Σταύρος Σπαθής: Φτιάχνω δυναμικό και εντελώς ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο

Στ. Σπαθής

Με ιδιαίτερες φιλοδοξίες συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Σπαθής, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Νέα Πνοή». Στόχος η ανάδειξη και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών και την ανάπτυξη στα νησιά μας, μέσα από μια δυναμική, ανεξάρτητη και αποτελεσματική εκπροσώπηση.

Ο κ. Σπαθής απάντησε σε 12 ερωτήσεις ου του έθεσε η εφημερίδα μας, δίνοντας την ευρύτερη εικόνα του ψηφοδελτίου του.

 1. Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Προεδρεία του Επιμελητηρίου;
 • Όντας έξι (6) χρόνια στην αντιπολίτευση του ΕΒΕΚΙ, οκτώ(8) χρόνια Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Αργοστολίου η ΚΡΑΝΗ και τρία (3) χρόνια Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων, όχι μόνο γνωρίζω τα προβλήματα των επαγγελματιών, αλλά διαθέτω τη γνώση την εμπειρία και τη θέληση να εργαστούμε ως Ομάδα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα Επιμελητήριο που οι επιχειρηματίες των Νησιών μας θα έχουν αρωγό στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν, τόσο στην ανάπτυξη της Χώρας, όσο και στην προσωπική τους ευμάρεια.
 1. Ποιοί είναι οι βασικοί στόχοι σας;

Βασικοί στόχοι μας είναι:

