Σπάνιο βίντεο με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν 125 χρόνια στην Αθήνα (1896)

Πριν από 125 χρόνια, στις 5 Απριλίου 1896, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπό τις επευφημίες των 50.000 θεατών ξεκίνησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Οι πρώτοι που θα πραγματοποιούνταν μετά από 1.500 και πλέον χρόνια.

Την ιδέα για την αναβίωση των Αγώνων εξέφρασε πρώτος ο Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, και δύο χρόνια αργότερα στις 23.6.1894 στο «Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων», ο κύβος ερρίφθει…

Η γενέτειρα του Ολυμπισμού, η Ελλάδα θα τους φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από 6 έως 15.4.1896 (25.3-3.4 με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος για τα 75 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση).

Το παρών στην Αθήνα  έδωσαν αθλητές από ακόμη 12 χώρες τις: Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία και Χιλή.

Βέβαια περίπου τα δύο τρίτα από τους 241 αθλητές ήταν Έλληνες και από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή με αποτέλεσμα ο κόσμος  κάθε μέρα να γεμίζει  το Παναθηναϊκό στάδιο και άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Στις 6 Απριλίου, ο 27χρονος Τζέιμς Κόνολι γιος Ιρλανδών μεταναστών στη Βοστόνη και μαθητής του Χάρβαρντ έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων κερδίζοντας το τριπλούν (13,71), πριν τερματίσει τρίτος στο μήκος και δεύτερος στο  ύψος.

Κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα, η νίκη του Σπύρου Λούη στον εμβληματικό μαραθώνιο. Τέσσερα χιλιόμετρα από τη γραμμή τερματισμού, πήρε το προβάδισμα για να κερδίσει με διαφορά περισσότερο από επτά λεπτά.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αγωνίστηκα για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αγώνες  στο Παρίσι το 1900.

Το Reuters, με αφορμή των επέτειο των 125 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αποσπάσματα από τους αγώνες στο Καλλιμάρμαρο.

(fimotro)