Στάχτη 2.800 στρέμματα απ’ τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Κεφαλονιά

Πάνω από 2.800 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης και γεωργικών καλλιεργειών έγιναν στάχτη από τις φωτιές των τελευταίων ημερών στην Κεφαλονιά.

Το μεγαλύτερο μέρος της “καμμένης γης” αφορά δασικές εκτάσεις.

Να σημειωθεί ότι από παραμονές 15Αύγουστου έως προχθές “μπήκαν” 50 φωτιές, με κυριότερο “στόχο” την Κάτω Λειβαθώ (Σιμωτάτα, Λουρδάτα, Καραβάδος, Περατάτα) και τους Ελειούς-Πρόνους (Αλειματά, Ρατζακλί, Κατελειός).

Οι φωτιές ήταν μεγάλης έντασης με “σύμμαχο” τον δυνατό άνεμο που έπνεε στις περιοχές αυτές, ενώ η κατάσβεσή τους διήρκησε 3-4 ημέρες. Στα παραπάνω χωριά η φωτιά έφθασε ξυστά στα σπίτια, καίγοντας ακόμα και μέσα σε αυλές, αλλά η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, των Εθελοντών, των ΟΤΑ, των ίδιων των κατοίκων, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, αλλά και Πυροσβεστικών δυνάμεων που ήρθαν εκτός Κεφαλονιάς, απέτρεψαν τα χειρότερα, και κυρίως δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή.

Η μεγαλύτερη “ζημιά” έγινε στον Αλειματά, όπου η φωτιά έκαψε 1.600 στρέμματα και στα Σιμωτάτα όπου κάηκαν 800 στρέμματα.

Οι φετινές φωτιές του Αυγούστου ήταν οι πιο καταστροφικές των τελευταίων χρόνων, ήταν σχεδόν όλες “στοχευμένες”, όπως επίσημα και δημόσια κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, οι οποίοι μίλησαν για εμπρηστικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολλές προσαγωγές υπόπτων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ενώ εξετάζεται κάθε πληροφορία που έχουν σχέση με τις φωτιές.

Δ.Δ.