 •  Η ανάδειξη και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης
 •  Η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου της βιοτεχνίας και της πρωτογενούς παραγωγής
 •  H σύγχρονη οργάνωση του ΕΒΕΚΙ, σύμφωνα με τα πρότυπα των ISO 9001 και 14001
 •  Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών μας με τη δημιουργία σύγχρονου δυναμικού site και χρήση των social media.
 •  Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη μας
 •  Οι υποστηρικτικές διαδικασίες για την προβολή και την ανάπτυξη του Τουρισμού
 •  Η προβολή και ανάπτυξη των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μέσω παροχής τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
 •  Η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων
 •  Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας
 •  Η προσέλκυση νέων επενδύσεων
 •  Η επισημοποίηση συνεργασίας με τα ΤΕΙ της Κεφαλλονιάς
 •  Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα θέματα των Υποδομών, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Εκπαίδευσης.
 •  Η συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια, όπως π.χ. το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο
 •  Η δυναμική εκπροσώπηση των ελεύθερων επαγγελματιών στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας μέσω του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου, ενώ με την ανάληψη καθηκόντων άμεσα θα συζητήσουμε με τους αρμοδίους:
 •  Τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
 •  Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού για το Φορολογικό και ασφαλιστικό
 •  Τη νησιωτικότητα σε επίπεδο Πανευρωπαϊκό
 •  Όρους και προϋποθέσεις για επενδύσεις στα νησιά μας
 •  Τέλος, σε περίπτωση Επιμελητηριακού Καλλικράτη, θα διεκδικήσουμε με στιβαρά επιχειρήματα την έδρα του Επιμελητηρίου στην Κεφαλλονιά, με όλα τα οφέλη που απορρέουν για την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες
 1. Πως βλέπετε τις τοπικές επιχειρήσεις μέσα στο φόντο της κρίσης;
 • Τα νησιά που έχουν επενδύσει στον τουρισμό έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα από την οχταετή κρίση, όμως ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της νησιωτικότητας που όλοι γνωρίζουμε, όπως μεταφορές, υποδομές ακριβά καύσιμα κ.ά. Τα σοβαρά προβλήματα όλων μας έχουν να κάνουν κυρίως με την αντιμετώπιση που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας από το Κράτος, το οποίο θεωρεί λύση στο πρόβλημα την υπερφορολόγηση, ενέργεια που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε έλλειψη ρευστότητας, ελαχιστοποίηση των επενδύσεων, αύξηση χρεών και πολλές εξ αυτών σε λουκέτο.
 1. Πόσο επηρέασε την οικονομία της Κεφαλονιάς το «θολό τοπίο» που έχει δημιουργηθεί μετά το 2009;
 • Αρκετά. Βλέπουμε όλοι πόσο έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και οι πωλήσεις σπιτιών, κυρίως σε αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα η αλυσίδα που εμπλέκει εμπόριο-υπηρεσίες και μεταποίηση να έχει υποστεί μειώσεις τζίρου μέχρι και 90%!! Επαναλαμβάνω όμως ότι κύρια προβλήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι το ασφαλιστικό το φορολογικό και η ρύθμιση των χρεών σε ταμεία, εφορία και τράπεζες.
 1. Θέλετε να μας πείτε μερικά ονόματα που στηρίζουν το ψηφοδέλτιό σας;
 • Το ψηφοδέλτιό μας ακόμα δεν έχει κλείσει, αλλά μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2011, έχουμε μαζί μας την συντριπτική πλειονότητα των προηγούμενων υποψηφίων μαζί με την προσθήκη αρκετών νέων και πετυχημένων επιχειρηματιών. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια ονόματα όπως τους Σωτήρη Βλάχο, Γιώργο Λασκαράτο, Χρήστο Καμπανό, Δημήτρη Τζανετάτο, Βασίλη Σιμωτά, Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο, Κωνσταντίνο Πρέντζα, Διονύση Περδίκη, Ελένη Λουκέρη, Κυριάκο Σταμούλη, Μιχάλη Παπαδάτο, Όμηρο Κωστόπουλο, Γιώργο Άννινο, Διονύση Πολλάτο, Διονύση Κλαουδάτο, Χριστόφορο Τζαμαρία, Βαγγέλη Ζαρκάδα και πολλούς άλλους, τους οποίους θα ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα.
 1. Πως βλέπετε τους αντίπαλούς σας στις εκλογές;
 • Καταρχάς δεν βλέπουμε αντιπάλους. Όλοι πρέπει νομίζω να έχουμε στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για το επιχειρείν και κατ’ επέκταση το ευ ζην.
  Γνωρίζω ότι ο φίλος μου Ανδρέας Παντελειός έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Προσφάτως δε, ο Σπύρος Γασπαρινάτος στηριζόμενος από τη Δημοτική Αρχή, δήλωσε την υποψηφιότητά του. Έχει δικαίωμα ο καθένας να πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί και να θέσει τον εαυτό του στην εκλογική διαδικασία, όμως εμείς ειλικρινά ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με τα προβλήματα που θέλουμε να επιλύσουμε, συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας και τις επαφές μας με τους επαγγελματίες. Βασική μας αρχή είναι η ανεξάρτητη από συμφέροντα λειτουργία του επιμελητηριακού θεσμού και θεωρώ ότι ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί το ίδιο…
 1. Επί Προεδρείας σας ο Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου η ΚΡΑΝΗ, εθεωρείτο ιδιαίτερα επιτυχημένος. Πως βλέπετε τη μετέπειτα πορεία του Συλλόγου;
 • Η μεγαλύτερή μας επιτυχία θεωρώ ήταν η αθρόα προσέλευση του εμπορικού κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Ίσως ήταν απόρροια των προσπαθειών μας όλα αυτά τα χρόνια. Εκτιμώ ότι ο κ. Νιφοράτος που είναι ο σημερινός πρόεδρος, διαθέτει και το επιτελείο και τις γνώσεις για να πάει το Σύλλογο ένα βήμα παραπάνω. Θεωρώ την ΚΡΑΝΗ «παιδί μου» και πάντα θα χαίρομαι όταν ο Σύλλογος προοδεύει. Στην περίπτωση δε που θα ηγούμαι του Επιμελητηρίου η ΚΡΑΝΗ αλλά και όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κεφαλονιάς, να γνωρίζουν ότι θα τους προσφέρουμε αμέριστη βοήθεια.
 1. Πώς είδατε τη φετινή καλοκαιρινή κίνηση στην Κεφαλονιά;
 • Από τις συζητήσεις με τους επιχειρηματίες και τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, ο τζίρος ήταν αυξημένος όπως και η κίνηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε τις ανοδικές τάσεις αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσω επενδύσεων των κερδών τους στη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
 1. Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτές οι εκλογές θα είναι και οι τελευταίες για τα Επιμελητήρια, δηλαδή αυτά πάνε προς κατάργηση. Τι λέτε εσείς πάνω σε αυτό;
 • Πάντα κατά καιρούς ακούγονται διάφορες φήμες για τα Επιμελητήρια, μας απασχολούν βέβαια, αλλά μέχρι κάτι να έρθει για διαβούλευση εμείς δεν ασχολούμαστε πέραν των συζητήσεων σε ανώτερο επίπεδο για την αλήθεια των δημοσιευμάτων. Γνώμη μου για τον θεσμό του Επιμελητηρίου είναι ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη κατάργησή του , τουναντίον πρέπει να ενδυναμωθεί θεσμικά ο ρόλος του και το Επιμελητήριο να αποτελεί πραγματικά σύμβουλο του Κράτους και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανάπτυξη στη Χώρα προφανώς και θα έρθει μέσω της επιχειρηματικότητας και ποιος μπορεί να έχει το ρόλο του συμβούλου αν όχι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες;
 1. Έχετε κάποιο σχόλιο για την απερχόμενη Διοίκηση του Επιμελητηρίου;
 • Η κάθε Διοίκηση κρίνεται από το έργο της.
  Γεγονός είναι ότι η ετερόκλητη σύνθεση της απερχόμενης Διοίκησης, τελικά επηρέασε σημαντικά τη λήψη αποφάσεων.
  Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι 12 χρόνια τώρα ο κ. Μιχαλάτος έκανε αυτό που μπορούσε καλύτερα και δικό μας μέλημα είναι τώρα να εφαρμόσουμε όσα πρεσβεύουμε και όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν.
 1. Κατά τη γνώμη σας, ποιες βασικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στην οικονομία για να πάρει μπρος η ανάπτυξη;
 • Εκτός από όσα αναφέραμε για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα χρέη προς τα Ταμεία, την Εφορία και τις Τράπεζες και τα οποία έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει σε όλους τους αρμοδίους φορείς, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Χώρας θα παίξει η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η στήριξη της Ελληνικής Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας, αλλά κυρίως η σύνδεση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τις Επιχειρήσεις, όπως άλλωστε γίνεται στις προηγμένες Χώρες. Είναι δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνουν οι νέοι, οι οποίοι μετά τις σπουδές τους φεύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την έλλειψη ικανών στελεχών στις εγχώριες εταιρείες. Αναφορικά με το νησί μας, η σύνδεση μέσω Πάτρας για Κεφαλονιά και Ιθάκη, η σύνδεση του νησιού μέσω των υδροπλάνων και η καλύτερη αεροπορική σύνδεση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας και η μεγιστοποίηση των εσόδων από τα αξιοθέατα του νησιού (είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στον Μύρτο, κανείς δεν γνωρίζει πόσα έσοδα αποφέρουν η Μελισσάνη και η Δρογκαράτη, ακίνητα του Δήμου μένουν ανεκμετάλλευτα κ.ά.), εκτιμώ είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
 1. Πώς βλέπετε την πορεία της Δημοτικής αρχής;
 • Η Δημοτική Αρχή θα κριθεί για τα πεπραγμένα της από όλους μας, στο τέλος της θητείας της το 2019. 
  Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητιρίου Σταύρος Σπαθής

