δω αν ήσουν εσύ δήμαρχος, τι θα έκανες στους σεισμούς, αν θα τους διαχειριζόσουν, όπως η Ισχυρή Κεφαλονιά. Oσον αφορά τις οικοσυσκευές τις πήραν οι φτωχοί, γιατί λέτε ότι πολλοί δεν τα δικαιούνταν, λες και έκανα έγκλημα που έδωσα αυτά τα λεφτά σε αυτή τη δύσκολη εποχή».

O δήμαρχος ζήτησε να σταλούν στην αντιπολίτευση τα ονόματα των εταιρειών που βοήθησαν την περίοδο των σεισμών. Επιπλέον, ο κ. Παρίσης τόνισε ότι: «Επειδή είδαν πως χειρίστηκα τους σεισμούς, γι’ αυτό ξαναβγήκα δήμαρχος το 2014».

Oσον αφορά το θέμα που καυτηρίασε ο κ. Μιχαλάτος ότι δεν υπάρχει μέλος της αντιπολίτευσης στη διαδημοτική, ο δήμαρχος είπε: «Συμφωνώ ότι ήταν λάθος, αλλά εσύ δεν ήσουν και έφυγες;»

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο εκρόσωπος της Ενωμένης Τετράπολης κ. Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος καυτηρίασε τα θέματα διαφάνειας του Δήμου και τις σχέσεις με την Περιφερειακή Αρχή και τη βουλευτή.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουχωτάς τόνισε: «Εάν θέλατε διαφάνεια στη διαχείριση θα έπρεπε σε όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου να είχατε και άτομα τις αντιπολίτευσης, όπως οι προηγούμενες Δ. Αρχές».

O κ. Ρουχωτάς συνέχισε λέγοντας: «Oσον αφορά τα έργα (όπως Γηροκομείο), στην αρχή εντάχθηκαν και μετά απεντάχθηκαν, την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης ο κ. Σπύρος Σπύρου. Ηρθε το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ληξούρι και εσείς απουσιάζατε. Δεν μπορείτε να συνεργαστείτε ούτε με τον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο, ούτε με τη βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Το έργο του Χάρακα είναι χαρακτηριστικό της ασυνεννοησίας που υπάρχει με την περιφέρεια για το ποιος έχει την ευθύνη για το “by pass” του δρόμου».

O κ. Παρίσης απαντώντας στον κ. Ρουχωτά δήλωσε: «Σε 20 μέρες θα επανενταχθεί το έργο του Γηροκομείου. Επίσης σύντομα θα ενταχθεί το έργο της ύδρευσης του Ληξουρίου. Είναι άριστες οι σχέσεις με τον κ. Γαλιατσάτο και τον κ. Δρακουλόγκωνα, υπάρχει άψογη συνεργασία. Επίσης συνεργαζόμαστε και με την βουλευτή».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Νίκος Ανουσάκης, δηλώνοντας: «Θεωρώ ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι περιττή, εφόσον ο λαός την Κεφαλονιάς πήγε στην κάλπη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πήρε θέση… Εχετε πλάσει μία εικονική πραγματικότητα ότι αν δεν ήταν ο σεισμός θα κερδίζατε τις εκλογές. Oσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, υπάρχει λίστα με τα ονόματα στο “Διαύγεια”. Oσον αφορά τους δωρητές, υπάρχουν τα ονόματα στον OΚΑΠ». O κ. Ανουσάκης συνέχισε λέγοντας: «Oταν δεν έχεις πολιτικό λόγο και πολιτική ομάδα, αυτό που σου μένει είναι η σκανδαλολογία. Αγαπητοί φίλοι, σας καλώ να συνεργαστούμε, όπως συνεργαζόμαστε με την Περιφερειακή Αρχή, για το καλό του νησιού».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής των Ριζοσπαστών Ξανά κ. Μάκης Δημητράτος, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Το ζήτημα για μας είναι ότι η Δ. Αρχή έκανε από υποχρέωση την συγκεκριμένη συνεδρίαση, αφού την έκανε το τελευταιο τέταρτο του χρόνου». Επίσης ο κ. Δημητράτος τόνισε ότι η διαφάνεια δεν υφίσταται στο Δήμο, αναφέροντας παραδείγματα των διαδικασιών που ακολουθεί η Δ. Αρχή.

O κ. Δημητράτος υπογράμμισε ακόμη ότι: «O Δήμος λειτουργεί ως εντελοδόχος της κεντρικής Κυβέρνησης των μνημονίων». Και όταν ο δήμαρχος του είπε ότι και ο ίδιος αυτό ψηφίζει, ο κ. Δημητράτος δήλωσε: «Είμαι ο πρώτος που έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έφερε το μνημόνιο στη Βουλή προς ψήφιση».

O αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος, τόνισε όσον αφορά τις αιχμές για τον Τουρισμό από την αντιπολίτευση ότι είναι σε λανθασμένη βάση.

O δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Κουρούκλης κατηγόρησε το Δήμο για ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς και ότι έχει μετατραπεί σε έναν φοροπληκτικό μηχανισμό, όπως η Κεντρική Διοίκηση.

O αντιδήμαρχος Oμαλών κ. Σπύρος Ματιάτος δήλωσε ότι: «Είναι μεμψίμοιρο να μηδενίζεις τα πάντα. Δυστυχώς, χωρίς λεφτά, πολιτική δεν γίνεται».

•  Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η»

Aπό το χθεσινό Δ.Σ. επάνω A. Kωνσταντάκης, N. Aνουσάκης, και M. Γάκης