Σπύρος Σπύρου: «Ο κ. Γαλιατσάτος επιβεβαιώνει τον Πλούταρχο, που είπε “τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν”»

Απάντηση του επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας κ. Σπυρίδωνα Σπύρου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

O κ. Γαλιατσάτος έχασε την ψυχραιμία του και επιβεβαιώνει τον Πλούταρχο που είπε “τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν”. Oι κακοί δεν επιτρέπεται να κυβερνούν.
Η επερώτηση ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Ποία είναι η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας και ποιές εκκρεμότητες θα υπάρξουν, αφού το ΕΣΠΑ έκλεισε την 31-12-2015.

O κ. Γαλιατσάτος δεν άντεξε την κριτική και προκειμένου να καλύψει την ολιγωρία του, την απραξία του και τη διάλυση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, εξέδωσε δελτίο τύπου με πολλές ανακρίβειες και ψέματα, χωρίς να απαντάει στά ερωτήματά μας.
Θέλω να του υπενθυμίσω, ότι τις 31/08/2014 εμείς παραδώσαμε την Περιφέρεια σε πλήρη λειτουργία και με χρηματικό απόθεμα που του επέτρεψε να λειτουργήσει και να εκτελέσει έργα μέχρι σήμερα. O,τι του παραδώσαμε ως έργα είτε δημοπρατημένα είτε συμβασιοποιημένα δεν τα προχώρησε με το ρυθμό που θα έπρεπε.
Παραδώσαμε τον Προσήνεμο Μώλο των κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας, έργο αναπτυξιακό και πολύ σημαντικό. Επίσης ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος της εργολαβίας στο Καφέ Γυαλί. Σταμάτησε έτσι να υπάρχει η εικόνα που προσέβαλε την περιοχή. Λυπάμαι όμως που και αυτό το έργο θα εγκαταλειφθεί.
Όσο αφορά τα προγράμματα. Εξοφλήσαμε από πρόγραμμα το δάνειο της κατασκευής του διοικητηρίου της ΛΕΥΚΑΔΑΣ με το ποσό των 6,5 εκατομ. ΕΥΡΩ. Ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ όλα τα δικά σας προγράμματα. Να θυμήσω μόνο στον κ. Γαλιατσάτο, ότι αυτός μονίμως μας καταψήφιζε τα δικά μας προγράμματα, κάτι που δεν κάνουμε εμείς σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα (δηλαδή το ύψος των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί) για να μη συνεχίζετε να παραπληροφορείτε. Τον Αύγουστο του 2014 η απορροφητικότητα ήταν 65% και όχι 28%, όπως ψευδώς αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου, σε προϋπολογισμό όμως του ΕΣΠΑ 281 εκατ ΕΥΡΩ. Τώρα η απορροφητηκότητα είναι κατά δήλωσή σας 105,9% με μειωμένο όμως προϋπολογισμό που ανέρχεται όπως διαμορφώθηκε στα 206,5 εκατ ΕΥΡΩ. Έχουμε έτσι πραγματική απώλεια πόρων 32 εκατ. ΕΥΡΩ κοινοτικής συμμετοχής. Εάν το αμφισβητείτε, φέρτε μας επίσημα στοιχεία. Από ποιον χάθηκαν οι πόροι αυτοί και που πήγαν;
Μηδενιστές του έργου μας βρίσκεστε σήμερα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα και έχετε απέναντί σας ένα λαό που τον εξαπατήσατε, ένα λαό που δεν θα παύσει να σας θυμίζει όλα όσα του υποσχεθήκατε προεκλογικά, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, για το μεταφορικό ισοδύναμο, για γενναίες χρηματοδοτήσεις, για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, για επίλυση ή βελτίωση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία μας, για καλύτερες συγκοινωνίες μεταξύ των Νησιών μας και άλλα πολλά.
Κύριε περιφερειάρχη, εμείς από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε να σας ελέγχουμε όσο κι αν δεν το αντέχετε. Η περίοδος χάριτος έχει περάσει. Εξουθενώσατε την κοινωνία, την έχετε γονατίσει και της στερήσατε κι αυτήν ακόμα την ελπίδα. Αυτό κι αν είναι γελοιοποίηση.


Θόδωρος:«Ο κ. Σπύρου και η σχέση του με τον Πλούταρχο»

O κ. Σπύρου και η σχέση του με τον Πλούταρχο… Η απάντηση του περιφερειάρχη κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου:

Συνεχίζει την κατηφορική και μοναχική πορεία του ο κ. Σπύρου, επιμένοντας σε ανακρίβειες για το ΕΣΠΑ, αναμασώντας τετριμμένα κλισέ και ιδεολοψίες. Άλλωστε τα ίδια περίπου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία στις πολυπληθείς εμφανίσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Δεν θα του κάναμε το χατήρι να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί του, αν δεν θεωρούσαμε εξόχως σημαντικό το θέμα των έργων που επί ημερών του κ. Σπύρου απεντάχθηκαν, την κακοδιαχείριση που διαπιστώθηκε στην ΕΤΙΝ, τις ευκαιρίες για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που άφησε ανεκμετάλλευτες, τα κονδύλια που χάθηκαν από διασυνοριακά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

O κ. Σπύρου πριν μας «κουνήσει το δάκτυλο» ως εξαίρετος μαθητής της προσφιλούς του «κυρίας δασκάλας» Ανγκέλας Μέρκελ (για να θυμηθούμε και το πρόσφατο παρελθόν του κ. Σπύρου και τα εγκωμιαστικά του σχόλια για την Γερμανίδα Καγκελάριο) θα έπρεπε να απαντήσει για τα πεπραγμένα της θητείας του στο τιμόνι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αυτά τα ερωτήματα ο κ. Σπύρου είτε αδυνατεί είτε δεν επιθυμεί να τα απαντήσει.
Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον κ. Σπύρου στην ακατάσχετη αοριστολογία, θα απαντήσουμε άλλωστε στην επερώτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016.
Στο μόνο που θα συμφωνήσουμε με τον κ. Σπύρου είναι με το απόσπασμα του Πλούταρχου, το οποίο όμως δεν παραθέτει ολοκληρωμένο. «Τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν και τοις αγαθοίς ουκ έξεστιν μη άρχειν», δηλαδή … «στους κακούς δεν επιτρέπεται να ασκούν εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται να μη την ασκούν».
Κι αυτό φρόντισαν οι πολίτες των Ιονίων Νήσων να διορθώσουν στις τελευταίες εκλογές.
Κρίμα, που ο κ. Σπύρου δεν εννοεί να το πάρει απόφαση…