Σπάνια ιστορικά στοιχεία για το Δράπανο. Παρουσίαση εντύπου από τον πρόεδρο της Δ.Κ. Αργοστολίου Λούκα Νιφοράτο

Σε μια παρουσίαση σπάνιων ιστορικών στοιχείων για την ιστορία της εκκλησίας της Δραπανιώτισσας, προχθές προχώρησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου Λούκας Νιφοράτος, χθες το μεσημέρι, στο κτίριο των παλιών Λουτρών, στο Αργοστόλι.
O κ. Νιφοράτος, ορμώμενος από την ευαισθησία και την αγάπη του για τον πλούσιο πολιτισμό της Κεφαλονιάς που παραμένει πολλές φορές άγνωστος στους νεώτερους, συγκέντρωσε μετά από μεγάλη μελέτη και έρευνα στοιχεία που αφορούν τόσο στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Δραπάνου όσο και στο ναό της Παναγίας της Δραπανιώτισσας.
Αναφερόμενος δε στις πηγές του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον σπουδαίο ιστοριοδίφη Ηλία Α. Τσιτσέλη, για τον όποιο σχολίασε πως «πραγματικά κατέγραφε ό, τι ακριβώς έβλεπε και έτσι μας έχουν μείνει μοναδικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία σήμερα, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι».
O κ. Νιφοράτος ουσιαστικά, κατά την παρουσίαση του εντύπου του, εστίασε σε τέσσερα σημεία, τις εικόνες και τις αγιογραφίες που υπάρχουν στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Δραπανιώτισσας, στα μνημεία τέχνης του Κοιμητηρίου του Δραπάνου, στο γεγονός ότι ο Ναός αυτός δεν ανήκει στην Επισκοπή Κεφαλονιάς αλλά στον Δήμο της Κεφαλονιάς και στο γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να συμβάλει στην ανακαίνιση και την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 2014 με 40.000 ευρώ.
O κ. Νιφοράτος, κλείνοντας, κάλεσε όποιον ιστορικό-φιλόλογο ή άνθρωπο του πολιτισμού επιθυμεί να αξιοποιήσει αυτό το έντυπο και να εκδώσει ένα βιβλίο, όπως έχει συμβεί για τα γλυπτά του Δραπάνου από την κ. Παπαδάτου, ώστε να μείνει κτήμα στις επόμενες γενιές,

 

an1
Ο Λούκας Νιφοράτος με το βιβλίο της Μπούλας Παπαδάτου «Τα γλυπτά το Δραπάνου στην Κεφαλονιά».