Σταύρος Σπαθής: Κε Πρωθυπουργέ, στηρίξτε τις επιχειρήσεις

Στ. Σπάθης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού.

Η επιστολή αναφέρει:

Προς: τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

κοινοποίηση:

– Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

– Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

– Επιμελητήρια

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝOΪΟΥ COVID-19

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεδομένου ότι, ο κορονοϊός COVID-19 χαρακτηρίστηκε πλέον από τον ΠΟΥ ως πανδημία και σεβόμενοι απόλυτα τις συμβουλές του Υπουργείου Υγείας και των ειδικών να «μένουμε σπίτι», ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω, οφείλουμε ασκώντας παράλληλα το θεσμικό μας ρόλο με σύνεση, να συλλογιστούμε υπεύθυνα για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Αναπόφευκτα και δικαιολογημένα, το καταναλωτικό κοινό οδηγείται στο μέτρο «μακριά από την αγορά». Η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων απειλείται σημαντικά, όχι μόνο εκείνων που δραστηριοποιούνται στον, νευραλγικής σημασίας για τα νησιά μας και το σύνολο της χώρας, τομέα του τουρισμού, αλλά και όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων επαγγελματιών. Πάγια θέση μας αποτελεί το γεγονός ότι, όλη η χώρα πλήττεται από τον ιό και δεν πρέπει να υφίσταται διαχωρισμός σε περιοχές με κρούσματα και χωρίς κρούσματα.

Το μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν. Θωρακίζοντας τα συμφέροντα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, επιζητούμε πρωτίστως ένα πλαίσιο ηπιότερης αντιμετώπισης των φορολογικών και όλων των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος, για ένα διάστημα ικανοποιητικό που θα αγγίζει τους έξι μήνες, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ανάκαμψης. Συγκεκριμένα:

 • Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τη τρέχουσα χρονιά.
 • Αναστολή πληρωμών ρυθμίσεων για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των επαγγελματικών ακινήτων για έξι μήνες.
 • Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για διάστημα έξι μηνών.
 • Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ των Νομικών Προσώπων έως και πλήρης απαλλαγή για τη τρέχουσα χρονιά.
 • Αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης για το έτος 2020.
 • Παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
 • Αναστολή των φορολογικών ελέγχων, καθώς και των ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ για έξι μήνες.
 • Όπως έχει προαναγγελθεί, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών για ένα εξάμηνο, αλλά και η μη καταβολή δόσεων να μην οδηγεί στην απώλεια των ρυθμίσεων.
 • Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από 8ήμερο που ισχύει σήμερα, στα πλαίσια των όσων ορίζει ο νόμος.
 • Προθεσμία απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις από τους δύο μήνες που ισχύει σε έξι μήνες, για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
 • Δυνατότητα μη παρακράτησης φόρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αμοιβών για διάστημα έξι μηνών, ώστε το ποσό να αποδίδεται ολόκληρο στους επαγγελματίες.
 • Συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για όλες τις δραστηριότητες.
 • Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων και μη υποβολή προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης φορολογικού περιεχομένου, ομοίως και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΕΦΚΑ.
 • Να εξεταστεί η πιθανότητα να χορηγηθούν ευνοϊκά δάνεια από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, για ενίσχυση της ρευστότητας αυτών.

Στη σημερινή συγκυρία, όπως κάθε ένας πολίτης ατομικά οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του, έτσι και η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει κάθε κύτταρο της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τις επιχειρήσεις. Να δημιουργηθεί ένα πέπλο προστασίας γι’ αυτές, να ξεπεραστούν οι κλυδωνισμοί που σταδιακά θα αντιμετωπίσουν η λειτουργία και εν τέλει η βιωσιμότητά τους.

Πάνω απ’ όλα επιθυμούμε, να μην κλονιστούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης που είναι το συνδετικό στοιχείο της ενότητας που μας χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως. Η περίοδος αυτή, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του ιού και των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης, είναι αδιαμφισβήτητα μια τέτοια περίοδος.

Με εκτίμηση, Ο πρόεδρος, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ


AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΑΚ: Οι καταναλωτές θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως


Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΔΕΥΑ Κεφαλλονιάς σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό (COVID-19) και δεδομένου του χαρακτήρα της υπηρεσίας που απαιτεί καθημερινή επαφή με πολίτες και συνεχείς συναλλαγές με χαρτονομίσματα (δύο από τους σοβαρότερους παράγοντες μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ), ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία αρχικά των ίδιων των καταναλωτών και κατόπιν των εργαζομένων της υπηρεσίας, προχωρά στην διακοπή των συναλλαγών με φυσική παρουσία των πελατών της στα κατά τόπους γραφεία της υπηρεσίας για χρονικό διάστημα δύο (2) εβδομάδων, αρχομένης από Δευτέρα 16/3/2020.

Οι υπάλληλοι θα προσέρχονται κανονικά στο ωράριό τους στην υπηρεσία χωρίς ανοικτές πόρτες για την υποδοχή και εξυπηρέτηση του κοινού. Οι καταναλωτές θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως με φαξ, e-mail (ηλεκτρονική αλληλογραφία) και στα τηλέφωνα της υπηρεσίας που ακολουθούν στο τέλος της ανακοίνωσης.

Οι πληρωμές και εξοφλήσεις των λογαριασμών θα γίνονται για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, είτε ηλεκτρονικά, είτε με κατάθεση στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, όπως αναφέρουν και τα έντυπα των λογαριασμών.

Η εξόφληση μέσω e-banκing γίνεται χρησιμοποιώντας τους ΙΒΑΝ λογαριασμούς που αναγράφονται στα έντυπα των λογαριασμών, χρησιμοποιώντας το πεδίο «μεταφορά χρημάτων» ή «μεταφορά εμβάσματος» (ανάλογα με το τραπεζικό ίδρυμα που χρησιμοποιείτε), και ως αιτιολογία γράφοντας τον αριθμό του υδρομέτρου σας ή τον κωδικό της παροχής σας.

Δεδομένης της γενικής κατάστασης και στο πλαίσιο της κοινωνικής μας ευθύνης, καλούμαστε να συνδράμουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού προστατεύοντας παράλληλα την υγεία όλων μας, λαμβάνοντας οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο προστασίας καταναλωτών και εργαζομένων και στοχεύοντας παράλληλα και στην ομαλή όσον το δυνατόν λειτουργία της υπηρεσίας.

Θα υπάρχει άμεση και διαρκής ενημέρωση για τυχόν νέες εξελίξεις και ανάλογα με την γενική πορεία μετάδοσης του ιού.

Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη για όποια τυχόν παροδική αναστάτωση δημιουργηθεί και ευελπιστούμε στην κατανόησή σας για τη θωράκιση και τη βέλτιστη υγεία όλων μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 • Αργοστόλι: 26710 23060 26710 23064
 • Σάμη: 2674023744
 • Ληξούρι: 2671093 300

Φαξ επικοινωνίας

 • Αργοστόλι: 26710 24668
 • Σάμη: 2674023745
 • Ληξούρι: 26710933 00

E-mail (ηλεκτρονική αλληλογραφία): deyaarg@otenet.gr

Αργοστόλι 13/3/2020

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