«Προχωράμε με γνώμονα το καλό του τόπου, χωρίς φανφάρες και μηχανορραφίες»


Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής ανακοίνωσε χθες τα ακόλουθα:

Αν και δεν είχαμε σκοπό να απαντήσουμε στη λασπολογία και τα ψέμματα των μέσων που είναι φίλα προσκείμενα στο Δημαρχείο ή και σε άλλα μέσα που διαδίδουν ότι υποκινούμαστε από κάποιους, θα το κάνουμε με το ήθος που μας διέπει, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία, ενώ δεν θέλουμε ταυτόχρονα να αφήσουμε να σέρνονται σκιές, οι οποίες με δόλιο τρόπο θέλουν να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα.

Η μεγαλύτερή μας δύναμη ήταν και εξακολουθεί να είναι το ψηφοδέλτιό μας και οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μας πριν 6 χρόνια, δίνοντας μας 8 έδρες στο Επιμελητήριο. Οι ίδιοι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι ξανά υποψήφιοι, με την προσθήκη όμως πολλών νέων ονομάτων, τόσο νέων επαγγελματιών και ήδη πετυχημένων με την αξία τους, όσο και ¨ηχηρών¨ ονομάτων με μεγάλη αποδοχή στις περιοχές τους!!

Είναι επίσης οι άνθρωποι που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον Εμπορικό Σύλλογο της ΚΡΑΝΗΣ, αυτοί που δημιούργησαν ένα ανεπανάληπτο προηγούμενο, σε τοπικές εκλογές Συλλόγου να ψηφίσουν 500 άνθρωποι!! Οι εξήντα ψηφίσαντες του 2008 έγιναν πεντακόσιοι το 2017, γιατί ο επαγγελματίας επιβραβεύει τους ανθρώπους που προσπαθούν για το συμφέρον του.

Και όλα τούτα, χωρίς ¨ρουσφέτια, χωρίς υποσχέσεις αλλά με πολλή δουλειά και αποτέλεσμα ορατό στον εμπορικό κόσμο.

Ακριβώς έτσι θα προχωρήσουμε και την επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο, χωρίς αποκλεισμούς αλλά με γνώμονα το καλό του τόπου, χωρίς φανφάρες αλλά με δουλειά, χωρίς μηχανορραφίες αλλά με συνεργασίες όσων θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.

Το έχουμε αποδείξει. Άλλωστε οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς και ιδίως της Ιθάκης το γνωρίζουν. Μας αρκεί να μας υποστηρίζουν οι άνθρωποι του μόχθου, και δεν ψάχνουμε για προεκλογικές συμμαχίες με ανταλλάγματα… ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε εσείς που κάθεστε στα γραφεία και «μαγειρεύετε», ….έτσι δεν είναι;;

Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και διασπορά ανήθικων ειδήσεων περί μαριονεττών του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους μιας και όλοι ξέρουν για ποιόν λόγο διαδίδονται. Μάλλον οι σπερμολόγοι ξέχασαν ότι ο νυν πρόεδρος είχε συναγωνιστή και αντιπρόεδρο στο Επιμελητήριο τον αντιδήμαρχο Λυκούδη. Να τους το θυμίσουμε.

Είναι δικαίωμά μας και επιβάλλεται θα έλεγα, να συζητούμε με τους φορείς του τόπου, τον απερχόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τη Βουλευτή του νησιού μας, την Περιφερειακή αρχή, τον Δήμαρχο και όλους όσους εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες. Απέχει όμως το να συζητάς από το να απεργάζεσαι!! Εσείς που τα ξέρετε καλά αυτά, μην τα διαδίδετε γιατί προδίδουν τις μεθόδους σας.

Η πρόθεσή μας στην εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών, του εμπορικού κόσμου, του βιοτέχνη, του τεχνικού, του καταλυματία, του παραγωγού και της πρωτογενούς παραγωγής και όλων όσων απαρτίζουν το εκλογικό σώμα.

Η προσπάθειά μας θα εστιαστεί στις λύσεις που πρέπει να σκεφτούμε και να προτείνουμε, λύσεις εφικτές, λύσεις σύνθετες που θα εξυπηρετούν αν όχι όλους, σίγουρα τους πολύ περισσότερους.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιό μας (να σας κρατήσουμε λιγάκι σε αγωνία..), θα ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό επικοινωνιακό μας αγώνα για ένα Δυνατό και Ανεξάρτητο Επιμελητήριο, εφόσον θα παρουσιάζουμε σιγά-σιγά τους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας και θα εκθέσουμε στον επαγγελματικό κόσμο τα βασικά σημεία του προγράμματός μας αναλύοντας τη στρατηγική της επιτυχίας. Είναι απορίας άξιον, ότι σε ένα θεσμό που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες, να θέλουν να εμπλέκονται πολιτικά κόμματα – παρατάξεις και πρόσωπα που αρέσκονται στην άσκηση εξουσίας. Εμείς μένουμε μακριά από τούτα. Κούφια λόγια, ανέφικτες υποσχέσεις & ευχολόγια δεν ανήκουν στο ρεπερτόριό μας.

Έχοντας το ηθικό πλεονέκτημα της αλήθειας των λόγων μας, υποχρεωνόμαστε να συνεχίσουμε απαράλλαχτα στον ίδιο δρόμο. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και σε όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να δώσουμε μια Νέα Πνοή στον επιχειρηματικό κόσμο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Όσοι φορείς θέλουν να μας στηρίξουν, ας το πράξουν φανερά ή σιωπηρά, γνωρίζοντας όμως ότι ανταλλάγματα δεν υπάρχουν από την πλευρά μας για να δώσουμε. Ότι έχουμε αφορά το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου.

Εάν ξαναπροκληθούμε όμως θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε με σκληρό ύφος, δίνοντας αποδείξεις και ονόματα. Πώς να το κάνουμε άλλωστε,…. είμαστε «απείθαρχοι»!!

Κλείνοντας, να τονίσω ότι προσδοκώ από τον επαγγελματικό κόσμο τη συσπείρωση και τη συνεργασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διότι ξέρουμε άπαντες πόσο δύσκολες είναι οι εποχές σήμερα για να επιχειρείς, και η ισχύς μας είναι να παραμένουμε ενωμένοι στα δίκαια αιτήματά μας. Και ανεξάρτητοι από επιρροές.

Ο Επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Ανεξάρτητο και Αδέσμευτο ψηφοδέλτιο στο Επιμελητήριο

Σταύρος Σπαθής